Projecten

‘Een thuis voor iedereen, daar doen we het voor’

Appingedam

In 2021 start van Wijnen als uitvoerend aannemer met een sloop-nieuwbouwproject in de wijk Opwierde Zuid in Appingedam. Deze wijk heeft enorme aardbevingsschade. Van Wijnen sloopt hier 165 particuliere woningen en bouwt er 162 terug.Een omvangrijk en complex project dat om goede procesbegeleiding vraagt. Hoe pakt Van Wijnen dat aan? 

Aantal woningen
162
Opdrachtgever
Nationaal Coördinator Groningen (NCG)
Woonoplossing
Fijn Wonen Vrij Wonen

Projectvoorbereider Joyce Vink van Van Wijnen Groningen vertelt: “Dit sloop-nieuwbouwproject gaat om meer dan alleen bouwen. De bewoners zitten al jarenlang in een onzeker traject. Met elkaar zetten we nu de schouders eronder, zodat zij straks veilig en comfortabel kunnen wonen. Samenwerking is daarbij cruciaal. We werken als opdrachtnemer samen met opdrachtgever Nationaal Coördinator Groningen (NCG), de gemeente Appingedam en de bewoners. Die laatsten hebben de hoofdrol.“

Binnen dit project in Appingedam gaat het om vierclusters van zo’n 40 woningen. De NCG heeft 80 wisselwoningen beschikbaar gesteld, dus we bouwen in twee fasen. De eerste fase is naar verwachting halverwege 2022 gereed, de tweede naar verwachting halverwege 2023. Voor ons is projectmatig bouwen voor particulieren in het aardbevingsgebied in deze omvang nieuw. We hebben het hier over 162 individuele gezinssituaties. Voor de bewoners is dit sloop-nieuwbouwtraject een onbekend, complex en emotioneel proces. Het vraagt vertrouwen van hen om samen met ons stappen te zetten richting hun nieuwe woning. Wij snappen dat heel goed.”

Aandacht voor hun verhaal

“Wij zorgen voor goede procesbegeleiding door drie woonconsulenten. Zij zijn er om met de bewoners mee te denken, keuzes te bespreken en advies te geven. We proberen altijd een stapje vooruit te denken. Het is van belang om de bewoners goed te informeren over het proces van dat moment én wat daarna volgt. Als bewoners weten wat ze kunnen verwachten, kunnen ze betere afwegingen maken. Natuurlijk maken we in dat proces best nog wel fouten. Maar we willen de bewoners vooral laten voelen dat we aandacht hebben voor hun verhaal en de emoties die deze situatie met zich meebrengt. Dat vraagt om sensitiviteit en om een luisterend oor.”

“We hebben aandacht voor alle emoties die deze situatie met zich meebrengt”

Joyce Vink, Projectvoorbereider Van Wijnen Groningen

Veel keuze mogelijkheden

“De bewoners krijgen een woning terug die minimaal vergelijkbaar is met wat ze hadden. Het is een huis dat voldoet aan de huidige eisen. De twee woningtypes die we aanbieden – de basiswoning en de variantwoning – zijn extra energiezuinig, aardbevingsbestendig en onderhoudsvriendelijk. Elk woningtype heeft een serie keuzemogelijkheden om de woning naar persoonlijke voorkeur af te werken. We regelen alles; van de keuken, badkamer en wand- en vloerafwerking tot de raambekleding en tuinafwerking.”

Showroom vlakbij huis

“We hebben daarvoor samen met de NCG een puntensysteem bedacht. Van de huidige woningen zijn opnamerapporten gemaakt, waarbij elke woning is gewaardeerd met punten. Met die punten kan een woningeigenaar opties in zijn nieuwe woning ‘verzilveren’. Hoe hij de punten verdeelt, bepaalt de bewoner zelf. Om het de bewoners in de wijk makkelijk te maken, hebben we een complete showroom geopend in het plaatselijke winkelcentrum. Hier kunnen de bewoners vlakbij huis hun nieuwe keuken, badkamer, vloerafwerking, gordijnen en andere zaken voor hun nieuwe woning uitzoeken.”

Zorg voor Stad en ommeland

“Er zijn nog duizenden Groningers die op een veilig huis wachten. Van Wijnen heeft grote zorg voor Stad en ommeland en voor het aardbevingsdossier. Met dit project dragen we daar op grote schaal aan bij. Een thuis voor iedereen – daar doen we het voor.”

Lees hier een interview met bewoonster Alisha.

Andere projecten

Meer dan bouwen