Projecten

Uitdagingen in het ziekenhuis

Almere

De spoedeisende hulp, intensive care, het dialysecentrum, de afdeling radiologie en de bestaande operatiekamers: het zijn allemaal buren van het bouwproject in het Almeerse Flevoziekenhuis. De patiënten van deze afdelingen zijn enorm gevoelig voor geluid en trillingen. Een grote uitdaging om zonder overlast nieuwe operatiekamers en een MRI-complex neer te zetten.

“We zijn een ziekenhuis, de patiënt staat voorop”

Hans Joosten Manager facilitair zorgbedrijf Flevoziekenhuis Almere

Klantgerichtheid
Alleen elektrisch of hydraulisch aangestuurd materieel gebruiken
Toekomstbestendigheid
Opragon systeem in de operatiekamers
Operatiekamers
4
Opdrachtgever
Flevoziekenhuis Almere

Het Flevoziekenhuis in Almere moderniseert het operatiecomplex ingrijpend. Dit is nodig om in te spelen op de zorgvraag van patiënten en de nieuwste eisen op het gebied van patiëntveiligheid, hygiëne en (medische) techniek.

Anita Arts, voorzitter raad van bestuur Flevoziekenhuis: “Wij hebben na de nieuwbouw van het ziekenhuis de afgelopen jaren bescheiden geïnvesteerd in het gebouw. Het beschikbare geld was nodig voor investeringen in de ICT-infrastructuur, het elektronisch patiëntendossier en apparatuur. Nu is het operatiecomplex aan de beurt waardoor we voor onze patiënten, nu en in de toekomst, over voldoende, comfortabele en veilige operatieruimte beschikken.”

“Van Wijnen kent ons gebouw, wij kennen hen goed”

Hans Joosten
Manager facilitair zorgbedrijf Flevoziekenhuis

Enorm project met complexe uitdaging

In een complex traject worden vier nieuwe, ruime operatiekamers en een MRI-complex gerealiseerd, en worden bestaande ruimtes verbouwd en verbeterd. Halverwege 2019 beschikt het Flevoziekenhuis dan over negen klasse 1 operatiekamers. Daarvan zijn er twee ook inzetbaar als high-turnover OK.

De operatiekamers worden gerealiseerd in een patiotuin van het ziekenhuis en direct aangesloten op het huidige OK-complex. Het bouwtraject gebeurt in zorgvuldig uitgedachte fasen, zodat de volledige operatiecapaciteit van het ziekenhuis beschikbaar en gewaarborgd blijft. “We zijn een ziekenhuis, de patiënt staat voorop,” zo legt Hans Joosten, manager facilitair zorgbedrijf uit. “Alle behandelingen en operaties moeten gewoon doorgaan. Daarbij zijn trillingen en geluidsoverlast zeer onwenselijk. We zijn een maand of vier verder en mensen hebben nog amper door dat er gebouwd wordt. Het Flevoziekenhuis heeft veel waardering voor de netheid en zorgvuldigheid waarmee gebouwd wordt.”

“De duizend kuub grond die is afgegraven in de patiotuin is over het dak afgevoerd,” aldus Arnold van der Werf, projectleider bij Van Wijnen Lelystad. “Het inpandig bouwen brengt complexe uitdagingen met zich mee. Naast de afvoer, gaat ook de aanvoer van materiaal over het dak. Daarbij mogen we alleen elektrisch of hydraulisch aangestuurd materieel gebruiken. Deze zijn beperkt beschikbaar. Het is zoeken en plannen. Dat gaat erg goed tot nu toe.”


“Inpandig bouwen brengt complexe uitdagingen met zich mee”

Arnold van der Werf
Projectleider onderhoud

Bekend met werken in het ziekenhuis

De spoedeisende hulp, intensive care, het dialysecentrum, de afdeling radiologie en de bestaande operatiekamers zijn allemaal buren van het bouwproject. Van der Werf: “Deze afdelingen zijn enorm gevoelig voor geluid en trillingen. Het scheelt dat we het ziekenhuis al goed kennen doordat we hier al jarenlang kleine en grote opdrachten uitvoeren. Ook onze partners Van Dorp (totaalinstallateur), Van Galen (klimaattechniek) en Breedveld & Schröder (elektrotechnisch aannemer) zijn bekend met werken in het ziekenhuis.”

Joosten geeft aan dat het een technisch ingewikkelde operatie is. “Van Wijnen kent ons gebouw, wij kennen hen goed. We weten wat we aan elkaar hebben. Het is een enorm project met grote impact op de bestaande bouw en installatietechniek. Een gedeelte van de nieuwbouw wordt aangesloten op de bestaande infrastructuur. De omliggende afdelingen blijven continu in bedrijf. Om de risico’s te beheersen, maken we risico-inventarisaties. Als we bijvoorbeeld bezig zijn op de eerste etage werk je boven de radiologie. Daar wil je absoluut geen wateroverlast. Daarom brengen we de risico’s in kaart met bijbehorende beheersmaatregelen.”

In de volgende fase wordt het nog ingewikkelder aldus Van der Werf. “Zolang het alleen bouwgebied is, is het niet anders voor onze medewerkers. Als we de operatieafdelingen binnen gaan, komen we in aanraking met gebruikers. Dan moet je opletten dat luchtdruk van binnen naar buiten gaat. Er mag geen stof ingezogen worden. Dat heeft veel aandacht nodig van ons. De hele operatieafdeling is steriel gebied. Dat is echt anders werken dan op een poliklinische afdeling. Aan het einde van het bouwtraject wordt het bouwgebied schoon gebied. Dat moeten de bouwplaatsmedewerkers zich verkleden, handen wassen en haarnetjes in voor je naar binnen mag.”

“We zijn een ziekenhuis, de patiënt staat voorop”

Hans Joosten
Manager facilitair zorgbedrijf Flevoziekenhuis

Innovatie operatiekamers

Door de verbouwing van de bestaande ruimtes wordt onder meer de logistiek geoptimaliseerd. Voor medewerkers en goederen worden de ruimtes en werkprocessen logischer ingedeeld; dit bevordert veilige en efficiënte patiëntenzorg in en om de operatiekamers. Er komt een nieuwe opslag voor (steriele) producten en implantaten en de kleed- en verblijfsruimtes voor medewerkers worden vernieuwd.

Het Flevoziekenhuis is het tweede ziekenhuis in Nederland dat met het Opragon systeem gaat werken. Hans Joosten: “Ik ben blij dat we betere klimatologische omstandigheden voor de medewerkers kunnen bieden. Het is een nieuwe techniek uit Zweden. Het is een ultra schone operatiekamer. Het is een hele clean room. Er is meer bewegingsruimte rondom de operatietafel. Dat werkt veel prettiger voor iedereen.”

Het eindresultaat

Meer weten over dit project?

mailto:aj.vander.werf@vanwijnen.nltel:0620013455

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Arnold van der Werf

Van Wijnen – Meer dan bouwen

Alle vestigingen & contactgegevens

Andere projecten

Meer dan bouwen