Sloop en nieuwbouw Het Palet Alkmaar

Wonen

Ontwikkelen

Heerhugowaard

Aan de groene westkant van Alkmaar verrijzen binnenkort drie appartementencomplexen met in totaal 146 duurzame, gasloze appartementen. De sloop van het Koninklijke Ahrend gebouw dat sinds 1983 op de kavel staat, is in volle gang. De bouw gaat van start in begin 2023.

Van Wijnen realiseert en bouwt de woningen aan de Picassolaan in samenwerking met Terra Projectmanagement. BBHD Architecten uit Alkmaar maakte het ontwerp, Markus BV is de partner voor sloop. Volgens planning gaat in februari 2023 de eerste paal de grond in voor Het Palet.

Variatie aan woningen

De drie appartementengebouwen, met een hoogte van 25 meter, zijn geschikt voor starters, een- en tweepersoonshuishoudens. Die variatie vind je terug in de verschillende typen appartementen: koop, sociale koop en midden-huur. De appartementen hebben een woonoppervlak van 49 tot 99 vierkante meter en een eigen terras of balkon.

Groene en duurzame ontwikkeling

Het spreekt voor zich dat er wordt gebouwd volgens de energiezuinige BENG eisen. Duurzame en milieuvriendelijke oplossingen worden geïncorporeerd, zoals vloerverwarming en –koeling met behulp van warmte- en koude-opslag (WKO). Verder wordt er zo veel mogelijk gestreefd naar circulair bouwen. Het gemeenschappelijk dakterras ligt boven op de aanbouw waarin de duurzame energie-installatie zich bevindt. Ook komt er een overdekte parkeerruimte onder het gebouw.

Natuurinclusief bouwen

Het Palet staat straks tussen brede groenstroken en water. Een nieuwe groenstrook vormt een ecologische verbinding tussen de Hoevervaart, het gebouw en het aangrenzende parkachtige terrein.

Wesly Verhaert

Vestigingsdirecteur Van Wijnen Heerhugowaard

“We gaan ervoor om duurzaam en natuurinclusief wonen voor zoveel mogelijk mensen haalbaar te maken”

Drie iconische woongebouwen in een groene oase

In het ontwerp van Het Palet is alles meegenomen: de landschapsinrichting, de verbinding met de groene omgeving en natuurlijk het wonen in de appartementen gebouwen zelf. ‘Om in schilderstermen te spreken: Het Palet is een prachtig drieluik geworden,’ aldus architect Ton van ’t Hoff.

Om de architectuur minder massaal te maken, werd veel variatie aangebracht in het ontwerp van de woongebouwen. Van ’t Hoff: ‘Dat zit ‘m in verschillen in gevelritmiek en bouwhoogte. Elk woongebouw is opgedeeld in kleinere bouwblokken met verschillende hoogtes. Elk blokje heeft zijn eigen gevelindeling en kleurstelling; toch zie je duidelijk dat ze familie van elkaar zijn.’
Voeg daarbij nog de transparant vormgegeven entrees en niet te vergeten de groene aankleding met klimplanten van de gevels die grenzen aan het binnengebied.