Betrokken bij samenleving in Flevoland

Van Wijnen Lelystad voelt zich betrokken bij de samenleving in de Flevoland. Daarom willen we in de polder ons steentje bijdragen op sociaal gebied. We willen naast onze normale activiteiten een positieve bijdrage leveren aan de samenleving en ons inzetten voor anderen. 

We zetten ons in elk jaar in voor jong en oud. Die hulpvaardigheid komt uit onze medewerkers zélf: iedereen helpt graag en voelt zich oprecht betrokken. Niet voor niets is onze bedrijfsmissie: Samen bouwen wij aan ruimte voor een beter leven. Ons werk gaat over mensen. Natuurlijk, we zijn een ontwikkel- en bouwbedrijf, maar het gaat om veel meer dan de stenen. Wij creëren plekken waar je graag bent en waar je je thuis voelt.  

Maatschappelijke initiatieven

Een mooi lokaal initiatief waar Van Wijnen bij aangesloten is, is de Lelystadse Uitdaging: een ‘Maatschappelijke Makelaar’ die stichtingen en verenigingen verbindt aan het plaatselijke bedrijfsleven. Daarnaast komt van Wijnen altijd in actie voor NL Doet. Met ons hele team helpen we dan bedrijven in de polder met projecten waar zij niet aan toe komen. Daar krijgen we allemaal veel energie van!  

Ook omarmen we het initiatief Buurtconciërges. Dankzij een financiële bijdrage kunnen de Buurtconciërges ook de komende jaren verder met hun waardevolle werk in de Lelystadse wijken Atol (deel), Boswijk, Jol (deel), Waterwijk en Zuiderzeewijk. De Buurtconciërges zijn hét aanspreekpunt voor de buurt en leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid in de wijken.

Lelystadse Uitdaging

Als betrokken lid werken we nauw samen met de Lelystadse Uitdaging. Dit doen we voor het maken maatschappelijke matches die bijdragen aan een betere leefkwaliteit.

Helaas heeft niet iedereen de middelen om een laptop aan te schaffen. Vooral voor gezinnen met schoolgaande kinderen betekent dit een gemiste kans. De Lelystadse Uitdaging kwam daarom met een uitdaging om zoveel mogelijk (gebruikte) laptops in te zamelen, onder de naam ‘Een digitale kans voor iedereen’-challenge. Uiteraard doneerde Van Wijnen Lelystad een aantal gebruikte laptops. Samen kunnen we het verschil maken.

NL Doet

Elk jaar steken collega’s van Van Wijnen Lelystad de handen uit de mouwen tijdens NL Doet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. In 2023 gingen ruim veertig collega’s van de vestiging vrijwillig aan de slag op vier klussen:

De klussen bij het Leger des Heils en Archeologisch Openluchtmuseum Swifterkamp zijn tot stand gekomen door matches vanuit de Lelystadse Uitdaging.

In 2022 voerden we diverse klussen uit op het terrein van woonzorglocatie ’t Landleven in Lelystad. Bram Bergsma, facilitair manager Woonzorg Flevoland: “Het is fantastisch dat Van Wijnen met zoveel medewerkers meedoet aan NL Doet en zich vrijwillig inzetten bij Woonzorg Flevoland.”   

Bijdrage aan techniekonderwijs

We zijn onderdeel van LINK, een samenwerkingsverband tussen bedrijven en voortgezet onderwijs in Lelystad. We zetten ons met name in voor voldoende technisch onderwijs en de aansluiting daarvan op de praktijk. We organiseren onder meer stages, zowel voor docenten als leerlingen. En natuurlijk doen we elk jaar mee met Girlsday, om meiden te stimuleren om voor de techniek te kiezen!  

LINK Lelystad

Op de vraag wat werken in de bouw betekent, denken veel jongeren  aan gereedschap en ”vieze handen”. Terwijl er in de bouw juist van alles mogelijk is. In deze video met medewerkers van Van Wijnen Lelystad aan het woord, laten we middelbare scholieren de mogelijkheden van de bouw zien. We hopen hen hiermee te helpen bij het maken van hun profielkeuze. De video is in samenwerking met LINK, een initiatief van SterkTechniekOnderwijs, tot stand is gekomen!  

Baas van Morgen

Tijdens de Baas van Morgen, een initiatief van JINC, staan directeuren voor een dag hun stoel af aan scholieren uit hun regio. Zo proeven ze hoe het is om een dag de baas te zijn. Ze leggen waardevolle contacten en zien hoe het er bij een bedrijf aan toe gaat. Het is een Bliksemstage die de wereld laat zien hoe belangrijk het is om in de toekomst te investeren.

Duurzame samenleving

Circuloco

De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo zit erop. Het thema: oplossingen die steden groener en duurzamer maken. Duurzamer dan het Circuloco paviljoen dat Van Wijnen Lelystad bouwde kan bijna niet. Het is gemaakt van circulaire materialen en bovendien remontabel. 

Materialen, deuren, kozijnen en balken uit andere bouwprojecten of ontmantelde panden gebruikten we voor de bouw van het Circuloco-paviljoen. Het paviljoen had tijdens de Expo een podium- en showroomfunctie. Met innovatieve partners experimenteerden we met een onder andere groen en duurzaam dak, werd er een circulaire keuken in bruikleen gegeven en werden de ruimtes dusdanig aangelegd dat binnen- en buitenruimtes samensmelten. Na de Floriade Expo 2022 verhuist het paviljoen naar De Steiger in Almere Haven, waar het zich verder zal ontwikkelen.