Ontwikkeling en nieuwbouw Ons Stadsgezicht Harderwijk

Wonen

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Gelderland

Harderwijk

Rol
Projectontwikkelaar en bouwer
Start bouw
mei 2024
Aantal woningen
193 grondgebonden woningen

In Harderwijk ontwikkelt en bouwt Van Wijnen ‘Ons Stadsgezicht’. In deze nieuwe buurt op Waterfront komen 193 woningen. Ons Stadsgezicht neemt een heel bijzonder plekje in Harderwijk in en is slechts door de Vissershaven gescheiden van de binnenstad. Even gezellig naar de boulevard voor een drankje met vrienden, of naar het sfeervolle centrum van Harderwijk voor een boodschap, het is allemaal op loopafstand. En het water is in Waterfront altijd dichtbij.

Inspiratie

De architect liet zich inspireren door het nautische karakter van de plek en de architectuur in de binnenstad. Oude kloostergebouwen, notariswoningen en het Harderwijkse Hotel Baars dienden als inspiratie voor de woningen en kleinschalige appartementengebouwen met studio’s.

Om het Harderwijkse karakter te behouden heeft het projectteam contact gezocht met lokale ondernemers, bewoners en professionals. Juist omdat deze mensen ons helpen om samen de stad te maken.


Welzijnsorganisatie Zorgdat heeft goede ideeën aangedragen voor de community building binnen Ons Stadsgezicht. Kunstenares Gea Hooijer van Keramiek Harderwiek is al druk bezig met de gevelstenen, Patrick Visser maakt met schrootmateriaal een mooi kunstwerk als toegangspoort van deze wijk en ook Smederij Veluvia levert een bijdrage.

Rogier Meeuse

Projectontwikkelaar

“Samen creëren we plekken waar je graag bent en waar je je thuis voelt. Vanuit dit gedachtegoed is ook de naam ‘Ons Stadsgezicht’ tot stand gekomen.”

Samen wonen en samen leven

Om het saamhorigheidsgevoel in Ons Stadsgezicht te bevorderen is er een gemeenschappelijke woonkamer opgenomen in het ontwerp. Deze gaat dienen als ontmoetingsplek, zodat buren elkaar leren kennen en samen activiteiten kunnen organiseren. De bewoners krijgen zelf inspraak bij de invulling van de activiteiten. Daarnaast is er in de binnenhoven ruimte voor een jeu-de-boulesbaan, moestuintjes, een pluktuin en een speelplek voor de kinderen. Alles met het idee dat de omgeving uitnodigt om elkaar te ontmoeten. Zo ontstaat op een natuurlijke en ontspannen manier verbinding en sociale cohesie. Bewoners moeten zich geborgen, betrokken en thuis voelen. Nu én over 10 jaar.

Hoge duurzaamheidsambitie

De duurzaamheidsambitie in dit plan is hoger dan de wet- en regelgeving eist. Met klimaatadaptieve maatregelen, een natuurinclusief ontwerp en het verrijken van de biodiversiteit dragen we de natuur een warm hart toe. Er wordt in de wijk heel veel groen toegepast. De parkeerhoven zijn groen, de woningen worden voorzien van gevelgroen, de bergingen krijgen sedumdaken en ook een uitbouw wordt standaard voorzien van een groen dak.

Het groen zorgt voor verkoeling en fungeert als buffer bij regen. Ook in de woningen wordt een opvangvoorziening voor regenwater aangebracht. Dit water wordt hergebruikt, bijvoorbeeld om het toilet door te spoelen. Verder zijn de binnenmuren van kalkzandsteen 100% herbruikbaar, plaatsen we houten kozijnen in plaats van kunststof. We kijken naar materialen die circulair en biobased zijn. De woningen worden aangesloten op het warmtenet Harderwijk en daarnaast krijgt elke woning een individuele warmtepomp en zonnepanelen.

Kade 05 en Kade 10

Naast dit project is Van Wijnen ook de ontwikkelaar en bouwer van de projecten Kade 05 en Kade 10 op Waterfront in Harderwijk. Kade 05 bestaat uit 38 stadswoningen en 28 appartementen. Deze worden opgeleverd in juli en augustus 2024. Kade 10 bestaat uit 153 appartementen verspreid over twee appartementengebouwen: één met koopappartementen en één met huurappartementen. De verkoop van deze appartementen start eind 2024.

Over Waterfront

In de afgelopen jaren hebben de parkeerplaatsen op de boulevard plaatsgemaakt voor een nieuw ingerichte boulevard met gezellige haven. Door de aanleg van een nieuw bedrijventerrein is ruimte ontstaan om het oude industrieterrein Haven te veranderen in woonwijken aan het water en dicht bij de historische binnenstad. Lees meer over Wonen in Waterfront.