Projecten

Vrijheid is het sleutelwoord bij Parkwijk

Lelystad

Parkwijk: een unieke woonwijk in hartje Lelystad waar we ruim 130 koop- en huurwoningen realiseren, die de bewoners deels zelf ontworpen. In Parkwijk voel je je snel thuis. De autoluwe woonbuurt heeft gezellige hofjes en knusse slenterstraatjes. Ook komen er wandel- en fietspaden en groene speelplekken waar kinderen heerlijk kunnen ravotten.

Projectmatig Particulier Opdrachtgeverschap
Voor iedereen een droomwoning
Aantal eenheden
Ruim 130 koop- en huurwoningen
Opdrachtgever
Van Wijnen Projectontwikkeling Noord en Amvest (Fijn Wonen huizen)
Woonoplossing
Fijn Wonen Vrij Wonen

Stadshart

Met het centrum op steenworp afstand leven de bewoners van Parkwijk in een stadse, maar ook groene omgeving met winkels en horeca direct binnen handbereik. Wethouder Adam Elzakalai: “Lelystad biedt mensen de kans op wonen in een stad die zich door haar groene setting presenteert als hoofdstad van de nieuwe natuur en alles heeft aan stedelijke voorzieningen wat een stad aantrekkelijk maakt. Lelystad heeft de ruimte om bij te dragen aan de oplossing van het woningtekort in Nederland en staat voor een uitdagende woningbouwopgave. Die kunnen wij realiseren met voldoende variatie in woningtype, woonomgeving en prijsklasse. Met Parkwijk kiezen mensen voor wonen nabij het stadshart dat zich – zeker na corona –  ontwikkelt tot een bruisende omgeving met winkels, horeca, stadhuis, NS-station, ziekenhuis, theater en andere cultuur- en zorgvoorzieningen.”

Gevarieerde stadswoonwijk

Parkwijk is het eerste zichtbare resultaat van de ambitieuze plannen voor de binnenstad van Lelystad. De kopers uit de eerste fase hebben inmiddels de sleutels ontvangen van hun PPO-woning. PPO staat voor projectmatig particulier opdrachtgeverschap. Het betekent dat kopers samen met de architect hun huis naar eigen wens hebben kunnen ontwerpen. Zo ontstaat er een zeer gevarieerde stadswoonwijk met veel diversiteit en een parkachtige uitstraling.

Ook in de nieuwste fase kunnen kopers kiezen voor twee of drie woonlagen, een plat dak of een kap, een tuit-, trap- of andere gevel en verschillende gevelbreedtes meter. Ook is er vrije keuze uit verschillende kleuren bakstenen en dakpannen en een uitbouw van 1,20 en 2,40 meter. Hierdoor krijgen kopers echt een huis op maat en is straks geen enkel huis hetzelfde.

PPO staat voor Projectmatig Particulier Opdrachtgeverschap. Het betekent dat kopers samen met de architect hun huis naar eigen wens hebben kunnen ontwerpen. Zo ontstaat er een zeer gevarieerde stadswoonwijk met veel diversiteit en een parkachtige uitstraling

Betaalbaar droomhuis

Hoe meer maatwerk, hoe hoger het prijskaartje? Volgens Van Wijnen is dat bij de PPO-woningen in Parkwijk Lelystad niet het geval. ‘We kunnen de productiekosten in de hand houden door de componenten van verschillende woningen te combineren,’ legt projectcoördinator Piet van Slochteren uit. ‘Het resultaat is een efficiënt gebouwd huis, helemaal naar koperswensen. Een huis dat ook nog eens gasloos en onderhoudsvriendelijk is. Zo blijft je droomhuis relatief betaalbaar.’

Allereerste bewoners van Parkwijk

Mandy Walther (28) en Daan Wekking (30) verhuizen van een huurappartement in Houten naar een zogeheten PPO-woning, een rijwoning die je helemaal zelf kunt ontwerpen. Zij zijn de allereerste bewoners van Parkwijk. ”De woning is precies zoals wij wilden. De woonkamer is zelfs groter dan we hadden verwacht. Daarnaast zijn we heel blij met onze mooie badkamer en de afgesloten tuin.’’ Ook voldoet de woning van het stel aan alle duurzaamheidseisen. ‘’Ons huis is energiezuinig, gasloos en goed geïsoleerd, hiermee zijn we echt klaar voor de toekomst,’’ zegt Daan.

Mandy en Daan zijn allereerste bewoners van Parkwijk © Fotostudio Wierd
Joop Wijngaarden, Jannie Meijerink en wethouder Wonen, Adam Elzakai © Fotostudio Wierd

Verhuizen naar een patiowoning

Joop Wijngaarden en Jannie Meijerink zijn de trotse eigenaren van een levensloopgeschikte patiowoning in Parkwijk. ‘Hiervoor woonden we dicht bij het centrum van Almere. Na 41 jaar Almere verkassen we naar Lelystad waar we ook vrienden hebben wonen. We kennen de stad goed. We vinden het heerlijk dat we in Parkwijk ook zo centraal en dicht bij voorzieningen wonen’, vertelt Jannie.

Adam Elzakalai overhandigde de nieuwe Lelystedelingen een pakketje met producten uit de regio.

Vragen of benieuwd naar de mogelijkheden in ontwikkeling?

Neem vrijblijvend contact op met:

Sander Koekoek

Projectontwikkelaar

s.koekoek@vanwijnen.nl 0513-43 91 00

Parkwijk in beeld

Andere projecten

Meer dan bouwen