De Galvanischool in een nieuw jasje

Onderwijs

Nieuwbouw

Renoveren

Den Haag

Omtrend
Schoolgebouw Galvani
Locatie
Den Haag
Bijzonderheden
Renovatie & nieuwbouw

Nog beter en eigentijdser onderwijs geven. Dat is de visie die de Galvanischool had bij de renovatie en deels nieuwbouw van de school. Het gebouw uit 1898 was toe aan een deels nieuw jasje en een flinke opknapbeurt. De renovatie en nieuwbouw in opdracht van de Haagse Scholen was een grote en uitdagende klus. We kijken terug op een bijzonder project en een prettige samenwerking.

De Galvanischool in een nieuw jasje

Het schoolgebouw is gevestigd in een prachtig monumentaal schoolgebouw. Een deel van het schoolgebouw is gesloopt en herbouwd. Het te renoveren gedeelte is voorzien van nieuwe vloeren, plafonds etc. En er zijn diverse constructieve aanpassingen gedaan voor de indeling van het pand. Het doel was een prachtig nieuw gebouw te realiseren met de uitstraling van vroeger en de voorzieningen van nu.

Monumentale elementen als uitgangspunt voor de renovatie

Bijzonder aan dit project is de aanwezigheid van monumentale elementen in het gebouw. Midden in het pand vind je het monumentaal trappenhuis, dat zeker in het pand behouden moest worden. De bogen uit het trappenhuis zijn doorgevoerd in zowel het gerenoveerde, als het nieuwbouw deel. Ook worden er oude tegeltjes met bijbehorende patronen doorgevoerd in het nieuwe gedeelte. ‘’Een mix van oud en nieuw en Van Wijnen heeft hierin echt oog voor detail’’, aldus schooldirecteur Bas van Puffelen.

Elementen die bijvoorbeeld rondom de trap aanwezig waren, zijn ook verwerkt in andere delen van het pand. Zo zie je in het nieuwe stuk de authentieke stenen voorbijkomen. En de patronen die je hierin terugvindt hebben we doorgetrokken. Hiernaast hebben we ook bepaalde pilaren terug laten komen in het nieuwe gedeelte. Deze waren in het bestaande gedeelte van beton, maar in het nieuwe gedeelte van metal stud.

Erik Nugteren

Uitvoerder Van Wijnen Stolwijk

Het was een uitdaging om de verschillende details terug te laten komen, maar het eindresultaat is echt gaaf!’’

Renovatie en transformatie binnen dit project

Binnen dit project is er zowel gerenoveerd als getransformeerd. Naast dat oude elementen zijn behouden kreeg de school er ook een nieuw gedeelte bij. Hierin zijn nu de gymzaal, het sport- en speeldek, de fietsenstalling en extra leslokalen te vinden.

Mark Terlouw

Projectleider Van Wijnen Stolwijk

“Voor het nieuwe gedeelte gebruikten we geprefabriceerde betonnen wanden, die met grote kranen op hun plek werden gezet. Dat was nog best een puzzel in de smalle straatjes rond de school. We konden niets opslaan op het terrein, dus worden alle materialen geleverd op het moment meteen op zijn plek gezet.

Extra voorzieningen door de komst van de vergrote gymzaal

De nieuwe fietsenstalling, een speel- en sportdek en een nieuwe, grotere gymzaal, bieden veel voordelen. De schooldirecteur is hier erg blij mee, want door het vergroten van de gymzaal kunnen leerlingen binnen hun sporten uitoefenen.

‘’Door het vergroten van de gymzaal hebben de leerlingen binnenkort veel meer ruimte in vergelijking met de oude gymzaal. De gymzaal biedt nu extra ruimte voor bijvoorbeeld ringzwaaien of apenkooien. De vergroting van de gymzaal geeft nu nog meer ruimte voor sport en plezier!’’ aldus schooldirecteur Bas van Puffelen.

Meedenken over de plannen

Gedurende dit project mochten alle leerlingen van de Galvanischool hun input leveren. De leerlingen dachten bijvoorbeeld mee over de inrichting van het schoolplein. En er zijn onder andere workshops gegeven voor de creatie van een kunstwerk voor in de school. Deze activiteiten dragen naast onze werkzaamheden bij aan een prettige school voor de kinderen.

Ook de docenten van de school waren erg betrokken bij de plannen. De directeur spreekt van een trots gevoel. Sommige medewerkers van de Galvanischool werken er al tientallen jaren. Samen met uitvoerder Erik hebben ze de school in drie bouwfases bewonderd.

Bas van Puffelen

Directeur Galvanischool

‘’Mooi om te zien dat de medewerkers van de school zo betrokken zijn en uitkijken naar het werk wat Van Wijnen binnenkort voor ons oplevert.’’

De oplevering

Inmiddels is de school opgeleverd. De kinderen en leerkrachten kijken ernaar uit om hun (gym)lessen vanuit de nieuw lokalen te volgen. Na een aantal jaar kunnen ze eindelijk weer terug naar hun oude school, maar dan in een heel nieuw jasje!