Projecten

Transformatie ‘DC van Hall’ naar 168 studentenwoningen

Amsterdam

Voor woonstichting De Key transformeren wij het voormalig bedrijfsverzamelgebouw op de hoek van de Donker Curtiusstraat en de Van Hallstraat in Amsterdam-West naar 168 zelfstandige studentenwoningen.

Plek voor
178 studenten en promovendi
Vergroening
van de stad
Zonnepanelen
185
Opdrachtgever
Woningstichting De Key, Amsterdam
Architect
Studioninedots, Amsterdam

Een plek van betekenis voor buurt, stad en bewoners

Het gebouw krijgt een nieuwe uitstraling ontworpen door Amsterdams architectenbureau Studioninedots. De parkeerplaats in het binnenhof wordt een tuin en het dak wordt voorzien van groen. De inpandige fietsenstalling zorgt voor ruimte op straat. Op de begane grond komt plek voor buurtgerichte horeca en ambachtelijke ondernemers en draagt zo bij aan de levendigheid en gevoel van sociale veiligheid op deze plek in de Staatsliedenbuurt.

Met name de uitstraling van dit in het oog springende gebouw gaat er flink op vooruit. Voor veel Amsterdammers is het gebouw een doorn in het oog waar nodig wat aan moet gebeuren. Omdat de parkeervoorzieningen uit het zicht worden geplaatst en er zoveel mogelijk groen wordt gebruikt op en rond het gebouw, wordt de buurt groener en een stuk aantrekkelijker.

Woningtekort in Amsterdam

Een geschikte woning vinden in Amsterdam is niet gemakkelijk. Zeker niet voor studenten en promovendi. De Key heeft een creatieve oplossing gevonden die dit probleem tegen gaat. Namelijk door de verwerving van het verouderde bedrijfsverzamelgebouw en door deze met ons te transformeren naar studentenwoningen.

Dankzij de komst van 168 studentenwoningen, waarvan 10 voor twee personen, komt er plek beschikbaar 178 bewoners. De bewoners huren met een campuscontract waardoor een gezonde doorstroming gewaarborgd is. Alle bewoners krijgen in de fietsenkelder een eigen genummerde stallingsplaats. In het gebouw komt ook een wasserette en de binnentuin biedt naast ruimte voor ontmoeting ook een groen uitzicht.

Om op de hoogte te blijven over de werkzaamheden en de verhuur verwijzen wij u graag naar de projectpagina van De Key.

Minimale impact op milieu

Passend bij een transformatieproject van deze omvang, is ook hier gekozen voor een serieuze verduurzaming. Waardoor de impact op het milieu van het gebouw aanzienlijk wordt verlaagd. Het casco blijft behouden maar de volledige gevel wordt vernieuwd waardoor de isolatie flink wordt verbeterd. Verder wordt er balansventilatie met warmteterugwinning toegepast. Deze maatregelen zorgen voor een flinke reductie in de energievraag. Dankzij deze reductie, in combinatie met de 185 zonnepanelen op het groene mos-sedum dak, kan het volledige gebouw straks elektrisch verwarmd worden met warmtepompen. Voor het tapwater worden warmtepompboilers ingezet. Daarmee wordt het gebouw aardgasloos en is aansluiting op de Amsterdamse stadsverwarming is niet meer noodzakelijk.

De keuze om het gebouw niet volledig te slopen scheelt ook in de totale CO2 voetafdruk. Er hoeft namelijk geen nieuw betonnen casco worden opgebouwd terwijl veel andere elementen van het gebouw juist wel gemoderniseerd worden.

Lees verder over gebouwtransformaties

Gebouwtransformatie is een bijzondere manier van bouwen. Het vraagt veel flexibiliteit en aanpassingsvermogen van zowel de opdrachtgever als de bouwer. Wij laten graag mooie voorbeelden zien van eerdere transformatieprojecten.

Bezit u vastgoed of wilt u vastgoed ontwikkelen dat tegen het eind zit van haar levenscyclus, dan denken we graag met u mee om het weer te laten renderen. Lees verder op onze themapagina Gebouwtransformaties.

Ga naar projectenoverzicht

Sjoerd Pronk

Vestigingsdirecteur Van Wijnen Amsterdam

s.pronk@vanwijnen.nl 020 364 4000

Andere projecten

Meer dan bouwen