Project Inclusief Wonen bekroond met ZorgSaamWonen Award

Maatschappelijk impact

Wonen

Woningcorporatie

Zorg

Arnhem

12:28

05-10-2021

De aanpak van eenzaamheid bij ouderen staat volop in de belangstelling. Daarentegen is nog onderbelicht dat ook de gebouwde omgeving bijdraagt aan het voorkomen of verminderen van eenzaamheid in wijken. De eerste ZorgSaamWonen Award stond daarom in het teken van eenzaamheid en wonen. Omzien naar elkaar. Met als motto: ruimte voor ontmoeting. Met trots kunnen wij zeggen dat we deze prachtige award gewonnen hebben met ons project ‘Inclusief Wonen’ aan de Leidenweg in Arnhem!

Uit 18 deelnemende projecten was Inclusief Wonen samen met twee projecten door de vakjury geselecteerd voor een plaats in de finale. Tijdens het seminar hebben de genomineerden, waaronder Van Wijnen collega Rens Rikken, een pitch gegeven. Inclusief Wonen – Leidenweg Arnhem werd hierbij tot winnaar uitgeroepen!

Juryvoorzitter Cees van Boven vond het een lastige keuze om samen met mede-juryleden Marilyn Haimé, Desirée Uitzetter, Rick Kwekkeboom en Peter van Assche de uiteindelijke winnaar te bepalen. “Het zijn stuk voor stuk projecten die enorm bijdragen om de eenzaamheid te verminderen én ontmoeting te stimuleren. Als jury hebben we voor Inclusief Wonen – Leidenweg Arnhem gekozen omdat dit een totaalpakket zowel  de ontmoeting het beste faciliteert als ook een oplossing biedt voor maatschappelijke thema’s zoals betaalbaarheid, doorstroming en verlaging van zorgkosten.”

Rens Rikken, adjunct directeur projectontwikkeling bij Van Wijnen, over de winst van Inclusief Wonen – Leidenweg: “We zijn heel blij met deze prijs, want met deze prijs kunnen we laten zien dat er nog honderden wijken zijn waar we met betrokken partijen deze oplossing kunnen realiseren en dat er honderdduizenden mensen zijn die hiervan kunnen profiteren.”

Inclusief Wonen

Met het Inclusief Wonen bieden we een oplossing voor ouderen zodat zij langer zelfstandig thuis kunnen wonen in hun vertrouwde omgeving. Hiervoor bouwen we appartementen waarbij de sleutel tot het succes zit in de verbinding die we opbouwen tussen buren en de buurt.

Waarom is Inclusief Wonen nodig?

Sinds de traditionele bejaardenhuizen gingen sluiten zien we drie ontwikkelingen:

  1. Mensen worden gedwongen langer thuis te wonen, ondanks dat het huis te groot is.
  2. Wonen vaker alleen, worden waardoor eenzaamheid op de loer ligt.
  3. Zorgkosten lopen op, omdat de woningen niet levensloopgeschikt zijn.

Waarin zit de oplossing?

  1. We bouwen levensloopgeschikte appartementen voor de sociale en middenhuur.
  2. We zorgen er voor dat mensen elkaar blijven ontmoeten en naar elkaar omkijken, niet alleen binnen het appartementen gebouw maar juist ook in de wijk waar deze mensen al jaren hebben gewoond.
  3. Hiervoor maken we gebruik van de sociale netwerken die al in de wijk aanwezig zijn: buurtbewoners, ondernemers en verenigingen.

Dit eerste project in Arnhem bestaat uit 71 appartementen en is mogelijk gemaakt door: Portaal Arnhem, Gemeente Arnhem, Oostwest architecten, Siza en last but not least de community builder: de sleutelpersoon die de contacten met de buren en de buurt stimuleert.

Podcast Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Op 1 november werd Rens Rikken uitgenodigd om zijn verhaal te doen in de podcast ‘Eén tegen eenzaamheid’ van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.