Ultieme flexibiliteit bij renovatie seniorencomplex De Kom

Renoveren in bewoonde staat is specialistisch werk. In Coronatijd is deze complexiteit groter. Tijdens de werkzaamheden staat de gezondheid van onze collega’s, partners en de bewoners voorop. Hoe konden we een seniorencomplex succesvol in bewoonde staat renoveren, zonder vertraging op te lopen? Thijs van der Eijs (beheerder MVGM, namens Apollo Zorgvastgoedfonds), Toon Kors (uitvoerder bij Van Wijnen Haarlemmermeer) en bewoonster Antoinette vertellen meer over de renovatie.

Samen maken we het verschil

Volgens Thijs stonden Toon en zijn team voor een lastige opgave: “Corona was niet de enige uitdaging. De meeste mensen hier zijn boven de 70, we hebben te maken met een doelgroep die veel aandacht en vaak extra uitleg nodig heeft. Het team stond altijd klaar om vragen te beantwoorden.” Tijdens de renovatie had Toon een tijdelijk kantoor in één van de leegstaande appartementen. Het dagelijkse spreekuur liep al snel storm. Toon: “Het kwam een keer voor dat door het verschuiven van de meubels de televisie het niet meer deed, toen heb ik voor die bewoner alle kanalen op zijn televisie opnieuw ingesteld.”

Bewoonster Antoinette (64), beaamt dit: “De communicatie verliep altijd netjes. In de hal hing een planning, en we kregen heldere informatie per brief. Vlak voordat de werkzaamheden begonnen kwamen ze ook nog langs de deur om alles door te nemen. Er was af en toe wel herrie, maar mij stoorde het niet zo. Ik mis die werklui eigenlijk wel. Tijdens de verbouwing was het lekker bedreven hier, nu is het weer zo rustig. Met Pasen kreeg iedereen paaseitjes, en met het warme weer had Toon een ijskar geregeld. Deze kleine gebaren waardeer ik.”

Opeens zaten alle bewoners thuis

Afgelopen januari begonnen we met de werkzaamheden aan het complex. Daarna dook al snel Corona op. De gezamenlijke ontmoetingsruimte in het gebouw werd volgens de RIVM-maatregelen gesloten, dit betekende dat de mensen tijdens de werkzaamheden echt in huis zaten. “Het originele plan was om te beginnen met het vernieuwen van de groepenkasten, maar omdat de mensen nu thuis zaten pasten we de volgorde van de werkzaamheden aan. We wilden vertraging voorkomen, dus met het team maakten we een nieuw werkplan” vertelt Toon.

“Tijdens de werkzaamheden plaatsten we stofschotten in de woningen. Zo was er voldoende afstand, en behielden de mensen toch een stukje privacy terwijl we in de woning aan het werk waren. De werknemers kwamen via de balkonzijde in de woning voor het vernieuwen van de schuifpui en de radiatoren.”

Toon Kors, uitvoerder bij Van Wijnen

Verbeterd wooncomfort

De woningen in De Kom zijn er flink op vooruitgegaan. Voorheen hadden de woningen een aluminium schuifpui, deze waren verouderd en gingen vaak lastig open. We hebben deze vervangen door lichte kunststof puien die makkelijk te openen zijn. Doordat de radiatoren in de woningen vervangen zijn kunnen de bewoners de temperatuur in de woon- en slaapkamer nu apart instellen.

Volgens Antoinette had de entree van het complex een echte jaren ’70 uitstraling: “Het ziet er na de renovatie veel frisser en moderner uit. Ook merk ik dat door het vervangen van de ventilatiebuizen in de algemene gangen de luchtcirculatie in het gebouw is verbeterd”.

“De nieuwe voordeuren in de woningen zijn een grote verbetering. De deuren zijn inbraakveilig, en ook de brandveiligheid is verbeterd. Daarnaast laten de nieuwe deuren geen tocht door, waardoor de woningen op koude dagen beter verwarmd zijn. Voor de doelgroep die hier woont is dat belangrijk.”

Thijs van der Eijs, beheerder MVGM

 “Daar waar we in het voortraject af en toe tegen wat weerstand aan liepen, hebben we tevreden bewoners nu ze de resultaten zien. Dat is waar het uiteindelijk om draait.” sluit Toon af.

Over De Kom

Wooncomplex De Kom in Mijdrecht bestaat uit 94 seniorenappartementen. De mensen wonen hier zelfstandig, maar kunnen zorg of hulp in huis inkopen van het buurtcomplex Majella. Het jaren ’70 complex was verouderd. Opdrachtgever en eigenaar van het gebouw Hartelt en Fundmanagement besloot daarom het gebouw te laten renoveren en verduurzamen om zo het wooncomfort te verbeteren.

Meer dan bouwen