Projecten

Stadskantoor Leeuwarden

Leeuwarden

Sinds de gemeentelijke herindeling op 1 januari 2018 heeft de gemeente Leeuwarden meer grondgebied en meer ambtenaren. Om al deze mensen een werkplek te geven in het Stadskantoor, vormden we het traditionele cellenkantoor om tot een toekomstbestendig gebouw met vrije werkplekken. Tijdens de verbouwing bleef het Stadskantoor Leeuwarden geopend. Medewerkers en burgers konden veilig en zonder al te veel overlast in het gebouw terecht.

Bernhard Bijma
Projectleider gemeente Leeuwarden

Gevelkozijnen
600
Gevelisolatie
4.500 m2
Kozijnen
HR++
Opdrachtgever
Gemeente Leeuwarden, Leeuwarden

Ingericht op medewerkers en hun activiteiten

 

Het Stadskantoor bestaat uit een vierkant gebouw en een gebouw dat daar in een boog omheen loopt: het Carré en De Boog. Beide gebouwen brachten we energetisch en qua datanetwerk op orde. De boog is volledig gestript zodat alleen een ‘leeg’ casco overbleef. Het casco heeft vervolgens een volledig nieuwe inrichting volgens het Activiteit Gerelateerd Werken (AGW) gekregen. Deze werkplekstrategie is volledig gericht op de medewerkers en hun activiteiten. In plaats van elke activiteit uit te voeren op één werkplek, kunnen zij terecht op verschillende werkplekken, voor activiteiten als bellen, geconcentreerd werken, vergaderen, enzovoorts. Het Stadskantoor is ingericht als een meanderend werklandschap met eilandjes van vier bureaus bij elkaar, afgewisseld met overlegruimtes, samenwerkplekken en ‘huiskamers’. Medewerkers kunnen op schermen zien welke werkplekken bezet zijn.

 
Stadskantoor, Leeuwarden, Van Wijnen, verbouw

Stadskantoor, Leeuwarden, Van Wijnen, verbouw
Stadskantoor, Leeuwarden, Van Wijnen, verbouw
Stadskantoor, Leeuwarden, Van Wijnen, verbouw

Stadskantoor Leeuwarden: dienstverlening gaat door

 

De gemeente wilde het goede voorbeeld geven en tijdens de verbouwing zo min mogelijk openbare ruimte afsluiten als bouwterrein. De dienstverlening in de centrale hal moest gewoon doorgaan, net als de werkzaamheden in het Carré. Dat bleek qua logistiek en planning een flinke puzzel. Zeker als je bedenkt dat we op een krappe bouwplaats onder meer circa zeshonderd gevelkozijnen moesten ontvangen en ongeveer 4.500 m2 gevelisolatie moesten aanbrengen. De oplossing lag in het veilig, netjes en toegankelijk houden van de bouwplaats. In het Carré faseerden we de werkzaamheden. Per fase gingen de medewerkers naar een tijdelijke werkplek. De lawaaiige werkzaamheden voerden we voor of na kantoortijden uit. Ook investeerden we veel tijd in samenwerking en communicatie. We hadden wekelijks overleg met de gemeente, maar bijvoorbeeld ook met bhv’ers. Verder stuurden we nieuwsbrieven en hielden we daily stands: korte overlegsessies van tien minuten, waarin we de werkzaamheden afstemmen en daarna efficiënt aan het werk kunnen.

 
Stadskantoor, Leeuwarden, Van Wijnen, verbouw


“Omdat het gebouw gewoon in gebruik bleef was het zaak om heel goed na te denken over toegankelijkheid, veiligheid en netheid”

Barry Stuiver – Projectleider Van Wijnen

Energetisch op orde

Het vervangen van de houten kozijnen door aluminiumkozijnen met HR++, het opdikken van de gevel met 100 mm waardoor de isolatiewaarde verdriedubbelt, de aanleg van een warmte-koudeopslaginstallatie in combinatie met een laagtemperatuur afgiftesysteem: al deze maatregelen brachten de beide gebouwen energetisch weer op de orde. Een van de grootste uitdagingen betrof het boren van de bronnen voor warmte-koudeopslag. Op een zeer smalle locatie moesten twee bronnen geboord worden, op 95 meter en op 175 meter diepte. Hiervoor was een enorme grote boorstelling nodig. In zeer goede samenwerking met de gemeente en in goed overleg met de omwonenden, is het gelukt om – met deze bijzondere boor – het warmte-koudeopslagsysteem te realiseren voor dit toekomstbestendige gebouw.

Andere projecten

Meer dan bouwen