Wonen in Engelse stijl in Tudorpark

Wonen

Woningcorporatie

Nieuwbouw

Hoofddorp

Noord-Holland

Aantal woningen
210
Opdrachtgever
Ymere
Woonoplossing
Wij Wonen

Tudorpark is een nieuwe wijk in Hoofddorp die volgens de karakteristieke Engelse Tudor-bouwstijl wordt vormgegeven. In opdracht van Woningcorporatie Ymere realiseren wij 210 sociale huurwoningen binnen het plan, waarvan 88 grondgebonden woningen en 122 appartementen.

Traditioneel Engelse stijl

De wijk Tudorpark bestaat uit zowel koop- als huurwoningen die gerealiseerd worden door verschillende partijen. Voor het ontwerp zijn de architecten geïnspireerd door de Engelse Tudorstijl. De karakteristieke Engelse Tudor bouwstijl maakt dit nieuwbouwproject uitzonderlijk. De Tudorstijl zie je terug in oud-Engelse landhuizen en boerderijen. Als je door Tudorpark loopt waan je jezelf dan ook op het Engelse platteland. En dat terwijl je eigenlijk midden in de randstad bent! Je herkent de Tudorstijl aan de steile daken met vlakke pannen, ramen met roede-verdelingen en opvallende schoorstenen. Diversiteit is kenmerkend voor de wijk. Tudorpark kent veel variatie in type, grootte en uitstraling van de woningen.

Een impressie van de diversiteit in Tudorpark.

De behoefte in de regio is groot

Woningcorporatie Ymere bedient de Metropoolregio Amsterdam: Amsterdam, Almere, Haarlem, Haarlemmermeer en Weesp. Ymere helpt gezinnen en andere huishoudens aan een betaalbare sociale huurwoning. Dat betekent dat deze woningen zijn bedoeld voor mensen met een bescheiden inkomen. Kandidaten moeten daarom ingeschreven staan bij Woningnet.

De wereld om ons heen verandert: huishoudens worden kleiner en de vraag naar appartementen stijgt. Doordat de Metropoolregio een populair gebied is om te wonen, werken en studeren zijn de huurprijzen in dit gebied hoog. Er is daarnaast een enorm tekort aan woningen in de regio. Ymere zorgt ervoor dat dit gewilde woongebied ook voor mensen met een kleiner inkomen bereikbaar blijft.

Michiel Schuitemaker

ontwikkelingsmanager bij Ymere

“Door ons woningaanbod te differentiëren per locatie kunnen we woningen op populaire plekken betaalbaar houden voor onze huurders. Tudorpark is hier een mooi voorbeeld van. Daarnaast blijft Ymere ook nog eengezinswoningen bouwen in het Tudorpark.”

Lees hier het interview met Remco Pols – regiomanager bij Ymere en Michiel Schuitemaker – ontwikkelingsmanager bij Ymere.

Wij Wonen als antwoord op het vraagstuk van Ymere  

Ymere wil betaalbare woningen die voldoen aan de architectonische uitstraling van Tudorpark. Daarnaast moeten de woningen aansluiten op doelgroep van Ymere, de woningen moeten genoeg slaapkamers hebben om ook grotere gezinnen te kunnen huisvesten. 

Sander van Linschoten, Manager Wij Wonen: “Hier lag een mooie opgave. Deze specifieke architectuurstijl valt in een hoger segment, maar betaalbaarheid was  een belangrijke eis voor Ymere. Daarnaast wilde Ymere wat kleinere woningen met een oppervlakte van zo’n 90-100m2, maar wel met voldoende slaapkamers. We moesten puzzelen om tot een gepaste oplossing te komen. Bij een tweelaagse woning met een  steile kap, passend bij de Tudorstijl, zou de woning al snel te groot uitvallen. Dat sloot niet aan bij de wens van Ymere. Het doel was om woningen te ontwerpen met genoeg woonruimte op zowel de beneden- als bovenverdieping. Binnen de woonoplossing Wij Wonen bleek woningtype A het passende antwoord. Bij dit woningtype begint de kap op de eerste verdieping, waardoor de Tudorstijl toepasbaar was. Daarnaast heeft dit type een ruime begane grond, 2 of 3 slaapkamers op de eerste verdieping en de mogelijkheid tot een extra  slaapkamer op zolder.” 

Sander van Linschoten vertelt meer over de toepassing van het concept Wij Wonen in het artikel niet alleen betaalbare woningen, maar ook ontwerpvrijheid voor woningcorporatie Ymere in Tudorpark.

Oog op de toekomst

Energiezuinigheid is een belangrijke eis van de woningcorporatie. Voor Ymere is het belangrijk om duurzaamheidsmaatregelen in te zetten die op de lange termijn bewezen zinvol zijn voor de huurders en de wereld om hen heen.

De woningen in Tudorpark worden dan ook duurzaam gebouwd. De woningen zijn gasloos en krijgen hun energie door middel van een warmtepomp.

Wonen in Engelse stijl in Tudorpark

Wij Wonen

De woningen in Tudorpark vallen onder de woonoplossing Wij Wonen. Wij Wonen is één van de woonoplossingen van
Van Wijnen. Bij Wij Wonen draait het om samenwerking. We betrekken belanghebbenden uit alle onderdelen van het proces. De wensen van bewoners, gemeenten, corporaties, beleggers en projectontwikkelaars worden meegenomen. Je leest er hier meer over.