Projecten

Verduurzamen van 198 woningen aan de Blaauwweg in Dordrecht

Dordrecht

In opdracht van Woonstichting Trivire maken wij de woningen aan de Blaauwweg in Dordrecht klaar voor de toekomst. De complexen aan de Blaauwweg zijn al wat ouder, en nog niet energiezuinigWe maken de woningen niet alleen energiezuiniger, maar ook comfortabeler voor de bewoners. Daarnaast pakken we de uitstraling van de complexen aan door de gevels te moderniseren. Het gaat om 477 woningen in totaalEn al deze woningen komen aan de beurt voor groot onderhoudDit gebeurt gefaseerd. Deelplan A bestaat uit het renoveren van 198 woningen.

Opdrachtgever
Woonstichting Trivire
Woonoplossing
Blijf Wonen

Klaar voor de toekomst 

We voeren de benodigde werkzaamheden aan de woningen uit om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te laten dalen. Hierdoor maken we de woningen klaar voor de toekomst. Dit is goed voor het milieu en ook van belang voor de huurders. De prijzen van energie blijven stijgen en zo houden de huurders straks hun maandelijkse woonlasten in de hand. Door de woningen te verduurzamen kunnen ze straks nog jaren mee!

Bewoners centraal

De werkzaamheden worden uitgevoerd in bewoonde toestand. Zo kunnen de bewoners hun woning tijdelijk niet zo gebruiken zoals zij gewend zijn. Een grootschalig project als dit vraagt veel van de bewoners. En daar hebben wij aandacht voor. Met de juiste voorbereiding en door extra voorzieningen te treffen, ontzorgen wij de bewoners.

Bewonersbegeleiding

We zetten twee eigen bewonersbegeleiders in om de bewoners mee te nemen en te begeleiden in het traject. Tijdens de werkzaamheden is het projectteam op locatie aanwezig en kunnen bewoners makkelijk contact opnemen wanneer dit nodig is.

“Alle bewoners die minder zelfredzaam zijn kunnen gebruik maken van zogeheten logeerwoningen. Daarnaast zijn er twee woningen ingericht als rustruimte waar de bewoners altijd terecht kunnen. Ook bieden we hulp aan bewoners die daar behoefte aan hebben, bijvoorbeeld bij het vrij maken van de woning, zodat we de werkzaamheden goed kunnen uitvoeren.”

Dianca Berendsen, bewonersbegeleider bij Van Wijnen

Modelwoning

In het complex hebben we een modelwoning ingericht. Sandra Nederhof, bewonersbegeleider bij Van Wijnen: “de modelwoning kun je zien als een soort “proefwoning”. Deze woning laat de nieuwe badkamer, keuken en toilet zien. Ook zie je hier aangegeven welke andere werkzaamheden we gaan verrichten. In de modelwoning kunnen de bewoners met eigen ogen zien wat er straks gaat gebeuren in hun woning. De modelwoning bevindt zich in hetzelfde complex. Hierdoor krijgen de bewoners een goed beeld hoe hun eigen woning er straks uit gaat zien. Daarnaast gebruiken we de modelwoning als kantoor. Bewoners kunnen op afspraak langskomen als ze vragen hebben.”

Het verschil voor de bewoners

De flats krijgen een “warm jasje”. We isoleren het dak, de bergingen en langsgevels. Andere energiebesparende maatregelen die plaatsvinden zijn het plaatsen van isolerend glas, het aanpassen van het verwarmingssysteem en het gasloos maken van de woningen. Deze energetische verbeteringen zorgen ervoor dat de bewoners straks besparen op hun energierekening. Dit komt doordat hun woning straks beter geïsoleerd is en het verwarmingssysteem efficiënter werkt.

Gelijktijdig voeren wij noodzakelijk onderhoud aan de woningen uit. Zo is op basis van de technische opnames bepaald of bewoners een nieuwe badkamer en/of keuken in hun woning krijgen. Ook het aangezicht en de entree van het complex worden vernieuwd. Een klankbordgroep van bewoners heeft meegedacht over het moderniseren van de uitstraling van het complex. 

Planning

De woningen zijn verdeeld over drie flats en worden per flat gerenoveerd. Naar verwachting duren de werkzaamheden in één woning gemiddeld 15 dagen. De werkzaamheden buiten de woningen verschillen in doorlooptijd. Op 1 maart 2021 starten de werkzaamheden in de eerste flat met het isoleren van de bergingen en het aanleggen van nieuwe verwarmingsleidingen voor de verdeling van de warmte van het warmtenet van HVC. Eind maart 2021 starten dan de werkzaamheden in de woningen.

Volgens de huidige planning is de eerste flat medio september 2021 gereed. Hoe de planning van de overige twee flats eruit gaat zien is sterk afhankelijk van de maatregelen rondom corona. Zodra deze verder versoepelen, kan de renovatie ook sneller worden uitgevoerd.

Andere projecten

Meer dan bouwen