Projecten

Studentenwoningen ontwikkelen en bouwen in Wageningen

Wageningen

Na 20 jaar kreeg ‘het lelijkste plekje van Wageningen’ afgelopen jaar de lang verwachte make-over. In opdracht van Idealis hebben wij het braakliggende Kirpestein-terrein omgetoverd tot het prachtige studentencomplex  ‘Churchillweg’ met plek voor 127 studenten. Bij de ontwikkeling zetten we de studenten waar we voor bouwen centraal. Voor deze groep met vooral internationale studenten bedachten we ontmoetingsruimtes en een gezonde mix tussen zelfstandige en onzelfstandige studentenwoningen om eenzaamheid te voorkomen. 

Aantal kamers
127
Duurzaamheid
Gasloos, warmte- en koudeopslag, zonnepanelen
Opdrachtgever
Idealis
Architect
Onix

Inwoners van Wageningen hebben het in de plaatselijke krant jarenlang bestempeld als “de lelijkste plek van Wageningen”, maar dat is veranderd. De afgelopen jaren is veel te doen geweest over het toen nog braakliggende terrein in het hartje van Wageningen. Nu staat er een gloednieuw studentencomplex.

Wageningen, Kirpestein, Churchillweg, Van Wijnen
Het voormalige lelijke eendje van Wageningen wordt een eyecatcher op deze prominente plek in Wageningen met houten puien in de plint. (Ontwerp: Onix NL)

Een lange adem

Waar de bouw als een trein ging, verliep de voorbereiding wel anders. Ruim vijftien jaar heeft de buurt naar een leeg terrein gekeken met restanten van bebouwing en opgeschoten groen. In 2015 begonnen we met de voorbereiding en in de afgelopen jaren hebben we naar de bouw toegewerkt. In 2017 kwam de samenwerking als ontwikkelingspartner met opdrachtgever Idealis tot stand. Projectontwikkelaar Evert Stumpel was nauw betrokken bij de ontwikkeling. Hij vertelt: ”Het project was een geweldige uitdaging. Een relatief kleine locatie pal tegen de binnenstad van Wageningen, omsloten door wegen, bestaande bebouwing en onder een molenbiotoop. De omwonenden waren in eerste instantie niet enthousiast over het plan, maar na veel overleg en lobbyen samen met Idealis zijn we nu toch het project aan het uitvoeren.”


Uitdagingen

Ook de indeling van het complex was een puzzel. Op de locatie komen namelijk zowel zelfstandige als onzelfstandige studentenwoningen. Het kleine perceel heeft ervoor gezorgd dat elke centimeter goed benut moest worden. Er is dan ook intensief gerekend en gesleuteld, en uiteindelijk is het gelukt om straks 127 studenten een plek te geven. Interessant is ook de molen die volgens Evert op pakweg 200 meter afstand staat. “Die heeft de nodige hersenen doen kraken. De molenbiotoop (de omgeving waarin de molen functioneert) heeft er voor gezorgd dat we de vorm en hoogte van het zeven bouwlagen tellende gebouw aangepast hebben. We zorgen zelfs voor aanpassingen aan de molenwieken voor een betere windvang.”

Internationale oriëntatie

Bij de ontwikkeling is goed nagedacht over de studenten waar we voor bouwden. De universiteit in Wageningen heeft een sterke internationale oriëntatie. Mensen van over de hele wereld komen zichzelf hier ontwikkelen en dat vraagt om variatie in het complex. Evert geeft een voorbeeld: “Alleen al het weer in Nederland is iets om rekening mee te houden. Niet alle internationale studenten zijn het typische Hollandse weer gewend. Daarom hebben we ervoor gekozen om in dit project radiatoren te plaatsen in plaats van vloerverwarming, om zo per kamer de temperatuur te kunnen reguleren.” Ook vereenzaming onder de voornamelijk internationale studenten is een belangrijk thema voor het studentencomplex. Met verschillende ontmoetingsruimten en een gezonde mix van zelfstandige en onzelfstandige studentenwoningen proberen we hierin bij te dragen.

Veiligheid

Een drukke locatie in het centrum van de stad is logistiek niet altijd even makkelijk. Helemaal voor uitvoerders is dat een uitdaging. Uitvoerder Johan van Wijk merkte op dat dit toch enige flexibiliteit van de leveranciers vraagt. “Op de wegen rondom het complex mogen geen vrachtwagens laden en lossen, aangezien dit een druk kruispunt is. Hier hebben we tijdens de bouw rekening mee gehouden door een doorlopende route vrij te houden voor het laden en lossen van materialen.  Dagelijks moest er daarom een verkeersregelaar aanwezig zijn om te zorgen dat dit veilig verliep. We hebben acht collega’s bijgeschoold als verkeersregelaar, zodat zij bij konden dragen aan de veiligheid op het project” vertelt Johan.

‘Het is gelukt om, na veel sleutelen en rekenwerk, een passend plan te maken. Alle credits ook voor Van Wijnen dus, want we hebben het echt samen gedaan.’

Nico Stunnenberg van Idealis

Samenwerking

De samenwerking met Idealis is volgens Evert erg goed verlopen: “We hebben ons samen echt hard gemaakt om dit project te kunnen realiseren. Tijdens het project hebben beide partijen elkaar goed aangevuld. Idealis heeft bijvoorbeeld bij de gemeente haar contacten terwijl wij elke centimeter van het complex bruikbaar ingedeeld hebben. Daarnaast zijn we beide vanaf het begin transparant naar elkaar geweest en daardoor wisten we ook wat we aan elkaar hadden.” Hij durft ook wel te stellen dat we dankzij de intensieve samenwerking het project tot stand kunnen brengen. “Studentenhuisvesting lijkt misschien rechttoe-rechtaan, maar het vergt een creatieve aanpak om tot een succesformule te komen. En dat is hier zeker gelukt.”

Andere projecten

Meer dan bouwen