Projecten

Studentenhuisvesting ‘Op Dreef’

Utrecht

In Utrecht Overvecht ontwikkelen en bouwen we ‘Op Dreef’. Dit markante, groene studentenwooncomplex bestaat uit 629 studentenwoningen, een fietsenkelder en 1.000 vierkante meter aan publieke voorzieningen. Op Dreef sluit aan bij de Utrechtse ambitie van Healthy Urban Living. De vervlechting van stad en groen, Overvecht en Utrechtse binnenstad, student en wijkbewoner krijgt vorm in ‘Op Dreef’.

“Omdat er veel vraag is naar studentenhuisvesting is dit een belangrijke ontwikkeling voor Overvecht, vlakbij het winkelcentrum Overvecht.”

Kees Geldof wethouder Gemeente Utrecht

Studentenunits
629
EPC
'-0,02
GPR
8,6
Opdrachtgever
IC Netherlands, Amsterdam en Van Wijnen Projectontwikkeling Midden, Utrecht
Architect
Team V, Amsterdam

Bouwupdate: sloop gestart

30 januari zijn de eerste zichtbare stappen gezet in de realisatie van studentenwooncomplex Op Dreef. Wethouder Kees Geldof heeft namelijk de aftrap gegeven voor de sloop van de oude loodsen op het voormalige terrein van de Nederlandse Pakket Dienst (NPD).

Buurtbewoner Bert Brouwer slaat op afstand de sloopactiviteiten gade. “Ik heb tien jaar bij de NPD gewerkt. Nostalgie bracht me vandaag even terug. Het is gek om je oude werkplek afgebroken te zien worden”, vertelt hij. “Toch ben ik er blij mee. Ik denk dat het een geweldige stap is voor Overvecht.”

Wethouder Geldof kijkt uit naar het eindresultaat: “Overvecht is een wijk met vele gezichten. Deze strook gaat eindelijk weer bij de bewoonde wereld horen. We hebben straks een bruisend centrum in de wijk.”

Bron: Telegraaf.nl

Ideaal voor de Utrechtse student

De locatie, woningen en voorzieningen van Op Dreef sluiten naadloos aan op de wensen van de Utrechtse student. Het bouwblok ligt op de hoek van de levendige Brailledreef, op fietsafstand van het centrum en goed ontsloten met bus en trein. Het aanbod appartementen is gevarieerd: van zelfstandige appartementen met eigen faciliteiten als keuken en douche tot grotere studio’s voor o.a. stellen en PhD-studenten. Ook komen er 20 woningen voor minder validen en 108 units gegroepeerd in woongroepen. De studenten kunnen tevens terecht in een modern ingerichte lounge en sfeervol ingerichte bibliotheek- en studieruimten. Bovendien heeft Op Dreef een filmzaal, sportfaciliteiten en twee wasbarren. En door de razendsnelle wifi-aansluiting past het gebouw perfect bij de hedendaagse student.

“Er is bewust gekozen voor gezamenlijke ruimten voor alle bewoners. De ervaring leert, dat dit succesvol is en het gevoel van community versterkt.”

Richard Deckers, Senior Projectontwikkelaar bij Van Wijnen

Ontworpen voor Healthy Urban Living

Studentenhuisvesting Op Dreef is vormgegeven als twee getrapt oplopende torens van zestien verdiepingen, voorzien van twee opengewerkte uitsneden die lucht en activiteit in de gevel brengen. Het ontwerp sluit aan op Healthy Urban Living: de ambitie van de gemeente Utrecht, waarin een gezonde lifestyle en onderlinge verbinding centraal staan. Dit komt onder meer tot uiting in de groene, getrapt oplopende buitenterrassen en diverse sportvoorzieningen zoals een bootcamp-track en fitnessruimte. Zij nodigen studenten uit tot een gezonde, actieve en sociale leefstijl. Grote ramen met Franse balkons, collectieve daktuinen en een prettige binnenplaats bieden een groene, lichte en gezonde woonomgeving. De publieke ruimten in de plint, zoals het restaurant met leerbedrijf, het innovatielab en de koffiebar met studielandschap en filmzaal slaan een brug tussen de studenten en de huidige bewoners van Overvecht.

“Qua kwaliteit en uitstraling is het een bijzonder project, met het hoogteaccent aan de Brailledreef. Dat gaat er mooi uitzien.”

Wethouder Geldof van de gemeente Utrecht

Andere projecten

Meer dan bouwen