Projecten

Transformatie voormalig DCMR-gebouw in Schiedam: SCYE010

Schiedam

In opdracht van SOM Nederland transformeren we het voormalig kantoor van Milieudienst DCMR aan de ‘s-Gravelandseweg in het centrum van Schiedam naar een woongebouw met 220 appartementen. Het project heet SCYE010. De totale transformatie neemt zo’n 2 jaar tijd in beslag.

Aantal woningen
220
Opdrachtgever
SOM B.V. Nederland
Architect
Mei Architects

Diverse woonwensen

Opdrachtgever SOM B.V. ontwikkelde de 220 appartementen in het complex met oog op verschillende woonwensen. In SCYE010 komen diverse type appartementen: woon/werk appartementen, loggia appartementen, terras appartementen, balkon appartementen, studio appartementen en een aantal woningen met tuin. 

Vergroening

SCYE010 wordt een gezonde woonomgeving. De bestaande bovengrondse parkeergarage, de balkons en de daken worden straks royaal voorzien van groen. Bovenop het garagedek komt straks een collectieve buitenruimte. Bovendien is het gebouw is niet aangesloten op het gas en komen er zonnepanelen op het dak.

“De projectnaam SCYE010 verwijst naar het vroegere Schiedam. Het is een toepasselijke link naar het verleden, maar ook gericht op een nieuwe toekomst voor het pand en de locatie. Als mensen straks zeggen: ‘Ik woon in SCYE010’, dan hebben wij ons doel bereikt.”

Tom Mulder, Portefeuille Manager bij SOM B.V.

Het voormalige kantoor van Milieudienst DCMR stond al jaren leeg. Nadat de DCMR vertrok naar het nieuwe gebouw naast de A20, viel het pand onder een faillissementsprocedure. In 2017 is het immense gebouw gekocht door SOM B.V. Zij gaven ons de opdracht om het kantoorpand te transformeren tot een appartementencomplex.

Transformatie

Het bestaande pand is een kantoorgebouw uit de jaren ’70. Dit herken je aan de typische horizontale raampartijen en metselwerk borstweringen. Door de bestaande kolomstructuur kunnen de verdiepingen flexibel ingedeeld worden. Dankzij de grote verdiepingshoogte krijgen de woningen een royale hoogte van drie meter.

Ronald Kocken, projectleider bij van Wijnen: “Het is een flink project met een totale bouwtijd van 2 jaar. Het gebouw is compleet gestript en wordt voorzien van een nieuwe gevel. Daarnaast maken we een geheel nieuwe indeling om de 220 appartementen te kunnen realiseren.”

“Het is een waanzinnig project om aan te werken. De opdrachtgever is erg betrokken. We geven regelmatig advies over bouwtechnische zaken, en dat advies nemen ze ook ten harte. Het is een prettige partij om mee samen te werken.”

Ronald Kocken, Projectleider bij van Wijnen

Andere projecten

Meer dan bouwen