Projecten

Werken en recreëren WTC Rotterdam

Rotterdam

Rotterdam

In het centrum van Rotterdam aan de Coolsingel ligt het World Trade Center (WTC). Het WTC Rotterdam is één van de meest herkenbare gebouwen van de stad en heeft een rijke geschiedenis. Voor vastgoedmanager Cushman & Wakefield en eigenaar Bouwinvest Dutch Institutional Office Fund verrichten we diverse grootschalige renovatie- en transformatie werkzaamheden. Zo wordt het gebouw voor zowel huurders als bezoekers een prettige en gezonde omgeving om te werken en te verblijven.

 

Oppervlakte
22.000 m2
Label
A
Hergebruikt hout
20.000 kilo
Opdrachtgever
Bouwinvest Dutch Institutional Office Fund
WTC Rotterdam

Geschiedenis World Trade Center

 

Het WTC Rotterdam is als multifunctioneel beurscomplex ontworpen en werd gerealiseerd tussen 1936 en 1940. Het gebouw was net voltooid toen het op 14 mei 1940 werd getroffen door bombardementen. De schade bleef gelukkig beperkt en kon vrij snel worden hersteld.  In 1941 werd het World Trade Center heropend. In het gebouw bevonden zich niet alleen handelsbeurzen, maar ook de Rotterdamse Kamer van Koophandel, winkels, vergaderzalen en kantoren. In 1984 werd er gestart met de bouw van een nieuwe kantoortoren. De opvallende groene toren was in 1987 klaar. Bouwinvest Dutch Institutional Office Fund werd in 2015 eigenaar van het gebouw. Door middel van de huidige verbouwingswerkzaamheden herstellen en behouden we de authentieke uitstraling van toen, met hoogstaande technieken van nu.

Van label E naar A

 

Slechts 3 jaar was er nodig om het WTC Rotterdam sterk te verduurzamen. Een van de redenen voor de snelle verduurzaming is de innovatieve klimaatbeheersing. De efficiënte luchtzuivering wordt aangedreven door een warmtewiel dat de warmte in het pand hergebruikt, zodat koude buitenlucht minder opgewarmd hoeft te worden. Vermindering van het energieverbruik betekent daarnaast minder CO²-uitstoot.

De gevels zijn opnieuw geïsoleerd en de kozijnen, ramen en het dak zijn vervangen. Verschillende onderdelen hebben we circulair gesloopt. Materialen zijn gerecycled en ergens anders hergebruikt. Zo hebben onder andere ruim 20.000 kilo hout en ruim 24.000 kilo sloopafval een nieuwe bestemming gekregen.

 
Renovatie WTC Rotterdam - Fotografie door Gerrit Vermeulen

Renovatie WTC Rotterdam - Fotografie door Gerrit Vermeulen

WTC Rotterdam via het dak bevoorraden

 

Inmiddels zijn verschillende verdiepingen gerenoveerd of getransformeerd. De vijfde verdieping is als eerste vernieuwd. Materialen werden via het dak, vanaf de drukke winkelstraat de Meent, naar de verdieping gebracht. Het was namelijk niet mogelijk om deze verdieping op normale wijze via de straat te bereiken. Daarnaast vonden onze werkzaamheden plaats boven het in gebruik blijvende Business Center, een flexibele werkomgeving. Dat maakte het extra complex. De bevoorradingsmomenten zijn daarom met zorg afgestemd op de omgeving. Er is rekening gehouden met zowel de drukke omliggende winkelstraten als huurders en bezoekers van het WTC Rotterdam.

“Werken op deze locatie in het centrum is fantastisch. We hebben wel diverse maatregelen moeten treffen. De omgeving mag geen hinder ondervinden van onze werkzaamheden.”

Martin Roest – Bedrijfsleider renovatie en transformatie bij Van Wijnen

Andere projecten

Meer dan bouwen