Woningfabriek

Geïndustrialiseerd bouwen als oplossing van de woningnood

Werk je voor een woningcorporatie of een gemeente? Ben je ontwikkelaar of vastgoedbelegger? Dan werken we aan hetzelfde doel: de woningnood oplossen met mooie, betaalbare, comfortabele woningen voor heel Nederland. Onze woningfabriek in Heerenveen draagt bij aan dit doel. Bouwtijd van één woning? Eén dag.  

Samen werken aan betaalbare woningen

In deze tijd van woningnood, schaarste aan grondstoffen en mankracht, fors gestegen bouwkosten, circulariteit en energieneutraal bouwen is voor veel Nederlanders een betaalbare woning nauwelijks nog weggelegd.

Om de woningnood op te lossen, zijn er één miljoen woningen vóór 2030 nodig 

Met alleen traditioneel bouwen gaat Nederland dat aantal bij lange na niet halen. Om substantieel bij te dragen aan het oplossen van dit probleem moeten we anders bouwen: sneller, goedkoper, meer voorspelbaar, schoner en zo circulair mogelijk.

Wat is anders bouwen?

Anders bouwen betekent een transitie in de bouw met het accent op digitalisering en industrialisatie. Vanuit deze visie is onze nieuwe woningfabriek ontstaan. Deze wordt volledig digitaal aangestuurd. Dankzij robotisering lossen we deels het probleem van schaarste aan vakmensen op.

Woningfabriek Van Wijnen

Over onze nieuwe woningfabriek in Heerenveen

In onze woningfabriek produceren we in hoog tempo. Het gaat om wanden, vloeren en volledig afgewerkte gevels voor onze Fijn Wonen 3.0 woningen. Kozijnen, glas en stenen zijn gerobotiseerd gevoegd.  

Sinds 2022 werken VDL en Van Wijnen samen bij het produceren van modules. Denk aan complete badkamers, toiletten en meterkasten (technische ruimtes). 

De elementen assembleren we op locatie

Zo kunnen we sneller, goedkoper en schoner, maar ook zo circulair mogelijk bouwen. Door de productie van geïndustrialiseerde bouwmodules verkorten we de bouwtijd van een woning van ongeveer 60 dagen naar één dag.

In onze woningfabriek komt de allerlaatste techniek samen

De woningfabriek wordt één op één aangestuurd vanuit de configurator, een online portaal.

Bestellen via een online portaal

Opdrachtgevers bestellen online de gewenste woningen of wijken met ontelbare variaties. Het hele proces in onze woningfabriek, van concept tot en met produceren, leveren en nazorg is geautomatiseerd. 

Duurzaam en toekomstbestendig

Onze all-electric fabriek is gasloos gebouwd met aandacht voor duurzame materialen. Ook ons eindproduct, de circulaire Fijn Wonen-woning, bouwen we met duurzame materialen. Door woningen fabrieksmatig te bouwen realiseren we een forse verminderen van CO2 uitstoot. 

Wat betekent losmaakbaar?

Onze circulaire Fijn Wonen-woningen zijn ontwikkeld op een modulair platform. Hierdoor zijn ze ook weer losmaakbaar. De woningen kunnen daardoor eenvoudig worden verplaatst, bijvoorbeeld als blijkt dat de bevolking in een wijk krimpt. Slopen van woningen is dus niet meer aan de orde. Zo draagt losmaakbaarheid bij aan duurzaamheid.

De Dijkjes Dronefoto

We blijven ook traditioneel bouwen 

Naast geïndustrialiseerd bouwen, blijven we ook traditioneel bouwen. Vakmensen blijven dus nog altijd heel hard nodig. De robots versnellen de realisatie van onze bouwprojecten.

Zo profiteren huurders en kopers van onze woningfabriek

Voor duizenden huurders en kopers wordt betaalbaar wonen eindelijk realiteit. Wij bewijzen dat fabriekswoningen aantrekkelijk zijn: comfortabel, toekomstbestendig, demontabel, en niet te vergeten heel mooi. Maar vooral: betaalbaar. 

Meer weten over onze fabriek en Fijn Wonen 3.0 woningen?