Langdurige betrokkenheid en een mooi eindresultaat in de Bomenwijk

Woningcorporatie

Nieuwbouw

Delft

Omvang
147 woningen
Looptijd
2009-2023
Woningcorporatie
Stedelink
Samenwerking
Bukman
Locatie
Delft
Bijzonderheden
15-jarige samenwerking

In opdracht van wooncorporatie Stedelink, (voormalig Vestia) heeft Van Wijnen in totaal 147 woning en gerealiseerd. Dit aantal omvangt drie- en vierkamerappartementen in de sociale huur, vierkamer eengezinswoningen in de vrije sector huur, drie- en vierkamer benedenwoningen in de sociale huur en vierkamer bovenwoningen in de vrije sector huur. Met het brede aanbod binnen dit project is er ruimte voor zowel starters, gezinnen en ouderen. Hierdoor zie je een mooie mix van verschillende doelgroepen in de wijk. 

Een unieke 15-jarige samenwerking 

Van een geslaagde langdurige samenwerking kunnen we binnen project Bomenwijk wel spreken. Binnen dit project zijn de twee grootste fasen in 2009 al afgerond. Na enig uitstel is de vernieuwing van deze woonwijk in 2020 weer opgepakt. De laatste oplevering vond dit jaar plaats.  

In 2009 startten wij de vernieuwing van de Bomenwijk. Zo realiseerden wij in de eerste fase een nieuwe supermarkt en de bovenliggende appartementen. Eind vorig jaar leverden wij de eerste sociale huurwoning van de laatste bouwfase op. Na een betrokkenheid van ruim 15 jaar is het project nu volledig opgeleverd. Door opsplitsing van Vestia in drie nieuwe woningcorporaties ging onze samenwerking verder met Stedelink. Tijdens de gehele duur van het project opereerden wij in bouwteam met Stedelink, Bukman Architecten en constructeur S3. 

Marco Beekman, toentertijd regiomanager bij Vestia vertelde eerder:  

‘’Ik vind het geweldig om te zien en horen hoe trots de nieuwe bewoners van de Bomenwijk op hun nieuwe woning zijn. Ik ben ervan overtuigd dat ze hier met veel woonplezier zullen wonen.” 

Samen thuis in de Bomenwijk 

Wij voelen ons thuis in de Bomenbuurt en kiezen voor persoonlijk contact. In de Bomenbuurt lag er een grote uitdaging, namelijk bouwen binnen een bestaande wijk. Hierbij moest rekening gehouden worden met de bewoners. Er waren namelijk zowel buren aan de voor- en achterzijde. Om de wensen en behoeften van de huidige bewoners te achterhalen zijn wij met ze in gesprek gegaan. Zo hebben wij een aantal schuttingen vervangen en de bewoners de ruimte gegeven om mee te denken over de gemeenschappelijke ruimtes in samenspraak met gemeente Delft. 

Martin van Cappellen

Projectleider

‘’Wij brachten de bewoners iedere week via een nieuwsbrief op de hoogte. Hierin communiceerden wij over de verschillende werkzaamheden, vorderingen en andere updates. Door onze heldere manier van communicatie namen wij de wijk mee en creëerden wij veel betrokkenheid en begrip.’’ 

Samenwerkingspartner Stedelink bracht het klankenbord in het leven. Zo konden de vertegenwoordigers vanuit de buurt hun mening laten horen en meedenken over de plannen. 

‘’Met onze deelname hieraan hoorden wij wat er in de wijk speelde. Hiernaast nam ik ook deel aan de Facebookgroep van de wijk. Hierin deelde de beheerder soms updates die wij vanuit de bouw aan hun doorgaven. Met het onderhouden van deze buurttaal zorgden wij voor transparantie en begrip binnen de buurt’’, aldus projectleider Martin. 

Initiatieven in de buurt 

Wij hebben tijdens de bouw onze uitkijkbank in de Bomenwijk neergezet. De bank stond aan de rand van Natuurspeeltuin ‘Het verloren strandje’. Toen de bouw gereed was, hebben wij de bank omgedraaid. Zo blijft de bank een ontmoetingsplek voor iedereen de buurt. 

‘’Om het gevoel van samenhang in de wijk te laten zien, realiseerde Stedelink een mozaïek boom. De bladeren zijn zowel door nieuwe als door bestaande bewoners gemaakt. En er komen steeds nieuwe bladeren bij, net als nieuwe bewoners in de wijk. Deze boom wordt binnenkort aangebracht op de zijgevel van het wooncomplex aan het einde van de Lindelaan.’’