Verduurzaming in Zwolle in samenwerking met Openbaar Belang

Wonen

Renoveren

Zwolle

Opdrachtgever
Woningcorporatie Openbaar Belang
Aantal woningen
41

Woningcorporaties staan voor de opgave om hun woningbezit te verduurzamen. Van Wijnen draagt graag bij aan die opgave. Een recent voorbeeld is de verduurzaming van 41 appartementen aan de Sabangstraat in Zwolle. Van Wijnen Zwolle realiseerde dit project in 2022 in opdracht van de Zwolse woningcorporatie Openbaar Belang.

Nieuwe ‘jas’ voor 41 appartementen

Als het gaat om verduurzaming heeft Van Wijnen Zwolle jarenlange ervaring én een heldere visie. “We richten ons op verbetering van de zogeheten thermische schil van een woning”, zo zegt Mark de Haan, projectleider bij Van Wijnen Zwolle. “Een goede schil – goed geïsoleerde wanden, daken en vloeren – zorgt voor minder energieverbruik. Vervolgens kijken we naar passende installaties.” Van Wijnen werkt volgens de no-regret-aanpak: geen dingen doen waarvan je later spijt van hebt. “Of, omgekeerd gedacht: we kiezen alleen verbetermaatregelen die ook op langere termijn zinvol zijn. Ons doel is een comfortabele, toekomstbestendige woning met lage energielasten.”

Te gast

Een belangrijk aspect bij verduurzamingsprojecten voor opdrachtgevers in de sociale woningbouw is dat deze meestal in bewoonde staat plaatsvinden. Mark: “We beseffen dat we te gast zijn bij de bewoners. Daarom doen we er alles aan om eventuele overlast te beperken tot een minimum. We letten op veiligheid en zorgen ervoor dat we alles wat we doen duidelijk uitleggen aan de bewoners.”

Ontzorgen

Die totaalaanpak valt positief op. Vorig jaar zocht de Zwolse woningcorporatie Openbaar Belang een aannemer voor verduurzaming van een van haar appartementencomplexen. “Wij waren op zoek naar een partner die ons kon ontzorgen, de bewoners kon begeleiden én kwaliteit bood”, aldus projectleider Stèphan Lubbertsen. “Bij die zoektocht sprong Van Wijnen eruit. Wat ons vooral aansprak was dat Van Wijnen standaard in een eigen bewonersbegeleider voorziet. Voor ons is dat erg belangrijk. Natuurlijk hebben we zelf een woonconsulent, maar in zo’n project heb je te maken met veel techniek. Het is prettig dat de bewonersbegeleider van Van Wijnen dat technische stukje vertaalt richting onze bewoners. Daarnaast beloofde Van Wijnen de bouwlocatie zo leeg mogelijk te houden en de woningen dagelijks schoon achter te laten. Ook dat sprak ons aan. Daarom gingen we met Van Wijnen in zee.”

Energievraag verlagen

Het verduurzamingsproject aan de Sabangstraat draait met name om het verlagen van de energievraag. “We wilden de collectieve blokverwarming in dit jaren’80- complex al eerder vervangen door een all-electric systeem”, legt Stèphan uit. “Maar vanwege de hoge warmtevraag en slechte isolatie was dat niet haalbaar. Het leek ons verstandig om met het budget dat we hadden eerst die energievraag te verlagen, zodat we de installatie later alsnog kunnen verduurzamen. Dus vroegen we Van Wijnen om mogelijke scenario’s.”

Maatwerk

“Elk project is voor ons maatwerk”, gaat Mark verder. “Ons uitgangspunt zijn de wensen en behoeften van onze klant. Ons streven was hier om binnen het beschikbare budget een zo hoog mogelijke labelscore te bereiken. In verband met de gestelde planning zijn we gaan zoeken naar maatregelen waarbij geen Omgevingsvergunning noodzakelijk was, omdat een vergunningstraject veel tijd zou kosten.” De spouwen waren te smal om meer isolatie naast de bestaande isolatie aan te brengen, dus die optie viel af. Mark: “Wel konden we de beganegrondvloeren bij-isoleren. De slecht geïsoleerde voordeuren vervingen we. Waar enkel glas in de kozijnen zat, brachten we dubbel glas aan. Verder isoleerden we de slecht geïsoleerde schuine daken van binnenuit. Daarnaast vervingen we de elektrische boiler door een warmtepompboiler. Ook legden we voorzieningen voor elektrisch koken aan.”

Vertrouwen

Het verduurzamingsproject aan de Sabangstraat is bijna afgerond. De meeste woningen scoren na de verduurzamingsmaatregelen een energielabel A. Ze zijn daarmee een stuk comfortabeler en bovendien besparen de bewoners op hun energielasten. “Doel bereikt”, zo vat Stèphan samen. “Van Wijnen maakt de beloften waar en dat biedt vertrouwen. Voor ons was het prettig om Van Wijnen in het bouwteam te hebben. Zelf hebben we zeker kennis in huis, maar het helpt enorm als je een goede sparringpartner hebt die je van advies dient. Van Wijnen kon bijvoorbeeld precies berekenen of we de beoogde warmtevraag zouden halen en dacht ook qua budget mee.”

‘Van Wijnen maakt de beloften waar, dat biedt vertrouwen’

Stèphan Lubbertsen – Woningcorporatie Openbaar Belang

Persoonlijke benadering

Ook de bewonersbegeleiding verliep uitstekend. “We zochten een persoonlijke benadering en Van Wijnen heeft dat goed ingevuld. Ze staken veel energie in een goede communicatie met de bewoners. Tijdens het project, maar ook in de aanloopfase. Er zijn nieuwsbrieven verstuurd, telefoontjes gepleegd en bezoekjes gebracht. Van Wijnen leverde echt maatwerk. Zo is een van onzebewoners terminaal ziek. Deze bewoner zag de werkzaamheden in huis niet zitten. Van Wijnen pakte dat flexibel op. Het werk aan dit appartement en dat eronder is uitgesteld naar een geschikter moment.”

In een volgend project van Openbaar Belang zijn 21 grondgebonden woningen in de Sumatra- en Riouwstraat aan de beurt voor verduurzaming. Mark: “Dat project is nu in voorbereiding. We hopen ook daar weer een mooi project te realiseren voor zowel de bewoners en Openbaar Belang als Van Wijnen. We gaan het liefst voor langdurige samenwerkingen. Zo leveren we met onze samenwerkingspartners een bijdrage aan een duurzamere omgeving!”

Ook een verduurzamingsslag maken? Neem contact met ons op: