Uitvoerder Justin; Bouwen aan het Cambuurstadion

Aan de westzijde van Leeuwarden komt het nieuwe Cambuurstadion. Dé nieuwe thuisbasis voor SC Cambuur, ROC Friese Poort en diverse ondernemers. Van Wijnen ontwikkelt en bouwt het stadion. Maar wat komt er allemaal kijken bij de bouw van een voetbalstadion? We vragen het onze collega’s die bouwen aan het Cambuurstadion!

Al ruim 11 jaar werkt Justin Boomstra (34) met veel plezier bij Van Wijnen. Tijdens zijn studie Built Environment is hij aan de slag geweest bij een groot architectenbureau en daarna bij een aannemer zowel op de werkvoorbereiding als in de uitvoering. Al snel bleek dat zijn passie ‘buiten’ lag. ‘’Daar ging de knop om, buiten ben ik op mijn plek. Een groot deel van de dag achter de computer zitten is niets voor mij. Ik sta liever op de bouwplaats!’’ Met veel enthousiasme werkt Justin aan de meest uiteenlopende projecten, maar het nieuwe Cambuurstadion, dat is toch wel echt uniek!

‘Gaaf om te zien wat het doet met de omgeving’

Van het begin af aan was uitvoerder Justin Boomstra betrokken bij de realisatie van het nieuwe Cambuurstadion. Dat het een niet alledaags project is, maakt het voor hem een uitdagende en mooie klus.

“Aan de voorkant komt er natuurlijk veel voorbereiding bij dit project kijken”, vertelt Justin. “Dit is wel even wat anders dan de bouw van een paar appartementen of een rij woningen.” Hij stelde onder meer plannen op voor de inrichting van de bouwplaats en deed de uitvoering van het hei- en grondwerk. “Alles moet op de bouwplaats natuurlijk goed op elkaar afgestemd zijn. Dat is een behoorlijke puzzel.”

Justin Boomstra Uitvoerder Van Wijnen Cambuur Stadion

Veel coördinatie

Ook de voorbereiding van de ‘bovenbouw’ is in handen van Justin. Hij neemt bovendien een deel van de dagelijkse aansturing op de bouwplaats voor zijn rekening. “Het is een flinke klus om te zorgen dat alles loopt. We hebben veel onderaannemers op de bouwplaats, dus ook dat vraagt veel coördinatie. Bovendien moet iedereen op de hoogte zijn van bijvoorbeeld de toegangsregeling en verdere voorschriften. Zo houden we het werk veilig.”

Hard doorwerken

Het resultaat van de inspanningen wordt steeds beter zichtbaar. “Als je nu over de rondweg rijdt, zie je de eerste rupskraan staan. Rond april zijn dat er drie. Iedereen weet: daar komt het nieuwe stadion. Ik vind het gaaf wat dat met de omgeving doet. Het geeft mij een trots gevoel dat daar ook mijn naam aan hangt en ik ben blij dat Van Wijnen mij het vertrouwen heeft gegeven voor dit project.” De planning is strak, maar Justin blijft daar rustig onder. “Het betekent hard doorwerken. Als de bouw stil ligt door het weer, dan moeten we dat in de dagen daarna inhalen. Maar ik zit er niet over in hoor, het gaat lukken.”

Bijzondere prestaties

Anders dan anders is volgens Justin dat de opdrachtgever, Van Wijnen Projectontwikkeling, ook een ‘collega’ is. Onze projectontwikkelingsafdeling heeft de ontwikkeling van het Cambuurstadion opgepakt nadat de vorige ontwikkelaar zich terugtrok. Van Wijnen Gorredijk was onder de vorige ontwikkelaar al geselecteerd als aannemer. “Het lijntje met je eigen collega’s is natuurlijk kort, dus we kunnen elkaar helpen. Onze opdracht is het bouwen van een casco stadion en dit is een zeer intensief project. Het team is vrij jong, maar doet het supergoed. We maken de goede keuzes, waarbij we niet over een nacht ijs gaan. Daarbij leveren we soms echt bijzondere prestaties. Het heiwerk verliep gelijktijdig met het bouwrijpen maken van terrein, waarbij een groot deel van het terrein niet begaanbaar was.…een hele uitdaging, maar het is goed gelukt. Dat geeft veel voldoening.”