Zomertaling

Wonen

Zorg

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Hendrik-Ido-Ambacht

Zuid-Holland

Aantal bewoners Stichting Anderdak
15
WKO-installaties
44
Totale opp. woningen
5.000m²
Opdrachtgever
Woningcorporatie Trivire, Dordrecht
Architect
Venster Architekten, Gouda
Woonoplossing
Wij Wonen

De groene wijk Watervogels, onderdeel van de Volgerlanden in Hendrik-Ido-Ambacht, is 44 woningen rijker. Project Zomertaling bestaat uit 10 koopwoningen, 25 sociale huurwoningen, plus nog eens 9 woningen die onderverdeeld zijn in 15 appartementen voor Stichting Anderdak.  De woningen zijn samen met woningcorporatie Trivire ontwikkeld en samen met GN Bouw gerealiseerd, waarbij alle woningen energieneutraal zijn uitgevoerd.

Stichting Anderdak

Naast koop- en sociale huurwoningen zijn er binnen het project, op initiatief van een groep ouders verenigd in Stichting Anderdak, ook zorgappartementen gerealiseerd voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Het oorspronkelijke bouwplan werd er voor aangepast; 9 eengezinswoningen zijn nu onderverdeeld in 15 appartementen en verschillende gemeenschappelijke ruimtes. Stichting Anderdak heeft een belangrijke rol gespeeld in de opzet en inrichting van het wooncomplex. Hier vinden de jongvolwassenen een veilig, vertrouwd en geborgen thuis, maar staan zij ook midden in de samenleving. Maria Vermeeren, iniatiefneemster Stichting Anderdak en moeder van één van de bewoners: “Hier wonen onze kinderen midden in een woonwijk, net zoals ieder ander. Het maakt spontane ontmoetingen met bewoners uit de buurt mogelijk.”

Energie-neutraal

De woningen in Zomertaling zijn energie-neutraal; goed voor het milieu en goed voor de bewoners. Energie wordt op een natuurlijke wijze opgewekt en de woningen zijn niet aangesloten op het gasnetwerk. Gewonnen warmte en koelte wordt opgeslagen in de grond en door middel van een warmtepomp worden de woningen in de winter verwarmd en, indien nodig, in de zomer gekoeld. Tinka van Rood, bestuurder Trivire: “Doordat de energievraag heel laag is dragen de woningen bij aan een schonere en betere leefbare wereld.” Een waardevolle toevoeging voor de wijk, waarbij de woonlasten voor de kopers en huurders, ook in de toekomst, betaalbaar blijven.

Tinka van Rood

Bestuurder Trivire

“Anderzijds, en niet minder belangrijk, krijgen we hiermee ook meer grip op de betaalbaarheid van de woningen voor de bewoners.”

Woningen die de tijd aankunnen

De woningen zijn extra goed geïsoleerd en zeer onderhoudsvriendelijk. Cortiaan Geus, projectleider bij Trivire: “Vakmanschap en de keuze voor bepaalde materialen hebben hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. De combinatie van partijen die zijn gevonden voor het bouwkundige en installatietechnische gedeelte heeft geleid tot woningen die de tijd aankunnen.”