Projecten

Onze woningfabriek in aanbouw

Heerenveen

In een tijd van woningnood, schaarste aan grondstoffen en mankracht, fors gestegen bouwkosten, circulariteit en energieneutraal bouwen is voor veel Nederlanders een betaalbare woning nauwelijks nog weggelegd. Daarom gaan we anders bouwen: sneller, goedkoper en schoner, zo circulair mogelijk. Dat gaat gebeuren in onze nieuwe woningfabriek. Zo dragen we substantieel bij aan het oplossen van de woningnood in Nederland. 

Productiecapaciteit
4.000 woningen per jaar
Vloeroppervlakte
14.000 m2
Hoogte
15 meter
Opdrachtgever
Van Wijnen
Woonoplossing
Fijn Wonen

De bouw van de fabriek ligt op schema

De bouw van de fabriek is in het najaar van 2020 begonnen en ligt dankzij de tomeloze inzet van onze collega’s op schema, ondanks het winterse weer. Het hoogste punt werd op 11 maart 2021 bereikt. Begin van de zomer 2021 kunnen we de robots en machines plaatsen. Dan volgt een periode van testen. In 2022 is de fabriek operationeel.

Feiten en cijfers:

Locatie:Bedrijventerrein Kanaal in Heerenveen
Hoogste punt aanbouw:11 maart 2021
Bouwer:Van Wijnen Gorredijk
Eindproduct:Fijn Wonen grond gebonden woningen en appartementen.
Fijn Wonen is een van de woonoplossingen van Van Wijnen
Door woningen fabrieksmatig te bouwen reduceert Van Wijnen een CO2 uitstoot van: 30%.

Transitie in de bouw

De negatieve impact van de bouwsector op onze aarde is gigantisch. Ook daarom moeten we anders gaan bouwen. Van Wijnen zet steeds meer in op geïndustrialiseerde bouw. Meer weten? Bekijk onze pagina ‘Woningnood vraagt om transitie in de bouw‘.

Robotisering

De woningnood vraagt om een transitie in de bouw. Deze manifesteert zich in deze woningfabriek van Van Wijnen. Deze fabriek is in vele opzichten grensverleggend. In deze woningfabriek komt op meerdere vlakken de allerlaatste techniek samen. Dat blijkt onder andere uit de hoge mate van robotisering, waarmee we deels het probleem van schaarste aan vakmensen oplossen.

Zo komen de elementen tot stand

In de hal zie je straks grote platte tafels (ca. 14 bij 4 meter) voorbijkomen. Op zo’n tafel wordt een mal opgebouwd met behulp van een robot. Die tafel, met mal, beweegt zich als een carrousel door de fabriek. Op elk punt waar de tafel stopt, wordt er iets toegevoegd. Van wapenstaal tot stekkerdoos, van kozijn tot aansluitingen. Tot het moment dat alles is toegevoegd. Dan wordt het beton gestort en ligt er een element – bijvoorbeeld een wand, een gevel of een vloer. De tafel met mal – intussen enkele tonnen zwaar – wordt daarna door een enorme kraan opgetild. Ook dat is een geautomatiseerd proces. Het element gaat daarna de droogkamer in om uit te harden.

Assembleren op de bouwplaats

Het assembleren van de elementen gebeurt in kleine teams op de bouwplaats. Dat gaat in een tempo van één woning of twee appartementen per dag..

“We laten zien dat we een gasloze fabriek kunnen bouwen met duurzame materialen. Ook werken we hard aan afvalvrije bouwplaatsen. Dat wordt straks haalbaar, mede doordat we vanuit de fabriek woningen produceren die op de bouwplaats geen afval achterlaten.”

Hilbrand Katsma, algemeen directeur Van Wijnen Components

Wat deze fabriek zo bijzonder maakt

Duurzaamheid en circulariteit

Zo krijgen we betaalbare woningen en kunnen we mensen een thuis bieden. Toekomstbestendig.

Met duurzaamheid in de fabriek bedoelen we verder:

Beelden vanaf de bouwplaats in Heerenveen

September 2020
Oktober 2020
December 2020
Januari 2021
Februari 2021
Maart 2021

April 2021

Mei 2021
Timelapse

Andere projecten

Meer dan bouwen