Nieuwbouw onderwijsgebouw Firda

Leren

Onderwijs

Zorg

Nieuwbouw

Drachten

Friesland

Gorredijk

Architect
Van Manen en Zwart, Drachten
Engineering
Van Wijnen Engineering
Uniek
Volledig houtbouw
Registratie materialen
in Madaster

Nieuw onderwijsgebouw voor Firda

Op het terrein van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten realiseerde Van Wijnen een nieuw onderwijsgebouw voor Firda. Het is de eerste complete mbo-schoollocatie voor volwassenenonderwijs binnen ziekenhuismuren in Nederland. Onderwijs en praktijk komen op deze locatie bij elkaar, waardoor de student direct praktijkervaring kan opdoen. De samenwerking richt zich ook op de toekomst en het opleiden van meer gekwalificeerd (zorg)personeel: Nij Smellinghe en Firda werken samen aan nieuwe onderwijsconcepten die beter aansluiten bij de praktijk en het veranderende zorglandschap.

School binnen het ziekenhuis

Voor het eerst worden studenten volledig bij en in het ziekenhuis opgeleid, dat maakt van deze unieke schoollocatie een extra leerzame omgeving. Het gebouw is de thuisbasis voor (volwassen) studenten van de opleiding Zorg en Welzijn van Firda en de nieuwe opleiding Sustainable Hospitality Management (SHM). SHM is de nieuwe opleiding over gezonde voeding, zorg en gastvrijheid in de breedste zin, die Nij Smellinghe en Firda in samenwerking ontwikkelde.

Folkert Brouwers, directeur Bedrijf & Gebouwen Ziekenhuis Nij Smellinghe: “Het schoolgebouw van Firda is ontstaan vanuit een samenwerking tussen Firda en Nij Smellinghe om mensen op te leiden voor de zorg. Dat we als zorginstelling samenwerken met een school is echt uniek. Daar hebben patiënten baat bij, wat voor ons belangrijk is. En daar hebben studenten baat bij die hier een prachtige opleiding kunnen volgen.”

Samenwerken

Het gebouw heeft een vaste verbinding met het ziekenhuis. Studenten en medewerkers kunnen gemakkelijk van de schoollocatie naar het ziekenhuis lopen. Zo werken ze samen in een duurzaam gebouw, aan duurzame en toekomstbestendige zorg.

Dick ter Wee, vestigingsdirecteur Firda Drachten: “Het is een prachtig gezamenlijk resultaat. Ik ben trots op dat wat mijn droom was vijf jaar geleden nu werkelijkheid is geworden in dit mooie gebouw. Het doet wat met de beleving van studenten op het moment dat je in een ziekenhuis stage loopt, er werkt of als je zelfs een school in een ziekenhuis hebt.”

Video

Duurzaam en circulaire nieuwbouw

Duurzaamheid en circulariteit stonden continue centraal tijdens de bouw. Het gebouw werd volledig van hout gemaakt, inclusief de verdiepingsvloeren. De constructie én alle vloerdelen zijn volledig gebouwd van hout volgens een duurzaam ontwerp van VMEZ Architecten. Alle bouwmaterialen kunnen eenvoudig worden gedemonteerd en hergebruikt bij het eventueel afbreken van het gebouw in de toekomst. Hiervoor werd gebruik gemaakt van het materiaalpaspoort van Madaster, waarin alle grondstoffen en producten werden genoteerd voor eventueel hergebruik in de toekomst. Door middel van een WKO (Warmte Koude Opslag) bron, door Spie gebouwd, wordt het gebouw verwarmd en gekoeld. In de zomer wordt warmte opgeslagen, deze warmte kan vervolgens in de winter vrij worden gegeven.

Folkert Brouwers, directeur Bedrijf & Gebouwen ziekenhuis Nij Smellinghe: “Van Wijnen was al aan het werk in het ziekenhuis toen we samen met Firda bezig waren om dit schoolgebouw uit te werken. Van Wijnen heeft voor dit gebouw erg meegedacht in de duurzame gedachte om het gebouw in hout te kunnen realiseren. De sfeer die in houten gebouwen zit. Daar gaat zoveel meer vanuit, daar worden mensen gelukkig van.”

Ook een onderwijsgebouw realiseren?

Neem vrijblijvend contact op met Jeroen van Balen

Lees meer over het project

Unieke schoollocatie op terrein Nij Smellinghe Drachten

bron: persbericht Nij Smellinghe Studenten en docenten van Roc Friese Poort en medewerkers van Nij Smellinghe betrekken deze maand het…

Lees verder

Duurzaam schoolgebouw verbindt Ziekenhuis Nij Smellinghe en ROC Friese Poort

Naast ziekenhuis Nij Smellinghe wordt op het moment een splinternieuw houten pand gebouwd, waarin vanaf oktober 2022 studenten van ROC…

Lees verder

Bouw schoollocatie ROC Friese Poort Drachten

Bouw unieke schoollocatie ROC Friese Poort binnen ziekenhuismuren Nij Smellinghe van start We zijn blij dat we 15 november zijn…

Lees verder