Wonen
Transformeren
‘s-Hertogenbosch
Noord-Brabant
Op een markante locatie in ’s-Hertogenbosch wordt het voorheen grauwe en gesloten kantoorgebouw van Rijkswaterstaat getransformeerd naar een riante woonomgeving met veel licht en buitenruimte. De nieuwe invulling van dit iconische gebouw sluit goed aan op het gemeentelijk woonbeleid en het beleid ten aanzien van het omzetten van incourante kantoren naar woningen. Het project laat zien dat passende woonruimte gecreëerd kan worden op onverwachte plekken met gebruik van wat er al is.
Het gebouw, met een UFO-achtig volume, ligt in één van de meest gewilde delen van ‘s-Hertogenbosch en neemt een unieke plek in als poort naar de stad. Het is ook bekend vanwege het opvallende kunstwerk Wuivend riet in de vijver, bij Bosschenaren vooral bekend als de ‘mikadostokjes’. We bouwen een hoogwaardig woongebouw met een mix van woningtypen. Op de eerste en tweede verdieping komen 50 sociale huurappartementen op de derde tot en met de vijfde verdieping komen in totaal 47 koopappartementen. De afmetingen van de appartementen variëren van 41 tot 122 m2. De begane grond is bestemd voor commerciële ruimte. Na oplevering neemt een groot mondcentrum haar intrek in het gebouw.
De vormgeving van de bestaande betonnen draagstructuur heeft als basis gediend voor de verdere uitwerking van de gevels. Het pand, dat dateert uit de jaren zeventig, is tot op het betoncasco gestript. Beeldbepalende elementen van het gebouw, zoals de overkraging en de binnentuin, zijn bij de transformatie bewaard gebleven en hergebruikt. Ook zijn er bijzondere beeldbepalende elementen toegevoegd. De gevel wordt geheel vervangen door een nieuwe, transparantere gevel met balkons. Ook is het gebouw met twee woonlagen van in totaal 2.000 m2 ‘opgetopt’ om het woningaanbod uit te breiden. De gesloten binnenhof verandert in een groen ontmoetingsplein voor bewoners. Op deze manier creëren we waardevol vastgoed voor de lange termijn met een grote aantrekkingskracht voor een brede doelgroep.
Projectleider Van Wijnen
“Gebouwtransformatie is een bijzondere manier van ‘bouwen’; je moet je dienstbaar opstellen naar het gebouw. Dit vraagt flexibiliteit en aanpassingsvermogen van alle projectbetrokkenen. Samen zorgen we ervoor dat dit iconische gebouw weer waardevol wordt.”
Samen met onze partners transformeren wij het gebouw naar een fijne woonomgeving met een optimaal leefklimaat. We hebben gekeken naar wat het gebouw werkelijk nodig heeft, verder gedacht dan het nu en een goede visie op duurzaamheid ontwikkeld. En dat merken de toekomstige bewoners in hun portemonnee. De appartementen zijn all-electric; geen gebruik meer van fossiele brandstoffen en geen gasaansluiting. Elk appartement krijgt een zelfstandige warmtepomp die met een warmtewisselaar warmte uit de bodem onttrekt. Een uiterst duurzame en energiezuinige manier van klimaatbeheersing.
Begin 2025 gaat de bouw van 250 studentenwoningen aan de Mansholtlaan op Campus Oost in Wageningen van start. Dit gaat…
Lees verderIn opdracht van Woonwenz heeft Van Wijnen 65 woningen opgeleverd, waaronder 30 huurwoningen in Oppe Brik en 27 appartementen met…
Lees verderIn april 2024 heeft Van Wijnen, in samenwerking met Van Wanrooij, het nieuwbouwproject Caberg opgeleverd. Dit project omvat 35 woningen,…
Lees verder