Transformatie ziekenhuis Ariënsplein Enschede

Wonen

Woningcorporatie

Transformeren

Eibergen

Enschede

Overijssel

Studentenhuisvesting
276 kamers en woon/werk studio's
Oppervlakte verbouwd
11.000m2
Warmte
Warmtenet Enschede

Van Wijnen Eibergen deed de transformatie ven het ziekenhuis aan het Ariënsplein in Enschede. De Belgische projectontwikkelaar LIFE maakte er de stadscampus Connect-U van, een complex waar wonen, werken en leren samen komen. En een plek waar ontmoeten centraal staat. Wij kregen de taak om twee vleugels met in totaal 11.000 m2 aan oude ‘ziekenzalen’ te transformeren tot moderne studentenhuisvesting.

Transformatie van oud ziekenhuis naar bruisende stadscampus in Enschede

LIFE ziet zichzelf niet als een doorsnee projectontwikkelaar. Bijzondere projecten – zoals ook de ontwikkeling van de Kop van de Boulevard in Enschede – zitten in het portfolio. Waar andere partijen afhaken, ziet de ontwikkelaar uit Antwerpen kansen om beleving aan een stad toe te voegen. Dat was zeker het geval bij het voormalig Medisch Spectrum Twente aan het Ariënsplein. ‘Dit project is zo groot dat je het eigenlijk moet zien als een gebiedsontwikkeling’, aldus Herman Zwiers, voormalig projectontwikkelaar van LIFE. ‘Er mag hier geen reguliere woonfunctie komen en dan vallen een hoop opties af. Wij hebben een unieke visie voor het gebouw gemaakt. Een stadscampus, waar onderwijs, bedrijven en start-ups elkaar ontmoeten. Aangevuld met horeca, sport en recreatie waar ook omwonenden gebruik van kunnen maken, wordt dit een bruisend hart van de woonwijk waarin het voormalige ziekenhuis ligt.’

Aantrekken en vasthouden van talent

Enschede is een van de grootste studentensteden van Nederland. En er wordt hard gebouwd aan de stad. Niet alleen in stenen, maar ook aan onderwerpen die het hart van het samenleven zelf raken. Een van de grootste opgaven ligt in het aantrekken en vasthouden van talent. De nieuwe stadscampus is de plek die hier aan bij moet dragen. Met de samenwerking tussen onderwijs en gevestigde bedrijven, waaronder start-ups, krijgen talenten de kans om zichzelf te ontwikkelen en aan hun carrière te bouwen. ‘Voor een studentenstad als Enschede is het een uitermate geschikte ontwikkeling’, vertelt Van Wijnen bedrijfsleider Mark Bokdam.

Student op zijn kamer op de stadscampus Connect-U

Mark Bokdam

bedrijfsleider bij Van Wijnen Eibergen

“Een transformatie en uitbreiding van een fantastische locatie, midden in de stad. Mooi ook hoe dit oude pand in etappes weer een hele nieuwe functie voor de stad krijgt. Ik hou wel van dit soort transformaties, ook omdat er altijd onverwachte dingen op ons pad komen.”

Transformatie ziekenhuis Ariënsplein Enschede naar studentenwoningen

We hebben ruim een jaar gewerkt aan de studentenhuisvesting voor de nieuwe stadscampus. We realiseerden 276 studentenwoningen op 11.000 m2, waarvan 163 zelfstandige woon-werkstudio’s met badkamer en keuken en 113 kamers met gemeenschappelijke ruimtes in een eigentijds en urban design. De studentenkamers hebben per cluster van kamers gezamenlijke voorzieningen en worden verhuurd aan (buitenlandse) studenten.

stadscampus Connect-U

Duurzaamheid

De nieuwe en bruisende stadscampus is voorzien van duurzame warmte uit het warmtenet van Enschede, het duurzaamste warmtenet van Nederland. Dit warmtenet vergt 80% minder fossiele energie dat wordt geproduceerd uit biomassa. De brandstof voor deze biomassa-energiecentrale bestaat uit afvalhout dat niet meer hergebruikt kan worden. Hartstikke duurzaam dus!

stadscampus Connect-U

Tijd grootste uitdager

‘Een interessante klus’, vindt Mark Bokdam. ‘Een transformatie en uitbreiding van een fantastische locatie, midden in de stad. Mooi ook hoe dit oude pand in etappes weer een hele nieuwe functie voor de stad krijgt. Ik hou wel van dit soort transformaties, ook omdat er altijd onverwachte dingen op ons pad komen. Hier ook. Onder meer doordat we onverwacht meer asbest aangetroffen in de oude gevelkozijnen door het hele pand, liepen we vertraging op. De tijd was daardoor onze grootste uitdager in dit project. Al met al hebben we het project dertien maanden gerealiseerd. In mijn ogen een hele prestatie’, vult Bokdam trots aan.

Naast tijd was het oude pand ook een uitdaging. ‘Je bouwt in een oud ziekenhuis, waar al jaren gewerkt is. In de jaren dat het een ziekenhuis was, zijn er veel aanpassingen in elkaar geknutseld. Af en toe waren we verbijsterd over de staat van de aanpassingen. Die hadden het allang moeten begeven. Daarom moesten we eerst constructief herstellen, zodat het gebouw weer aan de regelgeving zou voldoen’, vertelt Bokdam.

Dinand Mengerink (werkvoorbereider), Mark Bokdam (bedrijfsleider), Gerjan Wolbers (uitvoerder)
Dinand Mengerink (werkvoorbereider), Mark Bokdam (bedrijfsleider), Gerjan Wolbers (uitvoerder)

De studentenhuisvesting in beeld

Meer weten over locatie Eibergen?