Studentenflats in Selwerd klaar voor de toekomst

Wonen

Woningcorporatie

Groningen

16:35

25-03-2022

De drie studentenflats van Lefier in de Groningse wijk Selwerd kregen in de afgelopen 4 jaar een grondige metamorfose. Bouwbedrijf Van Wijnen transformeerde ze tot duurzame, gasloze flats met moderne semi-zelfstandige studentenkamers. Op 25 maart werden de flats feestelijk opgeleverd.

Moderniseren en verduurzamen

Een klein kamertje en met 15 man de keuken en douche delen? De student van tegenwoordig heeft andere wensen: wel samen met anderen wonen, maar ook meer comfort en ruimte voor jezelf. Daarom besloot Lefier de drie Selwerdflats (ca 1000 kamers) grondig te moderniseren en tegelijkertijd te verduurzamen. Met Van Wijnen werd een geschikte partner gevonden om deze omvangrijke operatie te realiseren.

Kwaliteitsverbetering

De onzelfstandige kamers werden omgebouwd tot semi-zelfstandige kamers van ca. 19 m2, met een eigen douche en toilet. De keuken en gezamenlijke woonkamer delen bewoners voortaan met ca. 7 huisgenoten. Een flinke kwaliteitsverbetering: de kamers zijn groter geworden, goed geïsoleerd en huurders hoeven minder voorzieningen te delen.

Gasloos

De flats zijn goed geïsoleerd en dankzij een aansluiting op het warmtenet gasloos. “In 2050 moet onze woningvoorraad CO2-neutraal zijn en liefst eerder”, vertelt Pieter Witzenburg, directeur vastgoed van Lefier. “We maken daarom flink tempo met de verduurzaming van onze woningen. Samen met Van Wijnen hebben we in één klap 1000 studentenkamers een mooie upgrade gegeven: grotere kamers met betere voorzieningen en bovendien zeer energiezuinig.” 

Gestript

De verbouwing was zeer ingrijpend: de flats werden vrijwel geheel gestript en vanaf het betonnen skelet opnieuw opgebouwd. Luuk Hoiting, projectleider bij Van Wijnen Groningen: “Uitdagend was de verbouwing zeker. Bij de renovatie van de drie flats werkten we op een prettige en constructieve manier samen met dezelfde trouwe onderaannemers, die als een geoliede machine functioneerde. Het projectteam bleef elkaar uitdagen en continu naar vormen zoeken om efficiënter te werken. Dat heeft het totale project tot een groot succes gemaakt. We zijn er trots op dat we als Van Wijnen een bijdrage hebben kunnen leveren aan het wezenlijk verruimen van een goede studentenhuisvesting in de stad.”

Feestelijke oplevering

De Cornus aan de Kornoeljestraat is de laatste flat die is opgeknapt. De laatste werkzaamheden werden begin dit jaar afgerond. Eerder werden de Dragant aan de Duindoornstraat (2018) en de Acero aan de Esdoornlaan (2020) al opgeleverd. Op 25 maart werden de drie flats feestelijk opgeleverd, in aanwezigheid van wethouder Roeland van der Schaaf.

Lees hier meer over de renovatie van de flats