WTC Rotterdam: verbouwen in het hart van de stad

“Werken op deze locatie is fantastisch!”

wtc-rotterdam-verbouwen-in-het-hart-van-de-stad

In het bruisende hart van Rotterdam komt het (inter)nationale bedrijfsleven samen in een uniek en historisch gebouw. World Trade Center Rotterdam biedt meer faciliteiten dan alleen kantoorruimte. Het is een echte zakelijke hotspot en onderdeel van het internationale WTC netwerk.

Voor Vastgoedmanager Cushman & Wakefield en eigenaar Bouwinvest Dutch Institutional Office Fund verrichten we diverse grootschalige renovatie- en transformatie werkzaamheden. We renoveren en transformeren gefaseerd verschillende verdiepingen Zo krijgt onder andere de monumentale ontvangsthal een nieuwe uitstraling. De Art Gallery heeft een nieuwe locatie in het gebouw gekregen, direct aan de grote entreeruimte. Kunst krijgt nu aandacht op de circa 100 meter strekkende expositiewand. Hier worden ook De Koffie Salon en het nieuwe Business Center gerealiseerd. De voormalige Art Gallery plus het Auditorium op de begane grond worden een ‘Inhouse Gym’ van ruim 1.000 m2.

We gaan in gesprek met Frank Okker – Senior projectmanager bij Cushman & Wakefield Property Transformers (verantwoordelijk voor alle verbouwingsprojecten binnen WTC Rotterdam) en Martin Roest – Bedrijfsleider renovatie en transformatie bij Van Wijnen.

Rijke geschiedenis

Frank vertelt: “Het World Trade Center Rotterdam is één van de meest herkenbare gebouwen van de stad. Het gebouw heeft een rijke geschiedenis en dateert uit de jaren 40. De iconische groene toren is later gerealiseerd in de jaren 80. Door middel van de huidige verbouwingswerkzaamheden herstellen we de authentieke uitstraling van toen, met hoogstaande technieken van nu. Voor zowel huurders als bezoekers van het WTC Rotterdam wordt er een prettige, gezonde omgeving gecreëerd om in te werken en te verblijven.”

Bevoorrading via het dak

“Werken op deze locatie is fantastisch,” steekt Martin van wal. “De vijfde verdieping van het monumentale gedeelte hebben we als eerste gerenoveerd. De binnen- en buitenkant zijn compleet vernieuwd. De bevoorrading verliep vanaf ‘de Meent’ volledig via het dak. Via de openbare weg was het namelijk niet mogelijk deze verdieping op normale wijze te bereiken. Daarnaast vonden onze werkzaamheden plaats boven het in gebruik blijvende Business Center, een flexibele werkomgeving. Dat maakt het nog eens extra uniek.”

“We hebben de bevoorradingsmomenten daarom met zorg afgestemd op de omgeving en rekening gehouden met zowel de drukke omliggende winkelstraten als huurders en bezoekers van het WTC Rotterdam. Het was van uiterst belang dat mensen geen overlast ervaarden van onze werkzaamheden.”

Hoogwaardig en duurzaam

“Verschillende verdiepingen zijn op dit moment in uitvoering of worden nog aangepakt,” vertelt Frank. “En er zijn al diverse verdiepingen opgeleverd. De uitstraling is hoogwaardig. Dit komt onder andere door de materiaalkeuzes. Het is mooi om te zien dat de huurders en bezoekers ook enthousiast reageren op de vernieuwingen die nu plaatsvinden. Maar niet alleen de ‘look and feel’ is veranderd. Ook op gebied van duurzaamheid zijn grote aanpassingen verricht.”

“We hebben onder andere de gevel geïsoleerd”, vult Martin hem aan. “De kozijnen, ramen en het dak zijn vervangen. Het binnenklimaat is door middel van een klimaatplafond veraangenaamd. Verschillende onderdelen hebben we circulair gesloopt. Materialen zijn gerecycled en ergens anders hergebruikt. Zo hebben onder andere ruim 20.000 kilo hout en ruim 24.000 kilo sloopafval een nieuwe bestemming gekregen. ”

Vertrouwen in de mensen

Op de vraag hoe de samenwerking wordt ervaren antwoordt Frank: “Van Wijnen heeft de aanbesteding die voorafging aan de werkzaamheden gewonnen. Het zijn echter de mensen die uiteindelijk bepalen of het project een succes wordt of niet. We vertrouwen het team en draaien het project écht met elkaar. Om bij iedere opgave weer het succes te evenaren terwijl wij de lat erg hoog leggen is lastig. Van Wijnen slaagt daarin.”

Martin beaamt dat: “We gaan op een laagdrempelige manier met elkaar om en hebben begrip voor elkaar en voor elkaars belangen. Het is gaaf om hier onderdeel van te zijn!”

Meer weten?

Lees meer informatie over World Trade Center Rotterdam en blijf op de hoogte van de renovaties op www.wtcrotterdam.com.

Meer dan bouwen