Projecten

Circuloco: het circulaire paviljoen op de Floriade 2022

Almere

Op wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 in Almere staat een circulair en demontabel paviljoen van 200 vierkante meter. Dit is een initiatief van duurzaamheidscollectief Circuloco (circulair + local) waar wij naast deelnemer óók de bouwer van zijn. Circuloco is eerst een paviljoen op de Floriade en daarna een Circulaire Hub op Broedplaats De Steiger in Almere. In het circulaire paviljoen laten we met zoveel mogelijk lokale makers zien hoe je duurzamer kan leven. Alles is anders in dit project. Niet alleen de omgang met gebruikte bouwmaterialen, maar ook de samenwerking en het contract. “We renden hier als het ware het bos in om een hut te bouwen”, aldus Michiel Terpstra, vestigingsdirecteur bij Van Wijnen Lelystad. 

Vanaf 14 april is het paviljoen te bewonderen op de Floriade. 

Circulair
Circuloco is compleet van circulaire materialen gemaakt
Bestemming
Showroom van circulaire projecten
Bouwtijd
Drie maanden

Een demontabel en modulair paviljoen

Circuloco is een Almeers lokaal initiatief van Broedplaats de Steiger waarmee voor, tijdens en na de Floriade de circulaire ontwikkelingen in de regio gezien en ervaren kunnen worden. Niet alleen is het paviljoen gebouwd van circulaire materialen, het biedt ook een showroom aan allerlei circulaire projecten van lokale kunstenaars. Het is een plek waar je kunt leren, ervaren én ontmoeten: een soort circulair clubhuis. Daarnaast is het hele paviljoen demontabel en modulair, zodat het paviljoen na de Floriade nog een tweede leven krijgt op het industrieterrein de Steiger in Almere.  

Bekijk de video

Materialen hergebruiken voor tweede leven

Het paviljoen is helemaal opgebouwd van gebruikte materialen, levensduur verlengende oplossingen en constructies die na afloop van de wereldtuinbouwtentoonstelling weer makkelijk te demonteren en elders te plaatsen zijn. Voor de bouw van het paviljoen zijn we daarom op zoek gegaan naar materialen die een tweede leven kunnen krijgen in het paviljoen. Veel materialen kregen we voor niets of tegen een kleine vergoeding.

Het pand is gebouwd op Stelconplaten (beton). Vier stalen oude zeecontainers vormen de hoeken van het pand en de basis van een stabiele constructie. De gevel bestaat grotendeels uit houten puien en kozijnen met glas en voor de verdiepingsvloeren zijn stalen en houten balken gebruikt uit een project in Utrecht(van Vlasman Sloopwerken). Een grote partij hout, afkomstig van Stiho, keert na de Floriade (ongewijzigd) terug naar deze groothandel in bouwmaterialen. “Onze constructeur moet af en toe weleens iets opnieuw berekenen, want aan de veiligheid doen we geen concessies”, vertelt Marije Kamphuijs, Manager Circulariteit bij Van Wijnen.

Wist je dat..? De prominente trap als een legpuzzel ter plekke wordt samengesteld uit balken van Stiho en tweedehands steigerhout. Hoe dat eruit gaat zien, was vooraf voor iedereen nog een verrassing.

“We houden ons zoveel mogelijk aan het ontwerp en de visie van de architect. De maatvoering van de kozijnen is echter slechts een indicatie. Verder is de indeling van het gebouw aangepast op de materialen die beschikbaar kwamen.”

Marije Kamphuijs, Manager Circulariteit bij Van Wijnen

Duurzame samenwerking

Duurzaam is ook de samenwerking. Alles is anders gedaan dan ’traditioneel’. Marije vertelt: “Contract, samenwerking, begroting, financiering, materialen, bij alles zijn we opnieuw begonnen om te ontdekken hoe we het op de meest circulaire manier kunnen doen.” Alle negen partijen binnen Circuloco werkten open en transparant, zo werkten we bijvoorbeeld ook met een open begroting.

Michiel: “In een samenwerking is het altijd de vraag: Hoe ga je dit juridisch opschrijven? Hier was ons uitgangspunt echter: Hoe ga je het juist niet juridisch opschrijven? Hoe ga je dus gewoon normaal samenwerken? Dan kom je bij woorden als vertrouwen, verbinding, transparantie, roddels en ergernissen uitspreken, ambitie, rolverdeling, gelijkwaardigheid, netwerk, zichtbaarheid. Schrijf dat allemaal maar eens juridisch op. Dat lukt je niet en daar gaat het dus niet om. Je moet dus wel met elkaar afspreken, wie je gaat bellen wanneer je iets tegenkomt. Ga je dan een vergadering organiseren waar iedereen bij zit? We hebben besloten om met alle deelnemers in het kernteam geen onderlinge gesprekjes te voeren over het contract. Dat doen we alleen maar gezamenlijk. We hebben uiteindelijk een contract gemaakt dat is opgesteld door een jurist die ons allemaal vertegenwoordigt. Die zat altijd met ons allemaal aan tafel en dat heeft heel veel opgeleverd.”

Circulaire showroom

Na de opening toont Circuloco de eigen wordingsgeschiedenis en bieden diverse ruimten en werkplaatsen een wisselend podium voor circulaire projecten van partners en andere partijen. Een circulaire showroom voor niet alleen de bouw, maar ook voor kunstenaars en voor onderwerpen die variëren van voeding tot serviezen. Michiel: “Voor ons is de manier waarop het gebouw is ontstaan belangrijk. Circuloco is echt bedoeld ter onderstreping van hoe Van Wijnen in de wedstrijd staat: oprecht, gedreven, grensverleggend en daarmee toekomstbestendig.”

Planning

Bekijk hieronder de totstandkoming van het paviljoen

Ook interesse om circulariteit toe te passen in bouwprojecten of hierover te sparren?

Neem vrijblijvend contact op met:

Marije Kamphuijs

Manager Circulariteit

m.kamphuijs@vanwijnen.nl

Andere projecten

Meer dan bouwen