Woonwijk Hoornwerk Deventer getransformeerd tot hotspot van Hanzestad

Wonen

Transformeren

Deventer

Overijssel

Hotspot
met 223 woningen
Stadswonen
in het groen
Gebiedsontwikkeling
in 3 fasen
Opdrachtgever
Van Wijnen Projectontwikkeling Oost i.s.m. Dela
Architect
I’M Architecten
Woonoplossing
Vrij Wonen

Hoornwerk Deventer had decennialang een niet al te beste reputatie. In de vooroorlogse arbeiderswijk net buiten het historische centrum van de Hanzestad voldeden de woningen bovendien niet meer aan de eisen van de tijd. De oude wijk werd gesloopt en een nieuw Hoornwerk werd ontwikkeld én gebouwd door Van Wijnen. Het mooie buurtje Vestingkwartier Deventer, dat dit najaar opgeleverd is, is de kroon op een geslaagde metamorfose van het gebied.

De ontwikkeling van het nieuwe Hoornwerk heeft een lange geschiedenis. Dat heeft alles te maken met de crisis die dwars door bestaande plannen heen sneed en waarin veel bouwambities stagneerden. Al tien jaar geleden bouwde Van Wijnen Deventer het grote appartementencomplex Ravelijn in opdracht van woningcorporatie Ieder1. Het Demterpark met vijfenvijftig woningen ontstond rond 2011 als het tweede van de drie ‘eilanden’ waaruit Hoornwerk bestaat. ‘Na aanvankelijk veel koudwatervrees van nieuwbouwkopers, is deze buurt toch succesvol geworden’, vertelt Martijn Bax, projectontwikkelaar van Van Wijnen Projectontwikkeling. ‘We hebben destijds midden in de crisis heel hard moeten werken om de toekomstige bewoners over de streep te trekken. De ontwikkelde woningen waren bedoeld voor mensen waarvan de stad een verlengstuk van hun tuin is. Maar zaten zij ook te wachten op een woning met kleine tuin en veel openbaar groen? Dat was de vraag.’

Martijn Bax

Projectontwikkelaar Van Wijnen Oost

“Na aanvankelijk veel koudwatervrees van nieuwbouwkopers, is deze buurt toch succesvol geworden. Ik kan met trots zeggen dat dit er eentje is in mijn persoonlijke top 3!”

Hotspot

Demterpark werd een succes. Zo succesvol zelfs dat de projectontwikkelaars het als voorbeeld stelden voor de laatste fase van Hoornwerk, het Vestingkwartier. Met het aantrekken van de woningmarkt én het concrete voorbeeld van inmiddels gerealiseerde woningen en appartementen werd het Vestingkwartier een gewilde ‘hotspot’. Vestingkwartier telt 40 grote eengezinswoningen, grenzend aan een parkje met fiets- en wandelpaden. Er zijn 8 parkwoningen gebouwd, 6 twee-onder-een-kapwoningen, 22 drive-in-woningen en aan het water 4 stadsvilla’s. Alle woningen liggen aan een gesloten binnenterrein.

Deventer Vestings

Trots op Hoornwerk Deventer

Projectontwikkelaar Martijn Bax is trots op het resultaat: ‘Hoornwerk Deventer is één van mijn favoriete projecten geworden en staat zeker in mijn persoonlijke top 3. Het project is gelegen aan de entree van Deventer-centrum. Dan ga je daar geen eenvoudige rijwoningen neerzetten. We wilden de woningen een aparte, hoogwaardige uitstraling geven.’ Architect Martin Kleine Schaars van I’M Architecten uit Deventer heeft mijn zijn ontwerp aangesloten bij de architectuur van de kantoorgebouwen aan de overkant. ‘Met de stijl van het Vestingkwartier wilden we een knipoog maken naar de stijl van de bekende Zwitserse architect Mario Botta. Je ziet dat terug in de rode baksteen, maar ook – belangrijk detail – in de rode doorstrijkmortel. Persoonlijk vind ik de combinatie van de verspringingen in de gevels met gemetselde penaten en de verschillende bouwlagen ook heel gaaf geworden. De zwarte balkons, kozijnen en het zwarte hekwerk maken het geheel rustig en strak.’

‘We hebben de woning helemaal aangepast aan onze wensen’

In het Vestingkwartier Deventer van Hoornwerk zijn Ruben en Saskia met hun twee dochters sinds eind oktober de gelukkige eigenaren van een stoere stadswoning. Saskia: ‘Deze woning en deze buurt voldoen aan al onze wensen. We woonden al dichtbij de binnenstad maar wilden meer ruimte. We werken allebei regelmatig thuis en wilden de mogelijkheid voor een kantoortje.’ Ruben vult aan: ‘Ik ben ontzettend blij met ons huis. Er waren heel veel opties mogelijk om de woningen aan te passen en daar hebben we goed gebruik van gemaakt. Eigenlijk niets aan deze woning hebben we standaard gelaten. Nu is hij precies zoals we hem willen hebben. In overleg met de kopersbegeleiding van Van Wijnen was eigenlijk alles wel mogelijk.