Transformatie naar short stay wonen

Wonen

Transformeren

Overijssel

Zwolle

Transformatie
Van werken naar wonen
Bestemming
Short stay
Opdrachtgever
Vandenbrink Onroerend Goed

Op het voormalige kantorenpark Oosterenk in Zwolle gaf Van Wijnen het oude kantorencomplex Rubens een tweede leven als complex met short stay appartementen. Wat tot voor kort nog een kantooromgeving was moet binnen tien jaar omgetoverd worden tot een bruisend woonwerkgebied en een gezonde leefomgeving. Met de binnenstad op fietsafstand en een prachtig natuurgebied op loopafstand biedt de locatie fantastische kansen voor de stad. Ed Anker, Wethouder Gemeente Zwolle: “Het is een bijzondere plek. Dé plek voor mensen die optimaal willen genieten van de beide werelden die Zwolle te bieden heeft.”

Een plek voor tijdelijk wonen

In Zwolle is al een tijd veel behoefte aan een short stay plek voor mensen die tijdelijk in Zwolle werken en dichtbij hun werk willen verblijven. Bovendien wil de gemeente zoveel mogelijk leegstand in de stad tegengaan en meer goedkope en middeldure huur aan de woningvoorraad toevoegen. Naast kantorencomplex Rubens worden de komende tijd nog enkele andere kantorencomplexen op deze plek getransformeerd. ‘Dat dit nu in beweging komt en er daarmee steeds meer plek ontstaat voor wonen in dit gebied, is fantastisch voor de ontwikkeling van Zwolle’, aldus Ed Anker.

Een tweede leven door transformatie

De transformatie van kantorencomplex naar short stay appartementen past goed bij de circulaire gedachte van Van Wijnen. ‘Het is prachtig dat we deze kantoorpanden een tweede leven kunnen geven. Zo bouwen we samen met onze opdrachtgever aan ruimte voor een beter leven. Als Zwols bedrijf bouwen wij graag mee aan de ontwikkeling van deze stad’, vertelt Jeroen de Boed, Directeur Van Wijnen Zwolle. ‘We hebben goede vakmensen voor transformaties en werken gestructureerd en procesgericht. Samenwerking met al onze partners is daarbij erg belangrijk.’

kantorenpark Oosterenk

Short stay appartementen

De short stay appartementen zijn volledig gemeubileerd en kunnen voor minimaal een maand tot maximaal zes maanden gehuurd worden. Opdrachtgever Vandenbrink Onroerend Goed verwacht in de short stay appartementen spoedzoekers, maar ook expats, mantelzorgers, revalidanten en artsen in opleiding van het Isala ziekenhuis, dat nabij het kantoorpand ligt. ‘De behoefte naar tijdelijk verblijf is enorm. Veel groter zelfs dan het aanbod dat we hier kunnen realiseren. Bovendien is het zonde als overbodige kantoren leegstaan. Nu heeft iedereen er wat aan’, aldus Bert van den Brink, Directeur van Vandenbrink Onroerend Goed. Jolanda Comino vult aan: ‘Dit is een van de gebieden in Zwolle waar veel gaat gebeuren de komende jaren. Wij hopen de goede samenwerking met Vandenbrink Onroerend Goed hier de komende jaren verder te mogen voortzetten. Met het samen oppakken van nieuwe transformatieprojecten kunnen we de ontwikkeling van dit gebied nog verder in beweging krijgen.’ 

Kijkje op de bouw

In juli 2020 werden opdrachtgever Vandenbrink Onroerend Goed en Gemeente Zwolle uitgenodigd om een kijkje te nemen op de bouwplaats. Eventcoördinator Laura Oldenziel legde dit vast in een vlog.

Het eindresultaat