Transformatie zorggebouw naar sociale huurwoningen in Utrecht

Wonen

Transformeren

Utrecht

Utrecht

Locatie
Centrum van Utrecht
Appartementen
70
Doel
Betaalbaar wonen in de binnenstad
Opdrachtgever
Mitros
Architect
MOKA Architecten

Voor woningcorporatie Mitros transformeren wij het voormalige centrum voor verslavingszorg van Victas aan de A.B.C. -straat in het centrum van Utrecht. Mitros kocht dit gebouw, dat bekend staat als het ‘Victas Gebouw’ in 2019. Na de aankoop door Mitros hebben wij samen met MOKA Architecten plannen gemaakt om het complex te transformeren naar sociale huurappartementen. Hiermee wordt betaalbaar wonen in de sociale huur in de binnenstad van Utrecht geborgd. Een belangrijke doelstellingen die Mitros nastreeft.

Rijke historie van de A.B.C. -straat

De A.B.C. -straat gaat terug tot 1485 en kent een rijke geschiedenis in de binnenstad van Utrecht. Op de locatie waar tot 1999 het Wilhelmina Kinderziekenhuis stond is later het ‘Victas gebouw’ komen te staan. Het ontwerp van JDdV Architecten is in 2013 bekroond met de Rietveldprijs voor architectuur. In 2019 heeft Mitros het gebouw gekocht nadat Victas in 2016 failliet ging.

Transformatie zorggebouw naar sociale huurwoningen in Utrecht

Toevoegen van sociale huur

Sinds de aankoop door Mitros werken wij in samenwerking met MOKA Architecten aan de plannen om het gebouw te transformeren. In december 2020 stonden we stil bij de start van de bouwwerkzaamheden. Mitros wil met de transformatie van het Victas-complex betaalbaar wonen op deze prachtige plek voor meer mensen mogelijk maken.

In eerste instantie komen er 70 huurappartementen beschikbaar voor huurders van Mitros. Dit is een mix van sociale huur en middenhuur. Daarnaast worden in twee ‘blokken’ van het gebouw 34 kamers gerealiseerd die geschikt zijn voor Stichting De Veste. In deze onzelfstandige woonruimten komen jong volwassenen te wonen met een zorgvraag.

Transformatie zorggebouw naar sociale huurwoningen in Utrecht

Binnenstedelijke transformatie

Het gebouw dateert uit 2013 en is dus nog niet oud. Daardoor hoeven er alleen in het gebouw zelf aanpassingen gedaan te worden. De gevel blijft in zijn geheel intact. Met het hergebruik van de bestaande installaties, het monteren van zonnepanelen, de vergroening van het binnenterrein en de glazen gevel die extra geïsoleerd wordt, is het gebouw weer helemaal van deze tijd.

“Bij zo’n binnenstedelijke transformatie met beperkte toegankelijkheid komt veel kijken”, vertelt Remi van der Pol, projectleider bij Van Wijnen.  Er is geen ruimte voor een uitgestald ketenpark, dat hebben wij nu binnenin het gebouw gemaakt. Ook het logistiek traject is een flinke uitdaging, maar dat is inherent aan het werken in hartje stad. Hiervoor is goed overleg met de gemeente nodig en is het informeren van omwonenden extra belangrijk. Want bereikbaarheid en veiligheid staan altijd voorop.”

Gebouwtransformaties

Gebouwtransformatie is een bijzondere manier van bouwen. Het vraagt veel flexibiliteit en aanpassingsvermogen van zowel de opdrachtgever als de bouwer. Wij laten graag mooie voorbeelden zien van eerdere transformatieprojecten.