Nieuwbouw het Groene Verpleeghuis Texel

Zorg

Nieuwbouw

Noord-Holland

Texel

Opdrachtgever
Omring
Aantal woningen
53 woonzorg appartementen
Ontwerp, advies en realisatie
Groos!
Locatie
Den Burg, Texel
Bijzonder
Groen, gezond, circulair en energiezuinig ontwerp
In gebruikname
Q1 2026

In opdracht van Omring bouwt Van Wijnen Heerhugowaard – als onderdeel van consortium Groos! – een duurzame zorglocatie op Texel. Dit project is een belangrijke stap voor Omring, die al lange tijd de ambitie heeft om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) te integreren in een gezond, circulair, groen en energiezuinig gebouw.

Het Groos! consortium, bestaande uit Van Wijnen, Oostwest, Buro Harro en DGMR, is speciaal gevormd voor de ontwikkeling van deze duurzame zorglocatie. De samenwerking brengt een unieke combinatie van expertise en ervaring samen.

Het Groene Verpleeghuis realiseren we in Den Burg en zal een innovatieve woonzorglocatie bieden voor bewoners, bezoekers, vrijwilligers en medewerkers. De locatie ligt op loopafstand van het huidige verpleeghuis Hollewal dat aan vervanging toe is. In het nieuwe gebouw is veel aandacht voor ontmoeting en beleving met alle zintuigen door de gebouwindeling, de installatie, de materiaalkeuzes en het groen in, aan, om en op het gebouw. Zo creëren we een intieme thuisomgeving, waar de Texelse bewoners zich thuis voelen en medewerkers comfortabel werken. Straks staat hier een moderne, gezonde en huiselijke setting ondersteund door geavanceerde zorgtechnologie.

Frido Kraanen, bestuurder bij Omring, benadrukt:

“We vinden dat je niet om duurzaamheid heen kunt als je in de gezondheidszorg werkt. Met dit project werken we actief aan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en willen we anderen inspireren. Deze nieuwbouw is een belangrijke stap voor de toekomstbestendigheid van de ouderenzorg op Texel en draagt bij aan duurzaamheid en gezondheid.”

Co-creatie: een gezond verpleeghuis

Vanaf het begin heeft Groos! ingezet op een proces van gezamenlijke afstemming en co-creatie. We startten met een ambitieroos die alle wensen en grenzen in beeld bracht voor het nieuwe gebouw. Door workshops met de toekomstige medewerkers van de locatie kwamen we tot een heldere verhaallijn welke leidend is geweest voor het definitieve Plan van Aanpak. Centraal in dit proces stond het integreren van de werkwijze, duurzame en circulaire bouwprincipes, evenals het creëren van een gezonde en stimulerende leefomgeving.

De ambities waren hoog, werkten vaak complementair aan elkaar maar werkten elkaar ook weleens tegen. Door doorlopend open en transparant met elkaar in gesprek te blijven, kwamen we tot dit mooie resultaat.

De highlights van het Groene Verpleeghuis:

Gijs van Stuifbergen

projectvoorbereider Van Wijnen

“Ik ben heel trots dat we vanuit de samenwerking en alle inbreng tot dit plan zijn gekomen. Het zijn de eerste stappen naar een herhaalbaar proces waarin een duurzaam verpleeghuis van de toekomst tot stand komt. Vanuit de visie van Omring, naar een plan – planning & prijs van Groos!, naar een realisatie voor iedereen.”

Circulariteit en minder milieu-impact

Het ontmantelen van bestaande bebouwing en weer optrekken van nieuwbouw brengt veel milieu-impact met zich mee. Zowel De Omring als Groos! ambiëren om die impact te verkleinen. Daarom bekeken we, voordat we nieuwe materialen selecteerden, wat we van de huidige locatie circulair konden behouden. Heel zichtbaar hierin was de verhuizing van verschillende bomen naar Buurtskap de Tuunen begin 2024. Andere onderdelen welke later nog terugkeren zijn de kozijnen uit de oude school en de bestaande houten balklagen. De overige materialen keren hier niet 1-op-1 terug, maar worden elders weer opnieuw ingezet. De strikte afvalregelgeving op Texel leidde tot innovatieve oplossingen om afvalafvoer te minimaliseren.

De milieu impact van het groene verpleeghuis perkten we verder in door maatvoeringen binnen het gebouw te optimaliseren naar handelsmaten. Hiermee verkleinden we het component afval direct. Tot slot zijn alle nieuwe materialen en de verwerkingswijze onder de loep genomen. Is een materiaal echt nodig, kan het met minder toe of is er een milieuvriendelijker alternatief? Gezamenlijk stelden we steeds de best passende keuzes vast om tot een gezond en circulair verpleeghuis te komen. Zo kozen we voor biobased isolatiemateriaal, houten kozijnen en gevelafwerking.

Lianne Quax

Commercieel manager, Van Wijnen

“We moeten zuiniger zijn op wat we hebben. Materialen bewust behouden, nieuwe items dichtbij huis halen, met een kleine milieu-impact én blik op de toekomst. Texel als eilandlocatie licht de grote belangen en voorwaarden hiertoe extra uit. Dat vind ik mooi.”

Groen en energiezuinig ontwerp

Naast gezond en circulair is het verpleeghuis ook groen en energiezuinig. De tuinen om en op het gebouw maken het tot een fijne plek met veel frisse lucht, natuurlijk daglicht en -zicht. De tuinen maken gebruik van regenwater, vangen deze op en huisvesten lokale grassen en planten. Zo zijn we er zeker van dat het groen hier past en dat deze tegen een stootje kan. Een groen ontwerp is klimaatadaptief en biedt hittestress en wateroverlast het hoofd. Dat de daktuin toegankelijk is middels een lift en ruim genoeg van opzet is voor bezoek vanuit bed is uniek en zeer waardevol voor de bewoners.

Geïnteresseerd in de visie van Omring? Luister dan naar de podcast van `Nieuwe blik op de Zorg’ met Frido Kraanen.

Andere zorgprojecten

Bouw 2 zorgvilla’s Rembrandterf Heerhugowaard

Bouwen aan de toekomst van de ouderenzorg Wonen ‘als vanouds’. In een open en huiselijke setting. Omringd door volop groen…

Lees verder

Nieuwbouw woon-zorgaccommodatie in Alkmaar

Nieuwbouw woonzorg accommodatie in Alkmaar : 13 duurzame nieuwbouw appartementen in opdracht van RTS Vastgoed.

Lees verder

Nieuwbouw labgebouw OLVG Amsterdam

Nieuw laboratoriumgebouw OLVG Voor het OLVG in Amsterdam gaan we een nieuw laboratoriumgebouw naast het bestaande ziekenhuis realiseren. Het labgebouw…

Lees verder