Projecten

Transformatie van oud ziekenhuis naar bruisende stadscampus in Enschede

Het oude ziekenhuis aan het Ariënsplein in Enschede ondergaat een grote transformatie. De Belgische projectontwikkelaar LIFE maakt er de stadscampus Connect-U van, een complex waar wonen, werken en leren samen komen. En een plek waar ontmoeten centraal staat. Wij kregen de taak om twee vleugels met in totaal 11.000 m2 aan oude ‘ziekenzalen’ te transformeren tot moderne studentenhuisvesting.

Studentenhuisvesting
276 kamers en woon/werk studio's
Oppervlakte verbouwd
11.000m2
Warmte
Warmtenet Enschede
Woonoplossing
Blijf Wonen

LIFE ziet zichzelf niet als een doorsnee projectontwikkelaar. Bijzondere projecten – zoals ook de ontwikkeling van de Kop van de Boulevard in Enschede – zitten in het portfolio. Waar andere partijen afhaken, ziet de ontwikkelaar uit Antwerpen kansen om beleving aan een stad toe te voegen. Dat was zeker het geval bij het voormalig Medisch Spectrum Twente aan het Ariënsplein. ‘Dit project is zo groot dat je het eigenlijk moet zien als een gebiedsontwikkeling’, aldus Herman Zwiers, voormalig projectontwikkelaar van LIFE. ‘Er mag hier geen reguliere woonfunctie komen en dan vallen een hoop opties af. Wij hebben een unieke visie voor het gebouw gemaakt. Een stadscampus, waar onderwijs, bedrijven en start-ups elkaar ontmoeten. Aangevuld met horeca, sport en recreatie waar ook omwonenden gebruik van kunnen maken, wordt dit een bruisend hart van de woonwijk waarin het voormalige ziekenhuis ligt.’

‘Dit project is zo groot dat je het eigenlijk moet zien als een gebiedsontwikkeling’, aldus Herman Zwiers, voormalig projectontwikkelaar van LIFE. ‘Er mag hier geen reguliere woonfunctie komen en dan vallen een hoop opties af. Wij hebben een unieke visie voor het gebouw gemaakt. Een stadscampus, waar onderwijs, bedrijven en start-ups elkaar ontmoeten. Aangevuld met horeca, sport en recreatie waar ook omwonenden gebruik van kunnen maken, wordt dit een bruisend hart van de woonwijk waarin het voormalige ziekenhuis ligt.’

Herman Zwiers, voormalig projectontwikkelaar van LIFE

Aantrekken en vasthouden van talent

Enschede is een van de grootste studentensteden van Nederland. En er wordt hard gebouwd aan de stad. Niet alleen in stenen, maar ook aan onderwerpen die het hart van het samenleven zelf raken. Een van de grootste opgaven ligt in het aantrekken en vasthouden van talent. De nieuwe stadscampus is de plek die hier aan bij moet dragen. Met de samenwerking tussen onderwijs en gevestigde bedrijven, waaronder start-ups, krijgen talenten de kans om zichzelf te ontwikkelen en aan hun carrière te bouwen. ‘Voor een  studentenstad als Enschede is het een uitermate geschikte ontwikkeling’, vertelt projectleider en bedrijfsleider Mark Bokdam.

Studentenwoningen

We hebben ruim een jaar hard gewerkt aan de studentenhuisvesting voor de nieuwe stadscampus. We realiseerden 276 studentenwoningen op 11.000 m2, waarvan 163 zelfstandige woon-werkstudio’s met badkamer en keuken en 113 kamers met gemeenschappelijke ruimtes in een eigentijds en urban design. De studentenkamers hebben per cluster van kamers gezamenlijke voorzieningen en worden verhuurd aan (buitenlandse) studenten.  

“Een transformatie en uitbreiding van een fantastische locatie, midden in de stad. Mooi ook hoe dit oude pand in etappes weer een hele nieuwe functie voor de stad krijgt. Ik hou wel van dit soort transformaties, ook omdat er altijd onverwachte dingen op ons pad komen.”

Mark Bokdam, projectleider en bedrijfsleider bij Van Wijnen Eibergen

Duurzaamheid

De nieuwe en bruisende stadscampus wordt voorzien van duurzame warmte uit het warmtenet van Enschede, het duurzaamste warmtenet van Nederland. Dit warmtenet vergt 80% minder fossiele energie dat wordt geproduceerd uit biomassa. De brandstof voor deze biomassa-energiecentrale bestaat uit afvalhout dat niet meer hergebruikt kan worden. Hartstikke duurzaam dus!

Tijd grootste uitdager

‘Een interessante klus’, vindt projectleider Mark Bokdam. ‘Een transformatie en uitbreiding van een fantastische locatie, midden in de stad. Mooi ook hoe dit oude pand in etappes weer een hele nieuwe functie voor de stad krijgt. Ik hou wel van dit soort transformaties, ook omdat er altijd onverwachte dingen op ons pad komen. Hier ook. Onder meer doordat we onverwacht meer asbest aangetroffen in de oude gevelkozijnen door het hele pand, liepen we vertraging op. De tijd was daardoor onze grootste uitdager in dit project. Al met al hebben we het dertien maanden gerealiseerd. In mijn ogen een hele prestatie’, vult Bokdam trots aan.

Naast tijd was het oude pand ook een uitdaging. ‘Je bouwt in een oud ziekenhuis, waar al jaren gewerkt is. In de jaren dat het een ziekenhuis was, zijn er veel aanpassingen in elkaar geknutseld. Af en toe waren we verbijsterd over de staat van de aanpassingen. Die hadden het allang moeten begeven. Daarom moesten we eerst constructief herstellen, zodat het gebouw weer aan de regelgeving zou voldoen’, vertelt Bokdam. ‘Zodra er ontwikkelingen zijn qua verhuur dan wel verkoop schuiven wij weer aan bij het bouwteam om deze plannen samen verder uit te werken en uiteindelijk realiseren.’

Dinand Mengerink (werkvoorbereider), Mark Bokdam (projectleider en bedrijfsleider), Gerjan Wolbers (uitvoerder)

De studentenhuisvesting in beeld

Andere projecten

Meer dan bouwen