Projecten

Transformatie kantoor naar woningen Kloosterveste

Gouda

Het gebouw waar Gouwenaars ooit hun paspoort verlengden en hun rijbewijs ophaalden transformeerden we naar Kloosterveste: een wooncomplex met 53 sociale huurappartementen voor Mozaïek Wonen. De appartementen zijn gasloos en bevinden zich midden in het stadscentrum van Gouda. Van stadskantoor is het gebouw veranderd in een populaire woonplek.

“De belangstelling voor de appartementen is overweldigend. 14 appartementen verhuren we aan mensen die begeleid worden door Kwintis en het Leger des Heils. Op de overige 39 appartementen ontvingen we maar liefst 1600 reacties. Dit is een geweldige locatie om te wonen, maar het geeft ook aan hoe groot de vraag naar sociale huurwoningen in Gouda is.”

Ron de Haas directeur-bestuurder

Gasloze woningen
53
Begeleid wonen
14
Transformatie oppervlakte
6000m²
Opdrachtgever
Woningstichting Mozaïek Wonen, Gouda
Architect
jadearchitecten, Rotterdam

Transformatie kantoor naar woningen

Naar verhouding kampt Gouda met veel leegstaande kantoren. Het transformeren van kantoorgebouwen naar woningen is dan een mooie oplossing. Het woningcomplex, dat nu beter bekend is als Kloosterveste, bevindt zich in de Agnietenstraat. Deze straat loopt parallel aan de Kleiweg, de belangrijkste winkelstraat van Gouda. De appartementen bevinden zich boven de winkels van de Nieuwe Marktpassage, met alle voorzieningen van de historische binnenstad in de buurt. Bewoners hebben uitzicht over monumenten als de Agnietenkapel, het stadhuis en de Sint-Janskerk. Dat de Agnietenstraat een gewilde woonplek is, bleek wel uit het aantal geïnteresseerden. Mozaïek Wonen ontving 1600 reacties op de sociale huurappartementen.


“Samen met de gemeente hebben we besloten om het voormalige stadskantoor aan de Agnietenstraat te transformeren. Dit gebouw was het meest kansrijk, voornamelijk om zijn locatie. De woningen passen perfect bij de levendigheid van deze straat.”

Thijs Boers, teamleider Vastgoedontwikkeling bij Mozaïek Wonen

Midden in de binnenstad van Gouda

Gasloze woningen

In januari 2017 zijn we gestart met de transformatie van het kantoor naar woningen: een Design & Build opdracht, waarbij we vanaf de voorlopige ontwerpfase betrokken waren. In maart 2018 kregen de huurders de sleutel. De appartementen zijn voorzien van een lucht-water warmtepomp, waarmee de appartementen op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier verwarmd worden. Ron de Haas, directeur-bestuurder van Mozaïek Wonen: “We zijn buitengewoon trots op de stappen die we hier op het gebied van duurzaamheid hebben gezet. Het is een mooi leerproces voor Mozaïek Wonen geweest.” De transformatie van kantoor naar woningen

Unieke huurappartementen

Door de contouren van het bestaande gebouw, is vrijwel ieder appartement in Kloosterveste anders. Zo is er een afwisselend aanbod in studio’s van 30m² tot driekamerappartementen van 90m². Bovenop het bestaande gebouw zijn er 11 nieuwe appartementen gerealiseerd. Die diversiteit in appartementen zorgt ook voor een diversiteit aan bewoners: van jong naar oud en een enkel gezin. Naast de transformatie van het kantoor naar woningen, is er ook een gemeenschappelijke ruimte gerealiseerd. De gemeenschappelijke ruimte in Kloosterveste zal bijdragen aan het creëren van een echte woongemeenschap. Hier kunnen huurders elkaar ontmoeten en activiteiten organiseren.

Andere projecten

Meer dan bouwen