keyware

Middeldure huurwoningen: de vraag blijft stijgen

Gemeenten moeten beleid maken om meer middeldure huurwoningen te kunnen bieden. Dat is de mening van onze directievoorzitter Edwin van den Berg, en Edvard van Luijn, hoofd verwerving Altera Vastgoed en Dirk Harmens, directeur Aqua Vastgoed. Samen werken ze aan veel van dit soort projecten en merken dat de vraag enorm is. “Er is meer vraag dan aanbod. Alle woningen in de prijsklasse van zevenhonderd tot negenhonderd euro zijn voor oplevering verhuurd,” zo legt Harmens uit.

Project Kwintijn in Amsterdam

De heren treffen elkaar bij project Kwintijn in Amsterdam. Een prachtig voorbeeld van hoe het zou moeten. Midden in de stad worden woningen en een dubbele ondergrondse parkeergarage gerealiseerd. Het is een combinatie van 275 koop- en huurwoningen in de vrije en sociale sector. “Voor mensen die doorstromen uit de sociale huurwoningen, starters of young professionals en niet willen of kunnen kopen, is er amper aanbod. Deze mensen verhuizen van de stad naar kleinere omliggende gemeenten. Je moet je afvragen of je dat wilt als stad, door vrije sector huurappartementen aan te bieden kun je deze doelgroep vasthouden,” aldus Van Luijn.

"Wij gaan voor samenwerking op de lange termijn. Om dit te laten slagen, moet het goed zitten met de cultuur van de bedrijven en personen. Een ontwikkelende aannemer en belegger is een goede combinatie. Bij Van Wijnen kunnen we snel schakelen en lukt dat dus prima"Edvard van Luijn, Altera Vastgoed
"De afgelopen maanden zijn we gestart met bouwen in Leiden, Waalwijk, Amsterdam en Maarssen. Dit komt omdat we snel handelen. We kunnen op korte termijn bepalen of middeldure huurwoningen eenn optie zijn.Dirk Harmens, Aqua Vastgoed
"In steden als Amsterdam en Utrecht zou het mogelijk moeten worden om meer mooie projecten te kunnen realiseren. De vierkante meter prijs is € 1.000,- hoger door de ontwikkeling van project Kwintijn in Amsterdam."Edwin van den Berg, Van Wijnen

Bedrijven trekken uit de stad

Commerciële partijen die om gemeentelijk beleid vragen, dat lijkt de omgekeerde wereld. Harmens wijt het aan de gewijzigde woningwet. “Gemeenten werkten altijd samen met corporaties, maar dat kan voor dit segment niet meer.” Van Luijn waarschuwt voor het vertrek van mensen die meer te besteden hebben. “Die voelen zich gedwongen de stad uit te gaan. Bedrijven volgen het voorbeeld als hun werknemers niet meer in de stad wonen.”

Kwintijn vanaf Bilderdijkkade

Grondwaarde inleveren is even slikken

Van den Berg begrijpt wel waar een deel van het probleem zit. “Voor gemeenten is er een prijsconsequentie. Je moet grondwaarde inleveren omdat huurwoningen minder opleveren dan koop, dat is even slikken. Maar de maatschappelijke waarde voor de stad is groot, het biedt juist enorme voordelen. Dit geldt niet alleen voor de grote steden in de Randstad, maar ook de flanken ervan en de top 20 steden.”

Angst voor stijging huurprijs

Voor een gezonde wijkeconomie is een combinatie van koop- en huurwoningen voor verschillende inkomenscategorieën het beste. Daar zijn de heren het over eens. Het gaat om een goede afspiegeling van onze gevarieerde maatschappij. Dat is dan in dat geval niet het ideale businessmodel. Van Luijn benadrukt dat er met beleggingsmaatschappijen als Altera Vastgoed goede afspraken te maken zijn. “Gemeenten zijn bang dat de huurprijs snel stijgt. Wij investeren voor twintig tot dertig jaar in steden, zijn lange termijn partner van een gemeente en willen dan ook dat het goed geregeld is. Toch horen we helaas nog regelmatig het argument dat het niet in de grondprijs past.”

Amsterdam Kwintijn
Middeldure huurwoningen ook interessant voor u?

Middeldure huurwoningen ook interessant voor u?

Vraag het Dirk Harmens