Uitbreiding Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Zorg

Nieuwbouw

Renoveren

Eindhoven

Noord-Brabant

Opdrachtgever
Catharina Ziekenhuis Eindhoven
Bouwperiode
Mei 2022 - Q3 2023
Nieuwbouw
8000 m2 nieuwbouw (gebouw R)
Renovatie
Uitbreiding gebouw C en Z met 1000 m2
Bijzonderheden
Bouwen in doorgaande exploitatie ziekenhuis
Duurzaamheid
Gasloos bouwen, sedumdak, PV-panelen

Het Catharina Ziekenhuis is een ambitieus, topklinisch opleidingsziekenhuis. Het ziekenhuis wordt uitgebreid met een nieuwe hoofdentree, gebouw R (8.000m2). Daarnaast breiden we gebouw C en Z (1.000m2) uit, waardoor de 3 gebouwen met elkaar verbonden worden. Van Wijnen voert de bouwkundige werkzaamheden uit heeft de coördinatie over de installatietechnische werkzaamheden. In Gebouw R komen o.a. een uitbreiding van de bereidingsapotheek, CSA, techniekruimte en dakterras. Gebouw Z en C worden ingericht als kantoorruimte, kantine en opslag.

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is gebouwd in 1973. Het ziekenhuis bouwt de komende jaren aan de toekomst. Sinds 2005 werkt het Catharina ziekenhuis aan het vernieuwingsproject “bouwen voor beter”. Het ontwikkelde structuurplan wordt in verschillende fasen gerealiseerd, zodat het ziekenhuis optimaal kan blijven functioneren.

Drie bouwdelen

We realiseerden een nieuw multifunctioneel gebouw dat aan de boulevard, pal naast de hoofdentree van het Catharina Ziekenhuis staat. Deze nieuwbouw (gebouw R) heeft een oppervlakte van 8.000 m2. Het gebouw bestaat uit vier bouwlagen boven de grond en één laag onder de grond. Daarnaast breiden we gebouw C en gebouw Z uit met 1.000 m2. Uiteindelijk vormen de bouwdelen een verbinding met gebouw R. Van Wijnen voert het bouwkundige werkzaamheden uit en heeft de coördinatie over installatietechnische
werkzaamheden van de drie bouwdelen. Naast de realisatie van het hoofdopdracht zijn we vaste partner voor de bouwkundige werkzaamheden bij interne verbouwingen. Deze bestaan uit diverse werkzaamheden kleine onderhoudswerkzaamheden tot verbouwingen van de operatiekamers.

Multifunctionele gebouwen

In het gebouw komen onder meer een compleet vernieuwde Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) en ziekenhuisapotheek, waar de medicatie voor de patiënten die in het ziekenhuis liggen, wordt klaargemaakt. Ook komt er een techniekruimte, vergaderruimte en een dakterras. Bouwdeel Z wordt verbonden met bouwdeel R welke grotendeels wordt ingericht als kantooromgeving. Daar komt een nieuw personeelsrestaurant voor de 4.500 medewerkers met een compleet verantwoord aanbod van eten en drinken. Het restaurant wordt zo gebouwd dat het ook gebruikt kan worden voor overleggen, ontmoetingen en presentaties. Op de bovenste etages komt een nieuw kantoor-werkconcept. Omdat thuiswerken voor veel collega’s van de ondersteunende diensten is ingeburgerd, zijn hierdoor
minder vierkante meters nodig. In gebouwdeel C wordt de uitbreiding gebruikt als kleedruimte en opslag.

Duurzaam en gasloos

Bij het ontwerp van het vier verdiepingen tellende gebouw stond ‘duurzaamheid’ centraal. Zo worden er duurzame bouwmaterialen gebruikt, wordt het gebouw gasloos opgeleverd, komen er zonnepanelen en krijgt het een sedumdak wat bijdraagt aan de waterretentie.