Projecten

Transformatie van voormalig faculteitsgebouw

Enschede

Vele lichtingen studenten maakten zich sinds de jaren zestig het technische vak eigen in De Hogekamp aan Universiteit Twente (UT). Het enorme gebouw – het hoogste zelfs op de campus in Enschede – was een paradepaardje, maar maakt sinds enkele jaren een desolate indruk. Daar is verandering in gekomen. Van Wijnen transformeerde De Hogekamp met een energiezuinig huisvestingsplan voor studenten.

Aantal studenteneenheden
445
Labelsprong
Van G naar A
Oppervlakte
25.000 m²
Opdrachtgever
Van Wijnen Projectontwikkeling ism Camelot
Architect
dvdp, Amsterdam

Ontwikkeling

Zeven jaar geleden verdween het onderwijs uit De Hogekamp, waarna de UT aan verschillende projectontwikkelaars vroeg een visie te schrijven voor een nieuwe functie van het faculteitsgebouw. Geen gemakkelijke opgave, want hoe transformeer je een oude kolos van bijna 25.000 vierkante meter naar een interessant object met een toegevoegde waarde voor het universiteitsterrein? Afbreken was sowieso geen optie. Dat is kapitaalvernietiging en het gebouw is van grote waarde voor de UT. Van Wijnen heeft dus gekeken waar dit gebouw bouwtechnisch geschikt voor is, welke vragen er in de markt spelen en of we een investeerder konden vinden die de toekomstige Hogekamp wil exploiteren. Dat is Camelot Vastgoed Nederland geworden, zij hebben ruime ervaring op het gebied van transformaties.

445 zelfstandige wooneenheden en een conferentiehotel

De visie was helder: de UT heeft een internationaliseringsambitie en daarmee een toenemende stroom van buitenlandse studenten die in Enschede één of soms meerdere jaren komen studeren. Die hebben ook allemaal een tijdelijke verblijfsplek nodig. Maar buitenlandse studenten zijn anders dan de gemiddelde Nederlandse studenten die voor vier jaar een kamer zoeken. Die willen naar het centrum, nemen hun eigen meubeltjes mee en doen in het weekend de was bij pa en ma thuis. Buitenlandse studenten komen hier met niks, alleen een tandenborstel en wat kleding, maar hebben toch een kamer nodig die van alle gemakken voorzien is. Zo is het idee ontstaan om hier 445 zelfstandige wooneenheden te maken met alles erop en eraan. De gerealiseerde short stay faciliteit onderscheidt zich ten opzichte van de bestaande voorraad op de UT Campus door energiezuinige, volledig ingerichte en gemeubileerde zelfstandige studio’s en aanvullende diensten in algemene ruimtes.

Naast de studentenwoningen is in het gebouw ook het U-Parkhotel (voorheen De Drienerburght) met 72 kamers en een uitgebreid conferentiecentrum gerealiseerd.

Verduurzaming

De Hogekamp is volledig gestript en de buitengevel is voorzien van een nieuw jasje in de vorm van aluminium puien. Ook het dak is vernieuwd. “Daarmee is het pand ook een stuk energiezuiniger, het ging van label G naar A en is het volledig gasloos”, aldus projectleider Emiel Wiegerinck. Binnen is het gebouw weer helemaal opgebouwd, met acht wooneenheden per dag.

Gosse Dousma

Directeur projectontwikkeling

g.dousma@vanWijnen.nl 026-750 36 00

Andere projecten

Meer dan bouwen