Transformatie DC van Hall naar 168 studentenwoningen

Wonen

Woningcorporatie

Transformeren

Amsterdam

Plek voor
178 studenten en promovendi
Zonnepanelen
185
Opdrachtgever
Woningstichting Lieven De Key, Amsterdam
Architect
Studioninedots, Amsterdam

Voor woonstichting Lieven De Key transformeerden wij het voormalig bedrijfsverzamelgebouw op de hoek van de Donker Curtiusstraat en de Van Hallstraat in Amsterdam-West naar 168 zelfstandige studentenwoningen.

Een plek van betekenis voor buurt, stad en bewoners

Het gebouw ‘DC van Hall’ heeft een nieuwe uitstraling gekregen, ontworpen door Amsterdams architectenbureau Studioninedots. De parkeerplaats in het binnenhof is een tuin geworden en het dak is voorzien van groen. De inpandige fietsenstalling zorgt voor ruimte op straat. Op de begane grond is plek voor buurtgerichte horeca en ambachtelijke ondernemers. Zo draagt het bij aan de levendigheid en gevoel van sociale veiligheid op deze plek in de Staatsliedenbuurt.

Met name de uitstraling van dit in het oog springende gebouw is er flink op vooruit gegaan. Voor veel Amsterdammers was het gebouw een doorn in het oog waar nodig wat aan moest gebeuren. Omdat de parkeervoorzieningen uit het zicht zijn geplaatst en er zoveel mogelijk groen is gebruikt op en rond het gebouw, is de buurt groener en een stuk aantrekkelijker geworden.

Woningtekort in Amsterdam

Een geschikte woning vinden in Amsterdam is niet gemakkelijk. Zeker niet voor studenten en promovendi. Lieven De Key heeft een creatieve oplossing gevonden die dit probleem tegen gaat. Namelijk door de verwerving van het verouderde bedrijfsverzamelgebouw en door deze met ons te transformeren naar studentenwoningen.

Dankzij de komst van deze 168 studentenwoningen, waarvan 10 voor twee personen, is er in DC van Hall plek voor 178 bewoners. De bewoners huren met een campuscontract waardoor een gezonde doorstroming gewaarborgd is. Alle bewoners hebben in de fietsenkelder een eigen genummerde stallingsplaats. In het gebouw is ook een wasserette en de binnentuin biedt naast ruimte voor ontmoeting ook een groen uitzicht.

Minimale impact op milieu

Passend bij een transformatieproject van deze omvang, is ook hier gekozen voor een serieuze verduurzaming. Waardoor de impact op het milieu van het gebouw aanzienlijk is verlaagd. Het casco is behouden gebleven, maar de volledige gevel is vernieuwd waardoor de isolatie flink is verbeterd. Verder is er balansventilatie met warmteterugwinning toegepast. Deze maatregelen zorgen voor een flinke reductie in de energievraag. Dankzij deze reductie, in combinatie met de 185 zonnepanelen op het groene mos-sedum dak, kan het volledige gebouw elektrisch verwarmd worden met warmtepompen. Voor het tapwater zijn warmtepompboilers ingezet. Daarmee is het gebouw aardgasloos en is aansluiting op de Amsterdamse stadsverwarming is niet meer noodzakelijk.

De keuze om het gebouw niet volledig te slopen scheelt ook in de totale CO2 voetafdruk. Er hoefde namelijk geen nieuw betonnen casco te worden opgebouwd terwijl veel andere elementen van het gebouw juist wel gemoderniseerd zijn.

Hoe transformeer je een kantoorgebouw naar woningen?

Bekijk de video om te zien hoe wij dit aanpakken.

Lees verder over gebouwtransformaties

Gebouwtransformatie is een bijzondere manier van bouwen. Het vraagt veel flexibiliteit en aanpassingsvermogen van zowel de opdrachtgever als de bouwer. Wij laten graag mooie voorbeelden zien van eerdere transformatieprojecten.

Bezit u vastgoed of wilt u vastgoed ontwikkelen dat tegen het eind zit van haar levenscyclus, dan denken we graag met u mee om het weer te laten renderen. Lees verder op onze pagina over transformeren.