Transformatie voormalig DCMR-gebouw in Schiedam: SCYE010

Wonen

Transformeren

Schiedam

Zuid-Holland

Aantal woningen
220
Opdrachtgever
SOM B.V. Nederland
Architect
Mei Architects
Woonoplossing
Vrij Wonen

In opdracht van SOM Nederland transformeerden we het voormalig kantoor van Milieudienst DCMR aan de ‘s-Gravelandseweg in het centrum van Schiedam naar een woongebouw met 220 appartementen. Na jaren van leegstand is het verouderde jaren ’70 pand getransformeerd tot een eigentijds en duurzaam woongebouw. Een belangrijk onderdeel van de upgrade zijn de nieuwe gevels. De oplevering vond plaats in oktober 2021.

Diverse woonwensen

Opdrachtgever SOM B.V. ontwikkelde de 220 appartementen in het complex met oog op verschillende woonwensen. We realiseerden diverse type appartementen in het gebouw: woon/werk appartementen, loggia appartementen, terras appartementen, balkon appartementen, studio appartementen en een aantal woningen met tuin. 

Vergroening

SCYE010 is een gezonde woonomgeving. De bestaande bovengrondse parkeergarage, de balkons en de daken worden straks royaal voorzien van groen. Bovenop het garagedek komt straks een collectieve buitenruimte. Bovendien is het gebouw is niet aangesloten op het gas en komen er zonnepanelen op het dak.

Tom Mulder

Portefeuille Manager bij SOM B.V.

“De projectnaam SCYE010 verwijst naar het vroegere Schiedam. Het is een toepasselijke link naar het verleden, maar ook gericht op een nieuwe toekomst voor het pand en de locatie. Als mensen straks zeggen: ‘Ik woon in SCYE010’, dan hebben wij ons doel bereikt.”

Een nieuwe bestemming

Het voormalige kantoor van Milieudienst DCMR stond al jaren leeg. Nadat de DCMR vertrok naar het nieuwe gebouw naast de A20, viel het pand onder een faillissementsprocedure. In 2017 is het immense gebouw gekocht door SOM B.V.

Het bestaande pand is een kantoorgebouw uit de jaren ’70. Dit herken je aan de typische horizontale raampartijen en metselwerk borstweringen. Door de bestaande kolomstructuur kunnen de verdiepingen flexibel ingedeeld worden. Dankzij de grote verdiepingshoogte krijgen de woningen een royale hoogte van drie meter.

Transformatie voormalig DCMR-gebouw in Schiedam: SCYE010

Ronald Kocken

Projectleider bij van Wijnen

“Het is een waanzinnig bouwproject. Het project had een totale bouwtijd van 2 jaar. Het gebouw is compleet gestript en wordt voorzien van een nieuwe gevel. Daarnaast maken we een geheel nieuwe indeling om de 220 appartementen te kunnen realiseren.”