Munthof

Werken

Nieuwbouw

Renoveren

Transformeren

Amsterdam

Noord-Holland

Opgeleverd
Januari 2019
BVO
6516 m2
Energielabel
A+
Opdrachtgever
First Sponsor Group
Architect
Bos/Hofman Architektencombinatie, Den Haag

Middenin het centrum van Amsterdam, aan de bekende Reguliersdwarsstraat, renoveerden en transformeerden we gemeentelijk monument Munthof op grote schaal. Het leven op straat ging tegelijkertijd ongestoord door.

“De samenwerking met Van Wijnen was heel speciaal. We hebben een intensief traject met elkaar doorlopen. In een dialoog met de klant zijn we samen tot dit geweldige project gekomen.”

Van label G naar A

Door middel van verschillende toepassingen is er een grote labelsprong gemaakt. We hebben onder andere de gevels, vloeren, wanden en kozijnen geïsoleerd. Het binnenklimaat wordt door middel van een klimaatplafond aangenamer en goed beheersbaar. Voor de koeling en verwarming via het plafond wordt gebruik gemaakt van twee nieuwe warmtepompen. Verder passen we op verschillende plaatsen gerecycled materiaal toe. Zo bestaat het akoestische spuitwerk bijvoorbeeld uit oude krantenknipsels.

Ramen

Glazen dakconstructie met groen dak

Op het dak van Munthof realiserden we een extra verdieping; een bijzondere glazen constructie. Op de dakconstructie wordt een groen dak aangelegd. Het is een waterbuffer, een soort spons. Barry Groeneveldt, projectmanager van de Munthof bij Cushman en Wakefield zegt:“Door extremere regenval en het gebrek aan groen in de steden ondervinden we steeds vaker wateroverlast. Bij de toepassing van een sedumak, groen dak, wordt het water opgenomen en als het dak verzadigd is, loopt het water langzaam en gecontroleerd weg. Zo voorkom je ondergelopen straten.”

Voor de realisatie van de dakconstructie hebben we verschillende maatregelen getroffen. Op de grond hadden we geen enkele ruimte. We ontvingen daarom wekelijks een levering staal, welke met een autokraan naar boven is gehesen. Middels het toepassen van een zogenaamde gekko-kraan is de constructie volledig op het dak in elkaar gezet. Zo lossen we samen elk probleem op.

Dak Munthof

Creativiteit vereist

Op een project waar geen ruimte is voor een bouwplaats moet je creatief zijn. Randolf heeft vanuit zijn rol als hoofduitvoerder heel wat bouwplaatsen gezien en op veel binnenstedelijke projecten gewerkt, maar Munthof staat qua complexiteit op nummer 1. Het is een uitgaansgebied en het leven op straat moet te allen tijde doorgaan. Communicatie is hierbij dus enorm belangrijk. Samen hebben we alle gebruikers van de omliggende panden stuk voor stuk benaderd. We maakten diverse afspraken en legden onze plannen uit.

Dronefoto Munthof