Projecten

Woon- en talentencentrum

Leeuwarden

Zeventig cliënten van De Noorderbrug verhuizen in juli 2019 naar een gloednieuw woon- en talentencentrum in Leeuwarden. Van Wijnen bouwt een appartementencomplex waarbij de wensen van de cliënten vanaf het begin in mee zijn genomen. “De beleving in het gebouw is kleinschalig. De binnenkant wordt dynamisch en bruisend, maar ook sereen en rustig. Dat is waar onze cliënten behoefte aan hebben.” Marianne van der Harten bestuurder De Noorderbrug

Bakstenen
160.000
Hoogte
23 meter
Heipalen
142 van 15 meter lang
Opdrachtgever
Noorderbrug, Groningen
Architect
De Zwarte Hond, Groningen

Iedereen doet mee

De Noorderbrug is specialist voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, doofheid met complexe problematiek, een chronische neurologische aandoening en de ziekte van Huntington. Bij De Noorderbrug kunnen mensen komen wonen vanaf hun 18e levensjaar. Bewoners van drie kleinschalige woonlocaties en het talentencentrum vinden hun plek in de nieuwbouw.

Groter wooncomplex
“Cliënten komen vaak al op jonge leeftijd bij ons wonen. Zij geven met hun familie aan dat je in grotere wooncomplexen meer kans hebt op een klik met andere bewoners. Uiteindelijk woon je voor de rest van je leven met mensen die je niet hebt uitgekozen. Daarbij vraagt de toenemende complexiteit van de zorgvraag om meer personeel in de nacht en dat is beter te regelen op een grotere locatie,” aldus Marianne van der Harten, bestuurder De Noorderbrug.

Eigen appartement

“Eerder was groepswonen populair, nu gaan we voor een volwaardig eigen appartement. Vanaf het begin in 2015 mochten de zeventig bewoners, hun familie en onze medewerkers meedenken. Iedereen was en is nauw betrokken bij de nieuwbouw. Bij start bouw en viering van het hoogste punt werken De Noorderbrug en Van Wijnen samen om het een feestje te laten zijn voor de toekomstige bewoners. Cliënten vinden het fijn dat ze iemand van de bouw ontmoeten.”

“Onze cliënten krijgen moderne en ruime appartementen. Waar ze nu faciliteiten moeten delen, heeft straks iedere bewoner een compleet appartement met woonkamer, keuken, ruime aangepaste badkamer, slaapkamer en berging. Daarbij is er op iedere verdieping ruimte voor ontmoeting. We hebben goed gelet op de lichtinval. Aan de zuidkant zit een groot balkon en er zijn veel ramen.”

Kiezen in modelwoning

“De belevingstuin wordt onder architectuur aangelegd. Bij onze nieuwe locatie in Groningen zien we dat dat echt waarde toevoegt voor mensen. Binnen kiezen cliënten een eigen thema per verdieping. Een bezoek aan de modelwoning is een feestje voor de bewoner. Je kunt er met je familie heen en keuzes maken voor je eigen appartement. Dan wordt het ineens heel echt. Prachtig om te zien.”

Samen denken en overleggen

“De samenwerking met Van Wijnen is plezierig. De nieuwbouw in Groningen was geen gemakkelijk proces, daar zijn we samen uitgekomen. Van Wijnen kent onze cliënten en weet wat ze nodig hebben. In Leeuwarden gaat het super gestroomlijnd. We hebben veel tijd besteed aan dingen vooraf regelen. Daarom gaat het nu allemaal zo snel. Dagelijks maken cliënten foto’s van de bouw om het proces te volgen.”

“Bouwen zien we niet als een proces dat wordt gedaan door experts. Het gezamenlijk overleg en denkwerk is belangrijk om met alle betrokkenen te doen, die straks in het gebouw wonen en werken. Zo nemen we de expertise van cliënten, hun familie en onze medewerkers mee. We willen de woonwensen van cliënten en werkwensen van medewerkers graag vervullen. Het is een mooi project met straks een prachtig resultaat.”

“De bewoners konden kiezen uit een aantal kleuren voor hun appartement. Ze hebben straks een woonkamer met een mooie keuken, een slaapkamer met een tillift én een hele ruime badkamer met een hangtoilet en douche. En dat alles inclusief een fantastisch uitzicht over de stad.”

Maarten Hendriksen

Bijzondere rondleiding

Helaas waren de bewoners niet in staat om het nieuwe pand te bezoeken voor een rondleiding. Wat doe je dan? Precies.. Je haalt de rondleiding naar hen toe, zodat ze toch alvast een voorproefje hebben van hun nieuwe thuis! We hebben daarom een video gemaakt waarin we de bewoners meenemen in het hele gebouw. Langs de appartementen, het talentencentrum, de gezamenlijke woonkamer en het balkon. Ze waren er erg blij mee!

Bewoner aan het woord:

Bewoner Erwin vertelt: ‘De aanstaande verhuizing word ik erg blij van, omdat ons gebouw echt aan vervanging toe was. Ik verheug me er vooral op om alles voor mezelf te hebben en niet meer een gedeelde badkamer. Qua sfeer zal het echt leuker worden en ook beter qua zorg. Ik heb heel erg zin om er te gaan wonen!’

Andere projecten

Meer dan bouwen