Werken bij Van Wijnen? Bekijk hier onze vacatures.
Inloggen

Verduurzamen en verbeteren voor De Huismeesters in Groningen

Wonen

Woningcorporatie

Renoveren

Groningen

Groningen

Tijdsduur
10 werkdagen per woning
Aantal
180 woningen
Bijzonder
Werken in bewoonde toestand

In Groningen verduurzamen wij 180 portiekwoningen in opdracht van De Huismeesters: een partij waar wij al jaren mee samenwerken. De Huismeesters klopte bij ons aan met de vraag hoe ze deze 180 portiekwoningen in de wijk Selwerderwijk-Zuid aan kunnen pakken, zodat ze weer twintig tot dertig jaar meekunnen. Door een proces met onderzoek, intensieve gesprekken en afwegingen kwamen we samen tot een verduurzamingsplan binnen de wensen en eisen van De Huismeesters.

Remko Smid, projectleider bij de aanpak, vertelt: ‘In de vraag die De Huismeesters aan ons stelde werden we uitgedaagd. We keken verder dan een likje verf en wogen alle verschillende opties af binnen het budget dat we mee kregen. Een keuken gaat bijvoorbeeld 15 jaar mee, maar de keuken die nu in de woningen zat was 13 jaar oud. We hebben afgewogen om te wachten tot de keuken 15 jaar is of om meteen een nieuwe keuken te plaatsen. We kozen voor een nieuwe keuken. Nu hoeven we de keuken in de komende dertig jaar nog maar een keer te vervangen, waardoor bewoners later minder overlast krijgen. We delen al onze ervaringen met elkaar zodat we van elkaar kunnen leren. Zo werkten we met een soort menukaart.. Als je dit wel doet en dat niet, dan past het binnen het budget. We hebben er bijvoorbeeld voor gekozen om de kozijnen te verbeteren en nieuw leven in te blazen in plaats van te vernieuwen en ook de balkonhekjes te stralen en coaten in plaats van simpelweg maar vervangen. We kijken niet alleen naar geld, maar ook naar duurzaamheid en overlastbeperking. Daarmee kun je het verschil maken.’

Huurder centraal

De huurder staat voor ons op nummer één. ‘Bewoners ontvangen ons in hun eigen huis en daar hebben we respect voor. We zijn er te gast, terwijl zij daar wonen. En dat maken we ook heel duidelijk in ons bouwteam. Voorman Auke Koopman is het gezicht in de wijk. Hij is het aanspreekpunt en heeft het contact met de bewoners. Iedereen kent hem daar en hij probeert regelmatig om de hoek te kijken. Soms komt hij even thee drinken of kletsen. Daar is ook behoefte aan. Die menselijke maat wordt steeds belangrijker en daar is Auke sterk in.’, vertelt Remko.

Gea Westerlaan, medewerker wonen bij De Huismeesters, vindt het werken met Auke een feestje: ‘Hij is extreem goed met mensen. Dat is iets waar je veel mee wint bij huurders. Hij denkt mee, komt met creatieve oplossingen en is er voor de bewoners. Waar de meesten een oplevering in tien minuten doen, neemt Auke daar echt de tijd voor.

Sociale activiteiten

‘We organiseren voor iedere straat een opruimdag voor de bewoners. Tijdens die dag kunnen ze alle spullen die ze niet meer gebruiken massaal, (coronaproof) weggooien. Normaal gesproken organiseren we samen met de Huismeesters nog meer sociale activiteiten in de straat, zoals een pannenkoekenkraam of een oliebollenkraam in december. Dat doet het erg goed onder bewoners, maar helaas is dat nu niet mogelijk in de coronatijd. Dat vinden we heel jammer. Nu hebben we rond Kerst zakjes met oliebollen aan de deur gehangen van alle 180 woningen.’

Duurzaamheid en circulariteit

We vinden het belangrijk om goed te denken over de ecologische footprint die we achterlaten, daar besteden we ook hier aandacht aan. ‘We verzamelen alle oude keukenkastjes in een aparte container, die teruggaat naar Bruynzeel. Bij Bruynzeel maken ze er dan weer nieuwe keukens van’, vertelt Remko.

Het verschil voor de bewoners

Voorheen waren 81 van de 180 woningen aangesloten op één ketelhuis. Stel je voor dat iemand dan altijd op 25 graden stookt met de ramen open, daar draait de rest van de bewoners voor op. Het energieverlies van dergelijke oude centrale systemen is ook enorm. Nu heeft iedereen een individuele ketel, zodat ze grip hebben op hun eigen energiekosten. De woningen die op het ketelhuis aangesloten waren hebben we als eerste aangepakt in september, zodat deze mensen niet in de winterse kou komen te zitten. Verder ervaren de bewoners beter wooncomfort. Ze krijgen een nieuwe keuken, waarvan ze zelf het blad en de kastjes uit mogen zoeken. Ook vernieuwen we de complete E-installatie, plaatsen we mechanische ventilatie en HR++ glas, dichten we de kieren rond de kozijnen en vullen we de bestaande spouw met isolatie. Dit verhelpt tocht en vocht. Door al deze maatregelen maken de woningen allemaal een sprong naar label B of zelfs A!

Bewoner Imke aan het woord

Bewoonster Imke heeft inmiddels de werkzaamheden in haar appartement achter de rug. ‘De verbeteringen waren broodnodig. We hebben dubbel glas, een centraal gereguleerd verwarmingssysteem en een nieuwe keuken. Dat is heel fijn! Ook is de geluidsoverlast minder geworden, omdat de appartementen in de portiek niet meer door buizen met elkaar verbonden zijn. De nieuwe voordeur maakt het huis veiliger, maar ook kleurrijker door haar rode kleur. Net als de pas geverfde balkonnetjes, die met de oranje hekjes een frisse blik geven aan de Adriaan Pauwstraat!

Uitdagingen

Je zou het niet 1,2,3 denken, maar een van de grootste uitdagingen was de flora en fauna rond de woningen en de straat. ‘De ‘spelregels’ omtrent de werkzaamheden die we buiten doen zijn streng. Er moet ruimte vrij zijn voor de natuur, daarom zetten we de portiekflats gefaseerd in de steigers. Ook hebben we onderzoek gedaan naar zwaluwen, vleermuizen en mussen in de buurt. Er zitten bijvoorbeeld nestjes van zwaluwen in de gevel. Die hebben we gecheckt en dichtgemaakt. Tijdens de werkzaamheden maken we elementjes in de gevel, waar ze volgend jaar weer kunnen broeden.’

Samenwerking

‘Het team waar we nu mee werken is top. Iedereen snapt elkaar en we zijn echt een team, met de koppen dezelfde kant op. Zo hebben we bijvoorbeeld als team geregeld dat we de woning van een bewoonster die net in de periode van de werkzaamheden moest bevallen, eerder aan konden pakken. Iedereen paste zijn planning aan om de woning op tijd af te krijgen. En dat is gelukt! Drie dagen na oplevering werd de baby geboren. Die flexibiliteit vanuit het bouwteam maakt me trots.’ Gea is blij met de samenwerking: ‘Wat ik heel mooi vind is dat het team van Van Wijnen heel benaderbaar is. We kunnen alles eerlijk tegen elkaar zeggen en daardoor kun je beter groeien samen. Zo hebben we veel stappen gemaakt in de afgelopen maanden en wordt de samenwerking steeds beter. Ze pakken het professioneel aan en kijken altijd hoe dingen anders kunnen of beter kunnen. Dat is prettig.’

Ook portiekflats of andere woningen verduurzamen?

Neem contact op met Arnoud