Verduurzaming woningen Dasseburcht, Oss

Verduurzaming

Verduurzamen

Noord-Brabant

Oss

Opdrachtgever
Stichting BrabantWonen
Soort project
Verduurzaming
Aantal woningen
65 huurwoningen
Bijzonderheden
Geprefabriceerde gevels

Van Wijnen verduurzaamde 65 huurwoningen in Dasseburcht te Oss in opdracht van woningcorporatie BrabantWonen door deze te voorzien van een nieuwe gevel. Tijdens dit verduurzamingsproject is er gebruik gemaakt van geprefabriceerde gevels, waardoor de nieuwe gevel dezelfde dag nog geplaatst kon worden. Hierdoor zaten de bewoners gelijk in een dichte woning en werd minimaal overlast ervaren tijdens een vrij ingrijpende renovatie.

Door de nieuwe gevels te prefabriceren, konden de oude gevels binnen één dag vervangen worden. Dit begon de eerste dag, met het afplakken van de woning en het weghalen van de radiator. De bewoners werden voorzien van een kacheltje, zodat ze geen kou overlast hoefde te ervaren. De volgende dag werd de oude gevel gesloopt en vervangen door een nieuwe, geprefabriceerde, gevel. Hierdoor zaten de bewoners gelijk in een dichte woning. Op de laatste dag werd de gevel afgewerkt. Zo verduurzaamde we de woningen op een snelle en effectieve manier met zo min mogelijk overlast voor de bewoners.

Persoonlijke aanpak

Verduurzamingsprojecten vereisen een persoonlijke aanpak, omdat je een woning instapt die al bewoond wordt. Soms kan er sprake zijn van een taalbarrière, maar dit houdt Bewonersbegeleidster R&T, Susan Sieben, niet tegen om de bewoners alsnog goed te informeren: “Vaak is er een zoon of dochter die kan vertalen. Ik vind het namelijk belangrijk dat de boodschap goed overkomt. Je kunt wel een dagplanning geven en zeggen dat ze ons een keer zien verschijnen. Maar het is belangrijk dat de bewoners zichzelf voldoende kunnen voorbereiden.” Het geeft dan ook voldoening als een bewoner tevreden is: “Iemand in de straat was helemaal blij, omdat alles was afgewerkt, afgetimmerd en schoongemaakt voordat de paasdagen begonnen. Hij wenste ons vol vreugde een fijn Pasen en dat vind ik geweldig. Daar doe je het voor.”