Nieuwbouw IKC De Tjalk Lelystad

Leren

Nieuwbouw

Flevoland

Lelystad

Architect
Kraaijvanger Architects
Installaties
Van Dorp installaties
Constructeur
Aronsohn Constructies raadgevende ingenieurs
Adviseur bouwfysica en brandveiligheid
DMGR Bouw
Adviseur installaties
Valstart Simonis

Nieuwbouw IKC De Tjalk

Voor de gemeente Lelystad mag Van Wijnen de nieuwbouw van het Integraal Kind Centrum (IKC) De Tjalk in Lelystad realiseren. In april 2024 starten we met de bouw van het IKC. De planning is om het gebouw voor de zomervakantie van 2025 op te leveren.

Goede huisvesting is belangrijk voor goed onderwijs

De nieuwbouw van het IKC komt op de huidige bovenbouw locatie van basisschool De Tjalk. In het gebouw brengen kinderen, van peuter tot 12-jarige, veel tijd door om te leren, spelen en bewegen. In het nieuwe IKC komen:

Wethouder Dennis Grimbergen is verheugd dat de bouw in april van start gaat. Wethouder Grimbergen: ‘Goede huisvesting is een belangrijke voorwaarde voor goed onderwijs. Daarnaast is het belangrijk voor Lelystad dat onze voorzieningen meegroeien met de groei van de stad.’

Onthulling bouwbord IKC De Tjalk

Samenwerking tussen onderwijs, opvang en omgeving

Het ontwerp van Kraaijvanger Architects is in overleg met alle betrokken partijen tot stand gekomen en tijdens een bijeenkomst aan omwonenden gepresenteerd. De indeling van het gebouw stimuleert de samenwerking tussen school, kinderopvang en buitenschoolse opvang. Zo is er bijvoorbeeld voor gekozen de peuters naast de kleuters te huisvesten, het gezamenlijke speellokaal in de nabijheid van beiden te plaatsen en in de centrale ruimte plek te bieden voor alle leeftijden.

De groene buitenruimtes zijn een waardevolle aanvulling op de speelplekken in de wijk. Zo kan niet alleen het IKC, maar ook de buurt profiteren van de komst van het nieuwe gebouw.

Michiel Terpstra

Vestigingsdirecteur Van Wijnen Lelystad

“IKC De Tjalk is ontworpen vanuit de filosofie van samenwerking tussen onderwijs, opvang en de omgeving. Ook in onze werkwijze staat samenwerking centraal. Tijdens de bouwperiode verbinden we alle betrokken partijen en werken we samen naar een prachtig gebouw waar iedereen met veel plezier gebruik van kan maken.”

Groen en onderscheidend

Bij het ontwerp is rekening gehouden met de ambitie van de gemeente Lelystad om groen en onderscheidend te bouwen. Zo wordt het gebouw energieneutraal, gasloos en wordt voor de schoolfunctie voldaan aan de eisen van Frisse Scholen klasse B. Dit betekent een schoolgebouw met een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu. Een gezond binnenmilieu houdt onder meer een goed geventileerd gebouw in, dat een positieve bijdrage levert aan het leervermogen, de creativiteit en gezondheid van leerlingen en leerkrachten.