Wonen in voormalige Zwolse bioscoop

Wonen

Nieuwbouw

Transformeren

Overijssel

Zwolle

Appartementen
39
PV-panelen
151
Buitengevelbekleding
11 km hout
Woonoplossing
Vrij Wonen

In het historische centrum van Zwolle heeft Van Wijnen Zwolle 39 middeldure huurappartementen gebouwd in de voormalige bioscoop Pathé De Kroon aan het Gasthuisplein. Een prachtig voorbeeld van binnenstedelijk bouwen.

Hartje centrum Zwolle

De Pathé bioscoop is afgebroken tot de eerste verdieping. Op de begane grond is circa 500 vierkante meter beschikbaar voor commerciële voorzieningen. Daarnaast zijn er 39 nieuwe middeldure huurappartementen gebouwd.  De bewoners hebben een gezamenlijke binnentuin. De huurders kunnen de auto parkeren op het dek van dit appartementencomplex. Eigen parkeerplek is uniek voor de binnenstad van Zwolle.

Assistent werkvoorbereider Lisette Berg: “De appartementen zijn zo bedacht dat de huurder alleen zijn meubels hoeft mee te nemen. Tijdens de afbouw zijn er onder meer binnenwanden gezet en plafond aangebracht. Ook het schilder-, saus- en spacwerk is geregeld. Daarnaast werden tegels gelegd en sanitair en complete keukens geplaatst. Nu de woningen zijn opgeleverd, is het prachtig om te zien wat de bewoners er van maken. Ik ben ook uitgenodigd om binnen te kijken, erg leuk om contact te hebben met degene voor wie we het gemaakt hebben.”

Lisette Berg

Assistent werkvoorbereider Van Wijnen Zwolle

“Ik geniet van de mogelijkheden die Van Wijnen mij biedt. Nadat ik eerst op de bouwplaats mee mocht lopen, leer ik nu van mijn collega’s op kantoor hoe alles reilt en zeilt binnen het bedrijf. Mooi dat ik mij zo kan blijven ontwikkelen.”

Binnenstedelijk bouwen en het contact met de buurt

Lisette: “Er was tijdens de bouw van deze binnenstedelijke ontwikkeling goed contact tussen Van Wijnen Zwolle en de buurt. Een omwonende kwam iedere dag even kijken hoe de bouw vorderde. Die genoot van wat er in zijn buurt werd gemaakt. Het personeel van het café aan de overkant bekeek ons vanaf het bankje als ze nog niet open waren. Iedereen werd ook goed op de hoogte gehouden als er eventuele overlast zou zijn. Daar werd positief op gereageerd.”

Vrouw in de bouw

Assistent werkvoorbereider Lisette Berg kwam in dienst bij Van Wijnen Zwolle toen de afbouw van het appartementencomplex begon. “Bij mijn sollicitatie heb ik aangegeven graag wat ervaring op de werkvloer op te willen doen omdat ik ervan overtuigd ben dat mij dat verder helpt in mijn functie. Ik ben erg leergierig en project De Kroon heeft mij veel mooie ervaringen gebracht.”

Voor Lisette is het heel normaal als één van de weinige dames tussen veel heren te werken. “Al tijdens mijn studie Bouwkunde in Zwolle was ik de enige vrouw in de groep. In mijn leerjaar waren er wel meer dames overigens. Ik ben mijn vader gevolgd die in de bouw werkt.  Ik kreeg alleen maar positieve reacties toen ik voor Bouwkunde koos. Mensen vonden het stoer en wel bij mij passen. Ik ben geen standaard vrouw voor een vrouwenberoep denk ik.”

Veel mogelijk

“Ik hoop door te groeien binnen Van Wijnen. Met mijn Friese instelling snap ik ook wel dat je bij de basis moet beginnen. Ik geniet van de mogelijkheden die Van Wijnen mij biedt. Nadat ik eerst op de bouwplaats mee mocht lopen, leer ik nu van mijn collega’s op kantoor hoe alles reilt en zeilt binnen het bedrijf. Mooi dat ik mij zo kan blijven ontwikkelen.”