In zeven stappen Snel Thuis

Binnen een jaar een straat erbij. Samen lukt het wél. Met de Snel Thuis-aanpak gaan we in zeven stappen van het idee voor een nieuwe straat naar de sleuteloverdracht.

Hiervoor maken we gebruik van de betaalbare en verplaatsbare kwaliteitswoningen uit onze woningfabriek in Heerenveen. Ze zijn duurzamer, geven veel minder bouwoverlast en verkorten de bouwtijd zo’n zes maanden. Met de Snel Thuis-aanpak ontzorgen we gemeenten en woningcorporaties. Zo kunnen we onder andere spoedzoekers, starters en statushouders snel een thuis geven.

Sta je ook voor de opgave om het woningtekort in je gemeente met spoed aan te pakken?
Neem direct contact op met Projectleider Grico Sikkema.

Ons stappenplan

1. Eisen en wensen in kaart

In een intakegesprek brengen we de eisen en wensen in kaart voor een nieuwe straat.

2. Locatiestudie

De adviseurs van ingenieursbureau AnteaGroup verkennen de mogelijkheden en de barrières op de locatie(s). Zoals het aantal woningen, eventuele locatieafhankelijke hinderfactoren, voorzieningen en de verkeersontsluiting. Het resultaat? Een locatiestudie met schetsontwerpen van de nieuwe straat of een klein buurtje.

3. Keuze vergunningsprocedure

Samen met de juristen bepalen we welke vergunningsprocedure het beste past en nodig is om de woningen snel te realiseren. Is een uitgebreide bestemmingsplanprocedure nodig of voldoet een kortere procedure? Bijvoorbeeld via de Crisis- en herstelwet? Ook geven we juridische ondersteuning rondom het Didam-arrest. Daar hebben we ervaring mee.

4. Afspraken vastleggen

We leggen de afspraken vast in een overeenkomst met de gemeente, Van Wijnen en mogelijk een woningcorporatie. Hierin staan o.a. het aantal en type woningen, de locatie, grondeigenaar, eventuele erfpacht en de keuze voor permanente of tijdelijke woningbouw.

Extra hulp nodig?
Naast het snel en zorgvuldig voorbereiden van de vergunningsaanvraag, schakelen we bij voorkeur een woningcorporatie in voor de verhuur. Ook staat er een kant-en-klare toolkit klaar voor de communicatie met omwonenden over de nieuwe straat. Heb je handen te kort op de communicatieafdeling? Of op juridisch vlak? Dat lossen we op met partnerbureaus. Lees meer over hoe we gemeenten met de Snel Thuis-aanpak ontzorgen.

5. Snel en zorgvuldig vergunningsproces

De adviseurs en ingenieurs zorgen snel en zorgvuldig voor de stukken die nodig zijn voor het vergunningsproces. Van ecologisch, bodem- en geluidsonderzoek en stikstofberekeningen tot de voorbereiding van de vergunningsaanvraag zelf. De gemeenteambtenaren hoeven de stukken alleen te controleren en zo nodig aan te vullen als voorbereiding op het raadsbesluit.

6. Straat plaatsen

Zodra de vergunning is verleend, maken we de locatie bouw- en woonrijp. Dankzij het innovatieve productieproces komen de woningen zo goed als kant-en-klaar uit de woningfabriek. Elke dag plaatsen we een woning.

7. Warm welkom huurders

Binnen een jaar na het eerste contact overhandigen we de sleutels aan de nieuwe huurders. Daar maken we een feestelijk moment van. De wooncoaches van Van Wijnen helpen daarbij: zij maken de nieuwe huurders direct wegwijs in hun nieuwe woning.

Meer weten over de Snel Thuis-aanpak?

Snel Thuis-aanpak

Binnen een jaar een straat erbij. Met kleine projecten realiseren we snel én zorgvuldig woningen om de woningnood aan te pakken.

Lees verder

Minder gedoe, zo ontzorgen wij

Van juridisch advies over het Didam-arrest en het voorbereiden van de vergunningsaanvraag tot communicatie met omwonenden.

Lees verder

Permanente of tijdelijke woningen

Om nú te kunnen versnellen, maken we betaalbare, duurzame en eenvoudig te verplaatsen kwaliteitswoningen in onze woningfabriek.

Lees verder

Versnelde aanpak in Dijk en Waard

Als je vaart wil maken, moet je zaken anders aanpakken. Senior projectleider René Zwagerman vertelt hoe zij dat gedaan hebben.

Lees verder

Sta je ook voor de opgave om het woningtekort in je gemeente met spoed aan te pakken?
Neem direct contact op met Projectleider Grico Sikkema.