Pilotproject Mijnschade Sittard: succesvol innoveren lukt alleen samen

Slimme ideeën bedenken is één ding, maar het omzetten van een nieuw idee naar iets tastbaars is wat een innovatie succesvol maakt. Het begint bij nieuwsgierigheid en gedrevenheid tot verbeteringen, hoe klein ook. Een mooi voorbeeld van zo’n succesvolle innovatie hebben we toegepast bij ons pilot project Mijnschade in Sittard. Bij deze nieuwbouwwoningen hebben we een nieuw systeem gehanteerd om de spouwmuren na te isoleren. Een jaar na dato zijn de resultaten boven verwachting.

pilotproject-mijnschade-sittard-succesvol-innoveren-lukt-alleen-samen

Dynamisch

In de bouw is het op al enige tijd dynamisch op meerdere fronten. Denk aan de beschikbaarheid van gekwalificeerde vakmensen, beperkte verkrijgbaarheid van materialen, strengere regels en niet te vergeten de huidige prijsstijgingen bij bouw- en isolatiematerialen. Dat vraagt om slimme oplossingen en de samenwerking met andere marktpartijen, zoals met Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers. Samen zijn we een pilot project gestart bij nieuwbouwwoningen in Sittard. Deze woningen hebben we voorzien van Airofill EPS Wall systeem (Click & Go).

De voordelen

De methode heeft tal van voordelen. Het is toepasbaar in reguliere nieuwbouw zonder procesaanpassing. Bovendien is het snel en flexibel inzetbaar waardoor de bouwtijd wordt verkort. Airofill EPS Wall maakt naadloos isoleren mogelijk. De werkwijze is nagenoeg ongevoelig voor externe omgevingsfactoren, zoals het weer. Het mooie is dat we hiermee de hoge thermische isolatiewaarde behalen die bijdraagt aan een duurzame woning. Daarnaast past deze oplossing in een optimaal en circulair bouwproces. De werkwijze is makkelijk, eenvoudig en zorgt voor minder afval. 

Wet Kwaliteitsborging (WKB)

Een jaar na dato hebben we een warmtescan gemaakt met een speciale infraroodcamera bij onder andere de familie Ruitenbeek. Het infrarood licht geeft goed weer waar je in huis warmte verliest. De infraroodbeelden van het pilotproject tonen aan dat er geen thermische gebreken zijn. En dat is goed nieuws voor bewoners en hun portemonnee.

Met de warmtescan komen we ook tegemoet aan de eisen die de Wet Kwaliteitsborging (WKB) ons op 1 juli stapsgewijs gaat stellen. We zijn dan verplicht om in samenwerking met een externe kwaliteitsborger tijdens ontwerp, voorbereiding en uitvoering aan te tonen, dat wat ons tijdens het bouwen aan de geldende kwaliteitseisen houden.

Wij zijn erg tevreden over het verloop van het bouwproces. En zijn in deze tijd extra blij met de zeer lage energiekosten. Wij wonen er heel erg graag!

Familie Ruitenbeek
Meer dan bouwen