Projecten

Stadskantoor als duurzaam huis van de stad

Hengelo

Als bouwcombinatie Stadskantoor Hengelo realiseerden we samen met Trebbe het nieuwe stadskantoor naast het monumentale stadhuis. Een toonbeeld van duurzaamheid, ontworpen door architectenbureau EGM. In oktober 2017 zijn we gestart met als doel dat de gemeente Hengelo eind 2019 weer één stadscomplex heeft waar alle ambtenaren op één plek samenwerken. Op 7 februari 2019 bereikten we het hoogste punt. Op 1 november 2019 werd het stadskantoor opgeleverd en nam wethouder Claudio Bruggink de sleutel in ontvangst. Het nieuwe stadskantoor biedt samen met het stadhuis plek aan zo’n 700 ambtenaren.

“In het nieuwe kantoor is het veel makkelijker om samen te komen. We denken en werken op deze manier niet meer in hokjes, omdat in principe niemand nog een vaste eigen werkplek heeft. De interactie is door de split-levels heel groot.”

Sander Schilstra Projectmanager nieuwbouw en renovatie gemeente Hengelo

Biedt plek aan
700 ambtenaren
Besparing energielasten
half miljoen
Kosten
13 miljoen
Opdrachtgever
Gemeente Hengelo
Architect
Architectenbureau EGM

Trots op nieuw stadskantoor

Het tellen van verdiepingen is niet zo vanzelfsprekend in het nieuwe stadskantoor. Het gebouw bestaat uit negen split level lagen met een centrale vide. Op deze manier ligt het hart van het gebouw ook echt in het midden. Projectmanager nieuwbouw en renovatie Sander Schilstra van de gemeente Hengelo legt uit: “De ambitieuze ideeën die we jaren geleden al hadden worden nu echt werkelijkheid; dat maakt me ontzettend trots. We zetten hier een goed gebouw neer waarop heel Hengelo trots kan zijn. Het biedt echt toegevoegde waarde voor de stad. Wanneer Hengeloërs het prettig vinden om van deze plek gebruik te maken en het een prettige werkplek is voor de medewerkers van de gemeente Hengelo is ons doel bereikt. Het nieuwe stadskantoor is samen met het monumentale stadhuis echt het huis van de stad!”

Klaar voor de toekomst

De plannen rondom de herontwikkeling van het stadhuis in Hengelo speelden al lang. De crisis kwam er echter tussendoor en daardoor kwam alles stil te liggen. Totdat het nieuwe kantoor begin 2020 in gebruik genomen wordt, zitten de Hengelose ambtenaren in het voormalige KPN kantoor op het industrieterrein. Daarvoor zaten de medewerkers in veel verschillende panden in de stad. Na onderzoek bleek uiteindelijk dat de beste, goedkoopste en meest efficiënte oplossing was om een nieuw stadskantoor naast het monumentale stadhuis te bouwen. Op deze manier is er straks één locatie waar de ambtenaren gevestigd zijn. Dit komt de onderlinge samenwerking, het contact met de inwoners en bestuur en de dienstverlening ten goede.

Voorbeeld voor de stad

Het nieuwe stadskantoor wordt op en top geïsoleerd met vlaswol, er komt triple glas in en LED-verlichting. Op het dak, dat grotendeels een sedumdak is, worden circa 260 zonnepanelen geplaatst. In de toekomst wordt het gebouw aangesloten op het warmtenet.

“Qua duurzame maatregelen hebben we direct hoog ingezet. We wilden niet alleen een zo zuinig mogelijk gebouw, maar ook de materialen moesten in het duurzame plaatje passen. Een voorbeeld daarvan is het cradle to cradle principe waarin we materialen hergebruiken. Ook gebruiken we geen tropisch hardhout, omdat we vinden dat er voor een nieuw kantoor geen tropisch oerbos gekapt mag worden. Het stadskantoor kost in totaal zo’n 13 miljoen euro, maar de hele herhuisvesting levert ons uiteindelijk jaarlijks zo’n half miljoen euro kostenbesparing op. Onder meer door fors lagere energielasten. Het is ook vooral een kwestie van echt willen, op zoek gaan en moeite doen voor het best mogelijke gebouw”, vertelt Sander.

Verbinding tussen oud en nieuw

Het nieuwe Stadskantoor Hengelo omvat ongeveer 8.000 m2 kantoorruimte, 900 m2 publieksruimte (waaronder de publieksbalies) en een parkeerkelder van zo’n 2.200 m2. Met een passerelle (loopbrug) van glas wordt de nieuwbouw straks verbonden met het monumentale stadshuis dat tegelijkertijd wordt gerenoveerd door bouwcombinatie Koopmans Hoffman.

De overgang tussen de nieuwbouw en het stadhuis is architectonisch bijzonder te noemen. Sander Schilstra:  “Het was een enorme uitdaging om een mooie combinatie tussen beide gebouwen te vinden. De een mocht de ander niet overschaduwen, maar  we wilden wel dat ze allebei een eigen karakter hebben. De overgang tussen beide gebouwen wordt heel ruim met daarin veel glas verwerkt. De laatste halve meter is bij de aansluiting met het stadhuis zelfs volledig transparant. Er is dus een prachtige verbinding, maar het blijft ook duidelijk dat het om twee verschillende gebouwen gaat. De samenhang tussen het monumentale gebouw en het nieuwe stadskantoor is een van de sterkste punten van het ontwerp.”

Samen sterk

Van Wijnen en Trebbe werken in een bouwcombinatie samen aan het stadskantoor Hengelo. Dat gaat heel goed, de taakverdeling is helder en de cultuur bij Trebbe is goed vergelijkbaar met onze bedrijfscultuur. De laatste jaren hebben we al meer samengewerkt aan uitdagende projecten. In zo’n bouwcombinatie vul je elkaar aan en sta je samen sterk. Bovendien leer je van elkaars kennis en ervaring.

Andere projecten

Meer dan bouwen