Verduurzaming 69 woningen Schothorst-Zuid

Verduurzaming

Wonen

Renoveren

Verduurzamen

Amersfoort

Utrecht

Opdrachtgever
Portaal
Start bouw
Maart 2023
Oplevering bouw
Oktober 2023
Aantal woningen
44 senioren- en 25 eengezinswoningen
Bijzonderheden
Onderdeel van een ketensamenwerking

In nauwe samenwerking met woningcorporatie Portaal maakten wij de woningen in de Amersfoortse wijk Schothorst-Zuid klaar voor de toekomst. We verduurzaamden 44 senioren- en 25 eengezinswoningen.

Energiezuinig en comfortabel

De jaren ’70 woningen waren niet goed geïsoleerd, hadden vaak tocht- en vochtproblemen en daardoor een hoog energieverbruik. Tijd voor een flinke opknapbeurt. We isoleerden de vloeren en daken en pakten, waar nodig, ook de muren en bergingen aan. Verder kregen de woningen HR+ isolatieglas. Door het plaatsen van een mechanisch ventilatiesysteem verbeterden we het binnenklimaat. De werkzaamheden vonden zowel aan de binnen- als buitenkant van de woningen plaats, en voerden we uit in bewoonde staat. Aansluitend aan het project konden bewoners ook kiezen voor zonnepanelen. Deze liggen inmiddels op de vernieuwde daken. De gemeente Amersfoort heeft de ambitie om Schothorst-Zuid in de toekomst met een warmtenet aardgasvrij te maken. Met de uitgevoerde verduurzaming is de eerste stap gezet naar aardgasvrij wonen.

Huizen Schothorst-Zuid

Bewoners betrokken

Bij de voorbereiding en uitvoering van het projecten werden de bewoners nauw betrokken. Zo kwam het plan van aanpak o.a. tot stand aan de hand van gesprekken met een klankbordgroep. Een ruime meerderheid van de bewoners stemde op basis van een draagvlakbrochure in met het voorstel voor verbetering en verduurzaming. Voor vragen over de uitvoering konden bewoners altijd terecht in de modelwoning, waar een bewonersbegeleider van Van Wijnen als eerste aanspreekpunt aanwezig was.

Bewoner Schothorst-Zuid

Samen verduurzamen

“Samen bouwen aan ruimte voor een beter leven doen we niet alleen door nieuwe woningen te bouwen, maar ook door bestaande woningen te renoveren of te verduurzamen”, licht Martijn Leijdekker, adjunct-directeur bij Van Wijnen Utrecht, toe. “Wat waarde heeft, geven wij een nieuw leven. Zo dragen wij bij aan een fijne, energiezuinige, duurzame en comfortabele woning voor de bewoners.”

De renovatie in Schothorst-Zuid past in een serie van projecten waarmee Portaal samen met Van Wijnen wijken verder wil verduurzamen. Door de krachten te bundelen, dragen Van Wijnen en Portaal bij aan meer toekomstbestendige en betaalbare woningen.