Transformatie en ontwikkeling kloosterterrein Amersfoort

Zorg

Transformeren

Amersfoort

Utrecht

Rijke historie
110 jaar oud klooster
Transformatie
24 zorgappartementen
Opdrachtgever
Congregatie Zusters van St. Joseph
Architect
AG NOVA

Van Wijnen heeft in Amersfoort het 110 jaar oude Sint Jozef Klooster getransformeerd. In het gebouw dat het ‘Moederhuis’ wordt genoemd hebben we 24 zorgappartementen gerealiseerd voor Beweging 3.0. Het omliggende kloosterterrein wordt opnieuw ontwikkeld en wordt op die manier geheel volgens de wens het gedachtegoed van de zusters teruggegeven aan de maatschappij.

Wens van de zusters

Ruim 10 jaar geleden zijn de zusters van de Congregatie Zusters van Sint Jozef op zoek gegaan naar een manier om het Moederhuis, de zorgwoningen en het acht hectare grote terrein terug te geven aan de maatschappij. De afnemende bezetting van het klooster maakt dat de zusters besloten hebben de locatie over te dragen. Niet zomaar dus, maar met de uitdrukkelijke opdracht om het terrein ten goede te laten komen aan de samenleving en dat hun gekoesterde gedachtegoed doorgeven wordt.

Van Wijnen Projectontwikkeling heeft samen met de architecten van AG NOVA en de stedenbouwkundigen van Vollmer & Partners een plan uitgewerkt om het Moederhuis geschikt te maken voor zorgappartementen voor zorgorganisatie Beweging 3.0.

Daarnaast hebben wij ook met Omnia Wonen, Beweging 3.0 en Bijzondere Plekken het voortouw genomen om tot een visie te komen op het hele gebied.

kloosterterrein Amersfoort

Transformatie van Rijksmonument

Eind 2020 zijn we gestart met de werkzaamheden om het monumentale kloostergebouw te transformeren tot 24 zorgappartementen voor Beweging 3.0. Ze breidt hiermee het bestaande en naastgelegen Woonzorgcentrum Monseigneur Blom uit.

De ruimtelijke hoofdstructuur van het Moederhuis blijft in tact en leent zich perfect voor zorg. Het gebouw heeft een omsloten binnenplaats met daaromheen een rondgang en daaraan verschillende kamers. In de nieuwe situatie komen hier per verdieping 12 appartementen die samen een woongroep vormen. De omsloten binnenplaats krijgt een glazen overkapping waardoor er een nieuwe overdekte ‘buitenruimte’ ontstaat. De hoge plafonds, fraaie trappenhuizen en hoge ramen die horen bij dit monument blijven behouden bij de transformatie. Samen met monumentenzorg heeft AG NOVA Architecten gezocht naar een juiste en verantwoorde inpassing waarbij de kwaliteiten worden behouden en optimaal benut.

Landgoed Blom

Zolang er nog geen officiële naam bekend is voor het omliggende terrein noemen we dit Landgoed Blom. Met acht hectare bos, akkers, weilanden, een monumentaal klooster, kloostertuin, kapel en diverse bijgebouwen is Landgoed Blom een bijzondere plek met een bijzonder verhaal. Een locatie waar natuur, zorg en historie hand in hand gaan.

Op dit moment wordt gewerkt aan een ontwikkelvisie. Van Wijnen Projectontwikkeling neemt hierin samen met Omnia Wonen, Beweging 3.0 en Bijzondere Plekken het voortouw. Voor meer informatie hierover kun je terecht op de website van Landgoed Blom.

Meer weten?

Neem contact op met Henk Bakker, commercieel manager.