Transformatie van de Baumannkerk in Rotterdam

Wonen

Transformeren

Rotterdam

Zuid-Holland

Aantal appartementen
33
Opdrachtgever
RO-OK
Architect
HOYT Architecten & Bouwmanagers
Woonoplossing
Vrij Wonen

In de Rotterdamse wijk Overschie voerden we een bijzondere transformatie uit. Aan de Burgemeester Baumannlaan kreeg de voormalig Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende bijstandkerk – ofwel Baumannkerk, een nieuwe bestemming. Het gebouw is nu een unieke woonplek met 33 appartementen. Alle woningen zijn inmiddels opgeleverd.

Nog altijd met de sfeer van toen, maar met het comfort van nu

Bij de transformatie bleven de sfeer en het karakter van het oude kerkgebouw behouden. Je ziet de karakteristieke details terugkomen in het ontwerp van het nieuwe woongebouw. Het zijn 33 stoere appartementen in een typisch Rotterdamse buurt. Elk appartement is uniek doordat er originele elementen van de kerk in verwerkt zijn. Tegelijkertijd voldoen de appartementen en penthouses qua wooncomfort en energieverbruik natuurlijk aan de eisen van deze tijd.

Joris van Hoytema

architect bij HOYT Architecten & Bouwmanagers

“Het uitgangspunt was om de kerk als geheel zo veel mogelijk intact te houden. We hebben dan ook geprobeerd om in ieder appartement het gevoel van de kerk terug te brengen.”

De kracht van transformeren

Rotterdam blijft groeien. De stad moet daarom creatief omgaan met de ruimte die er is. De beschikbare ruimte in de stad moet kwalitatief duurzaam en zo efficiënt mogelijk ingericht worden. Gemeente Rotterdam voert dan ook een actief beleid tegen leegstand, zodat bestaande ruimte hergebruikt wordt. Leegstaande panden kunnen dankzij een transformatie een nieuwe functie uitoefenen. De transformatie van de Baumannkerk is hier een mooi voorbeeld van.

Herman Steenbergen

vestigingsdirecteur Van Wijnen Stolwijk

“Leegstand is zonde. Door gebouwen te transformeren geven we ze een tweede leven. De woningbehoefte in de Randstad is groot, door deze kerk te transformeren tot een woongebouw dragen we bij aan het vergroten van de woningvoorraad.”
Meer weten over deze unieke transformatie?

Wonen in een monument

De Baumannkerk is na de oorlog ontworpen door de Rotterdamse architect J.P.L. Hendriks. De architectuur is kenmerkend voor het traditionalisme, een bouwstijl die opvalt door sobere eenvoud, herkenbare hoofdvormen, grote bouwvolumes en gesloten gevels. Een aantal details geven de kerk een eigen identiteit, zoals de asymmetrische klokkentoren.

Het gebouw heeft een cultuurhistorische waarde voor de wijk. Het karakteristieke metselwerk en de glas-in-loodramen zijn deels teruggekeerd in de appartementen. Met het kerkplein voor het gebouw blijft de kerk ook na de transformatie een markant punt op de hoek van de Burgemeester Baumannlaan.